Batina je iz raja izasla-Prednacrt Gradjanskog zakonika

Started by Glitter, November 18, 2014, 11:34:46 PM

Previous topic - Next topic

Glitter

http://www.dnevno.rs/vesti/srbija/147864-psihoterapeut-u-ova-tri-slucaja-batina-je-iz-raja-izasla.html

Ovo se nekako vrlo vec par dana i ne mogu da ne razmisljam na temu, pogotovo kada se ovoliko ne slazem sa autorom clanka
A jasno je da su mi ove tri stavke koje je on naveo da zahtevaju batine malo :crazy:
Citam i komentare ispod linka na fejsu i tako

Zanima me sta misli nas netipicni forumski uzorak :girl_haha:

jel

My name is Luton, Robin Luton :lol:

Glitter

ti da se javis na temu kada te prodju vrele istambulske noci i jutra :lol:

kalimero

:rofl:

ne vidim link :crycry: od mene komentar kad se vratim kompjuteru
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

martina

ja bih ovaj prvi razlog jos i mogla da svarim, jer mi je manje kazna, a vise sprecavanje
a ja inace nisam ni za kazne, samo za konsekvence, mada godinama neuspjesno kaznjavam djecu, to mi je kao uslovni refleks

s druge strane, nisam za kriminalizovanje batina
ne zato sto mislim da su potrebne, ne mislim, nego zato sto su se vijekovima djeca tako odgajala i sto iskustveno ljudi tome pribjegavaju u nedostatku boljih ideja. ne treba ih zbog toga praviti kriminalcima
mislim da je bolje ostati na nekoj "razumna sila" definiciji, koliko god da je nemoguce to definisati tacno

i onda cekati da prodje neko vrijeme, da se ljudi prosto naviknu da je to drustveno neprihvatljivo

a za dijete je nagora nebriga roditelja. kazna, ako nije nasilje, im bar kaze da dovoljno brinu da ih kazne
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Xe

I ja sam pročitala Butinu, a za sve je Jel kriva, s onim Istanbulskim batacima  :rofl:
Taj nacrt se provlači već godinama po medijima, i još uvek je u tralala fazi, s vremena na vreme puste neke njegove delove, da vide kako će društvo da reaguje.
Uskoro će zvati i nevladin sektor na konsultacije.
Do tada, bavimo se surogatstvom, donacijom sperme i jajne ćelije, priznavanjem prava gej zajednice, usvajanjem iz inostranstva i sličnim.
Tako, ima tu puno tema za novinare u ove zimske dane, a svako ugrađuje šta misli da treba.
DJ!
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

emge

Ja se generalno slažem sa Milivojevićem. Pročitala sam neke njegove knjige, nije on zagovornik batina kao sredstva za vaspitavanje - makar ga ja tako ne razumijem. Zbog sadašnje tendencije sve većih dječijih prava, a sve manjih obaveza, on zvuči kao Hitler. Valjda to namjerno radi :think:

Tako da bih potpisala Martinu oko kriminalizovanja batina.

Glitter

ma ja sam generalno stava da drustvo vec decenijama uopste ne zna sta ce sa decom, nekako su nam od prirodne usputne reprodukcije postali jako bitni, pa smo se fokusirali na njih do te mere da se eto desava ovo sto se desava, gomila ekstrema.

Ovaj zakon u UK postoji vec dosta dugo i rezultiralo je time da su roditelji potpuno odustali od dece i prepustili insitucijama taj deo posla.
Izgleda se njiema tamo oduzeo jedini metod vaspitavanja dece

Oko batina imam samo jedan problem a to je mera, ko meri, sta je vaspitanje a sta nasilje

Naglas razmisljam :think:

vrana

Ja sto se batina tice imam vrlo jasan, ali ne iskljuciv stav, jer iskreno da vam kazem, u poslednje vreme sam videla bas dosta primera majki koje su kao strasno moderne i prosvecene, pa se deci obracaju asertivno i pune ljubavi i onda kada im se deca penju po glavi i potpuno neprihvatljivo se ponasaju...naravno posto je to na duge staze neizdrzivo, a one cute i trpe sa osmehom i razumevanjem jer su mnogo moderne, vremenom im zivci popuste toliko da cesto budu strasno agresivne prema toj istoj deci na sasvim druge (nefizicke)nacine, sto je ustvari i mnogo gore

milivojevicmi je bas antipatican pa nisam ni procitala tekst, ionako znam sve sta ce da kaze, on uvek vrti istu pricu

Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

martina

glitter, bas tako

jos kad cujem "poznate licnosti" kako pricaju o imanju djece, jbt, ko da niko prije njih nije imao djecu

drustvo se mijenja, ne moze sve ostati isto, naravno.

mislim da stvarno trenutno postoji malo sizofren pristup svemu, jer ljudi ne razumiju da ne moraju da urlaju i udaraju da bi postavili granice
postavljanje granica je postavljanje granica, bilo da je uz urlanje ili uz pjesmu

druga stvar koja mene malo nervira je da, posto sad toliko paznje posvecujemo tome kad TACNO da imamo sjecu, s KIM, KAKO... narod stvarno pretjeruje, ocekuje od sebe previse, a od drugih pogotovo

ja stvarno mislim da cijela prica o djeci treba da se malo spusti na zemlju. niti su roditelji svemoguci, niti je to ikad bilo tako. samo sada sve ekstremne slucajve vidimo trenutno i u najgorem svjetlu

i dalje je vecina djece i roditelja sasvim ok, s batinama, bez batina, s granicama, bez njih

tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

gasha

Quote from: martina on November 19, 2014, 03:52:10 PM
glitter, bas tako

jos kad cujem "poznate licnosti" kako pricaju o imanju djece, jbt, ko da niko prije njih nije imao djecu

drustvo se mijenja, ne moze sve ostati isto, naravno.

mislim da stvarno trenutno postoji malo sizofren pristup svemu, jer ljudi ne razumiju da ne moraju da urlaju i udaraju da bi postavili granice
postavljanje granica je postavljanje granica, bilo da je uz urlanje ili uz pjesmu

druga stvar koja mene malo nervira je da, posto sad toliko paznje posvecujemo tome kad TACNO da imamo sjecu, s KIM, KAKO... narod stvarno pretjeruje, ocekuje od sebe previse, a od drugih pogotovo

ja stvarno mislim da cijela prica o djeci treba da se malo spusti na zemlju. niti su roditelji svemoguci, niti je to ikad bilo tako. samo sada sve ekstremne slucajve vidimo trenutno i u najgorem svjetlu

i dalje je vecina djece i roditelja sasvim ok, s batinama, bez batina, s granicama, bez njih

potpis ko vrata
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

linga

Kad dodje Martina, ja nemam rašta pisati  :lol:

Ja na žalost nisam od onih koj nikad nisu šljepnuli dete, ali mi moj instikt govori da je to loše, jer se osetim loše i kao neko ko nema kontrolu. Često vičem, i to me nervira  :rofl: jer delujem kao ludača  :rofl: ali hebi ga, niko nije savršen.
Meni je najproblematičnije što ti pričaš o nekakvoj zabrani fizičkog kažnjavanja (a ko će da proceni ko je kada kako fizički kaznio dete, da li se odnosi na javnost ili i u kuci i sl), a ne nudiš nikakvu alternativu. Ljudi su prosto naučeni na određeni model i moraš im ponuditi nešto drugo.

Glitter

linga

kako da ti kažem, nekim roditeljima je to jedini vaspitni stil i jedini način za ispoljavanje autoriteta.  Učenje kako da izgrade autoritet a da ne udaraju dete umesto toga, bi, recimo pomoglo. nemam pojma, za svako dete je potreban drugi pristup, kod nekog pali time aut, kod neko priča, isl. Spomenula si Glitt da tvoj ex često rešava tako probleme sa detetom. Misliš li da on to radi zato što voli, što je tako naučen, ili ne zna drugačije?

Glitter

Pa ja mislimbda upravo zbog takvih ljudi ovaj zakon treba da prodje
I ne bih ja to objasnjavala time sto neko ne zna ili ne ume ili je naucen tako nego iskljucivo da je linija manjeg otpora jer dete otpor ne pruza i stvar izbora
A on i ljudi poput njega imaju toliko literature dostupne da nauce kako drugacije a da opet to ne rade jer je tako lakse.
i opet nekako dodjem do izbora.
Ja biram da li cu dete de sljepim zagrlim ili popricam sa njim
Vrlo cesto je situacija u kojoj dete oseca toliki bes i frustraciju da roditelja dovede do potpune nemoci kada podize ruku na dete, upravo situacija u kojoj je detetu potrebno dati ili vremena da razmisli ili zagrljaj.