Vreme je za baste i zelene terase

Started by Xe, March 26, 2010, 02:29:44 PM

Previous topic - Next topic

Xe

Posto sam ponosna vlasnica erase, resila sam da svoj kutak za sedenje (jer me susenje vesa ic ne zanima na terasi) oplemenim cvecem.
Radila sam neku temu o terasama i saksijama i natrcala na sadnju jagoda. I naravno, odusevila se :D
Sad, postoje posebne saksije za jagode, ali se mogu napraviti i same.
moram da vam pokazem

Vrlo je jednostavno, trazi samo da se stavi cev s rupama u sredinu saksije, kako bi se jagode zalivale ravnomerno (jedna zena se snasla, pa napravila tu cev od flasica s vodom).
Ovako

A moze da se gaji i u bacvici

Nije potrebno puno nege, samo se zaliva redovno i treba da ima sto vise sunca. Nije bas da mozete od njih praviti pekmez, ali mi zvuci primamljivo da svaki cas, sve do novembra, mogu da gricnem pokoju jagodicu, a usput lepo i izgleda.
Sade se sad, do kraja aprila, ili u jesen, a postoje i sorte koje radjaju bukvalno cele godine (ove sa terase do kasne zime, za celu godinu postoji neki postupak, ne znam koji).
I tako...
Sta spremate za terase i baste ove godine?
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Pepi

Nažalot nemam ni terasu ni baštu  :crycry: ali imam stepenište i široku gredu ispod prozora, i tu ću posaditi Lepog Jovu  :girl_haha: i koprivicu :

Obe vrste su vrlo nezahtevne, podnose sunce, sadim ih već godinama unazad.

A po kući imam raznog sobnog cveća  :girl_in_love:

Xe

Svidja mi se lepi jova, i to ne samo zbog imena :girl_in_love:

Beatrix Kiddo

Ja imam veliku terasu, ali ne umijem da brinem o cvijecu  :-[
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

zelena

Meni cvijece zadnje pane na pamet sto se tice uredjenja...Imam bas lijepih mjesta, smao da mi je ljubavi za cvijecem. Ovaj Lepi Jova izgleda prelijepo, ukljucujuci i ovu saksiju.  ;)
Martin  17.04.2002.
Jana     10.08.2006.

nelly

ja imam i bastu ispred kuce i terasu,.......
imam puno saksiskog cveca ,pola im ni ime ne znam  :-[
adam x2 ,drecenu, neko drvo koje kada cveta ima izvrnute prelepe bele cvetove,sarenog bendyamina,kucnu/saksisku kalu.......na prozore stavljam zardinjere sa vrbenom i manastirskim hibiskusom/rasteruje komarce/

u dvoristu imam ;puno ruza,ja najvise volim kraljicu ruzu ,jelku koju smo kupili za prvu Stasinu novu godinu,siljatu palmicu  :girl_haha: tri breze,dvr lipe, oko 30 tak tuja  /to nam je kao ograda sa jedne strane...
dok nismo kupili Mikija/labrador/ bilo je i puno bastenskog cveca /.............

svidza mi se jova  :D
...okrenuću lice prema suncu i senke će ostati iza mene ...

cici

:crycry: Meni se ove zime smrzlo sve što je stajalo na lodji koja se ne greje, a i napale ga neke bube.Sad nemam ništa :crycry: osim gomile saksija i žardinjera punih bajate zemlje :crycry: Ove godine bojkotujem :burko:

Pepi

Evo malo slika (ako nije OT) cveća koje sam imala u prošlom stanu, a slikaću i u ovom...

Glitter

pocela sam da gajim saksijsko cvece prosle pretprosle godine, smiruje me, bas mi je leglo, cekam da se malo oporavi od zime :D pa cu da ga slikam

janavi

mama mi svake godine zasadi, lepi jova, dan i noć, prkos nikne sam, kao i neke lozice
imam i čuvarkuće, to volim najviše
imam i palmu od urmi, bezveze zabodenih u zemlju od suvih urmi koje mi je baba donela kad je V bila beba, a ja nisam ništa jela, njih obožavam, pa kao da pojedem, ona mi donela brdo

inače se ne setim nikad da zalijem, pa super uspeva samo ono čemu ne treba puno vode :lol:
keva kad dođe, ona tamo čačka nešto, ja ne umem

htela sam da zasadim začinsko bilje, ali ne znam gde bih sa njim :lol:
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

maxic

Uopste ne znam kako se zove koje cvijece. Imam neko vise godisnje oko ograde napolju, vec izniklo. Za koju nedelju ce da procvjeta. Petunije cu posaditi ali cekam maj, u aprilu jos moze da tresne snijeg ili budu jako niske temp. Imam i neke ljiljane, zumbule, ostalo od ljudi koji su prethodno ovdje zivjeli. Ove godine ce mama da mi pomogne , posto se slabo razumije, a postalo mi je bas zabavno  prckam oko cvijeca.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Zumbulica

:girl_in_love: tema bas kao za mene!

Divne su ti ove jagode, moj svekar ima posadjeno parcence dvorista i neke saksije sa nekim sitnim kao sumskim sto stalno radjaju. Planiram da ih donesem kad sredimo dvoriste.

Elem, nase dvoriste jos nije sredjeno, ograda je do pola zavrsena, u jednom delu moramo da doteramo zemlju da iznivelisemo .... i tako, ja strpljivo cekam i pravim planove, kupujem casopise i visim na sajtu svet biljaka.

Pustili smo dedicu da nam posadi crne ribizle, dve kruske i lozu, ja sam posadila nesto ruza, dva klematisa i razne perene na mestu gde ih necemo pomerati. Posadicu visterije u prednjem delu, engleske ruze i lavandu, a u potrazi sam za drvetom loptaste krosnje.

Bolje da bezim  :girl_haha: mogla bih do sutra ovde da razglabam....

....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

cici

Jao Zumbulice blago vama, kakva će to lepota da bude.

Xe

Jedva cekam prve slike prolecnih basta i terasa  :girl_in_love:
(a i da odradim sto sam zacrtala  :crazy: )
Moram i na vikendici da sredjujem cvece, tamo ima tona :fool:

Zumbulica

Nadam se, treba to osmisliti, posaditi i odrzavati  :girl_smile: Imamo 4.2 ara, prosecno dvoriste, planiramo da napravimo pokriveni prostor za sedenje, da lepo rasporedimo po koje drvo, zbunic i tu i tamo cvetnjak.
Ja stvarno nevidjeno uzivam u cvecu, ti mali sitni planovi su mi lek, a tek kad krene, procveta  :girl_in_love:. Prosle godine smo imali 6 krupnih zuto- rumenih plodova kruske  :love32:

....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....