Main Menu

Rim

Started by Summer, September 06, 2015, 10:57:03 PM

Previous topic - Next topic

Summer

da nastavim  :D cekam svoj komp, pa pisem jedino kad se docepam mm-ovog.

Treci dan u Rimu osvanuo suncan i lep, kao i prethodna dva. Dorucak i kafa, pa lagano put Vatikana. Karte sam kupila preko zvanicnog sajta, ulaznica za muzeje i Sikstinsku kapelu kosta 16 eur po osobi + 4 eur naknade za online kupovinu. Sjajna stvar, s obzirom da omogucava da se izbegne kilometarska kolona ljudi koji cekaju da karte kupe na licu mesta. Vaucer je potrebno odstampati i poneti sa sobom, a onda na salteru kad se udje zameniti za karticu sa bar kodom. KAd se kupuje karta zakaze se vreme posete, ali nije to bas tako striktno, mi smo dosli 35 min nakon zakazanog termina, niko nije ni obratio paznju.

Presli most tramvajem i naivno sacekali bus koji vozi u pravcu Vatikana koji je izgledao kao 53 devedesetih kad je cekas na Sajmu  :rofl: tako da samo taksijem stigli u Vatikan.

Guzve su nezamislive unutra!

Krenuli smo redom, ali smo nakon obilaska etnoloskog muzeja i pinakoteke u kojoj su umetnicka dela izlozena po vekovima (medju njima su naravno dela Rafaela, Karavadja, Mikelandjela...), shvatili da nema sanse da sve obidjemo, pa smo krenuli u pravcu Sikstinske kapele. ALi da bi dosli do kapele morate proci i kroz druge muzeje, krecuci se u reci ljudi. Dugoocekivana Sikst. kapela na mene nije ostavila nikakav utisak prvenstveno zbog toga sto je dozvoljeno zadrzavanje od svega par trenutaka, obezbedjenje samo ponavalja Avanti, Avanti...onako u letu zabacis glavu i basic pogled na plafon i to je to. U kapeli je slikanje strogo zabranjeno. Cak i Japanci to postuju  :rofl:

Osnovni utisak je moc, raskos, moc, novac..Naravno, umetnicka dela koja ostavljaju bez daha. Duhovnosti nema ni u tragovima. Bar je ja nisam osetila.

Nakon muzeja planirali smo obilazak Bazilike Sv, Petra. Ali red je bio ogroman, nezamislivo. I odustali smo.

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

Summer

Ja sam htela da idemo na Piazza Navona i nasela na preporuku ljubazne prodavacice u nekom butiku u Vatikanu koja mi je rekla -  to vam je veoma blizu, lagano, setnjom. Lagano, 40 minuta. A navukli se oblaci, sparina...

Jedva sam docekala da sednemo na trg, na kojem je naravno pice preskupo, ali mi nismo imali snage da se zavlacimo po okolnim ulicama, gde ima zaista preslatkih restorancica (sto sam tek posle videla). Pored Piazza Navona je Panteon, za koji takodje nisam imala snage.

Onda smo poslednjim atomima snage otisli do grada opet, da potrazimo D. dres Rome koji smo obecali, pa sam ja naletela na svoju omiljenu prodavnicu igracaka, Imaginarium, iz koje me mm jedva izvukao  :rofl: Ali sam im kupila super poklone.

Odatle smo otisli na Piazza del POpoli i spustili se niz Spanse stepenice, koje su za razliku od vecernjeg izdanja, danju predivne  :girl_in_love:

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Vecera u nasem kraju u nekom slatkom restorancicu  :girl_in_love: I onda usput otkrijem najlepsu crkvu u Rimu (tj. onu koja se meni najvise svidela) - Santa MAria a Trastevere, sa nekim cudesno lepim zlacanim mozaicima.

Ujutro na voz, aerodrom i nazad kuci. Do nekog sledeceg putovanja  :girl_in_love:

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

kalimero

summer, prelepo, divno, i putopis i slike  :love32:

a guzva je  :nokti2:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Lani

:girl_in_love:

Ja sam se sva od ove gužve na slikama unervozila.  :nokti2:

moma

Zumbulica

Jao, jeste guzva, ali je predivno  :love32: Koliko lepote  :love32: A i vi ste posebno lepi  :girl_in_love:
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

emge

Summer, divno izgledaš :girl_in_love:

Rim je predivan, putopis takodje :kiss1:

disco2000