Main Menu

Deca i mobilni telefoni

Started by Urbana, December 26, 2013, 11:35:44 AM

Previous topic - Next topic

Urbana

Quote from: vojka on September 28, 2014, 11:23:45 AM
zato I rekoh da be shvatam tvoje pitanje  ;)
Jer sustinski je osnova problema u samokontroli
A nebitan je spoljan faktor

Pa jeste, ja stvarno ne mogu da tvrdim kakva su bas druga deca u tome, Monika ima samokontrolu....ona je malo hiperaktivan po prirodi, ali apsolutno svesna da joj za ucenje treba mir i tisina i ima mesto...malu radnu sobu bez ikakvih detalja, sa tablom, kompom i radnim stolom samo za ucenje. Lola pak kaze da tamo ne moze da uci....da je ta soba dekoncentrise, posebno ako joj jos oduzmem telefon :lol:
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

linga

Jana ima telefon od prvog, aktivno ga nosi od drugog, ide sama u školu a u kuci nemam fiksni. Dakle nosi ga jer meni treba.
Ove godine je taj svoj dala aleksi, a ona dobila neki moj HTC mali, koji je smartphone, ai joj je iskljucen net.

martina

ja se nesto ne potresam dal ce da se unervoze
mi martinu oduzimamo telefon pred odlazak u wc ( ako se sjetimo :D) jer inace ne izadje po dva sata

ne uzimamo im kad uce po pravilu, narocito titi, ona je totalno multitasking osoba, ona uvijek uci u trpezariju, u najvecem haosu, tako navikla

njima je osnovna skola bila open concept, navikli su na haos dok uce

luki i martinu nekad uzmemo elektroniku uvecer, jer inace ne zaspu do nekih doba.

al ako djeca uce ok i ne smeta im, ne vidim sto im uzimati telefon. a ako im smeta, ja bih im uzela koliko god je potrebno. moraju da se naviknu da nesto i propuste

tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Urbana

qq pre odlaska u WC :lol:

Quote from: martina on September 29, 2014, 09:40:11 PM
al ako djeca uce ok i ne smeta im, ne vidim sto im uzimati telefon. a ako im smeta, ja bih im uzela koliko god je potrebno. moraju da se naviknu da nesto i propuste

Ma znas kakao mogu i ja da kazem tako kao ti za titi, ali ja odem u skolu kod Lole....i svima puna usta kako je pametna, zna sta hoce, i da covek ne treba da brine....niko ne kaze vredna i radna....i ocene su ok s obzirom koliko i kako uci, ali uvek u raportu pise da moze bolje i vise. Sad ima tu neku prirodnu opustenost i lezernos, ono sto zna i voli super ( biologija, istorija i engleski ), ono sto ne voli ( a ima toga ...  :D ) samo koliko se mora. E ja bi da uticem malo na ti moranje, a mislim da je tu ybe multitasking iako nije svesna.   

martina

pa nista, onda, uzmi joj telefon, nece da umre par sati bez telefona, narocito ako je kuci, pa ne treba TEBE da zove
pa ces da vidis jel joj skodi

nemam pojma doakle im ta cifra od 25 minuta, al ne bih se ja time zamarala.

a sad, neka su djeca vrijedna, neka nisu... sta da se radi. treba im pricati i to, al ja mislim da nema tu puno koristi lomiti ih. treba ih usmjeriti da iskoriste ono sto imaju.

koliko god je titi meni kao roditelju laksa u tom smislu, moj luka sigurno nikad nece da umre od stresa. on gura svoje i trudi se minimalno. pa boze moj. vise ja gubim energije da ga pritiscem, nego on uceci. nekad i to mora da prestane
meca ga je sinoc tjerao da prepise matematiku, jer je necitka. a tacna.
i opet ce on sljedeci put necitko, uvijek u nadi da nece morati ponovo
a kad primijeti da svaki put mora ponovo, onda ce da se potrudi prvi put... i tako. s telefonom ili bez

ja licno nekad dok radim kod kuce gledam tv i tako lakse svarim posao. nekad ne mogu.
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

monochrome

kao sto znaaate  :girl_haha:...moja stelka ima smart tel.
zakljucila sam da je to nesto sto itekako moze i u dobre svrhe da posluzi...kao sto znate, kapitulirala sam :ljut:

no, ne visi ona stalno na istom...niposto...u pocetku sam joj dozvoljavala...rek'o, neka se izdovolji malo...novitet je, a i bio je raspust...inace nam je pravilo, nema el. uredjaja prije skole...u skoli ima tel. ali ugasen, iskljucivo za  hitne slucajeve...nakon skole, pa posle meditacije i rucka, moze malo da se bavi tel. socijalizacijom, izmedju ostalog i sa babama (daaaaa, cak i babe imaju smart :-[)...posle je opet zauzeta, pa vecera...tu opet moze da ga koristi, ako zeli, ali iskreno...nije to njoj neka opsesija...ne visi na tel., nit' mi nesto raspravljamo o tom tel.
jedino striktno pravilo je...nema telefona dok hoda ulicom, a sluske u usi ni pod razno :stop:
ona je od one dece sto ce prvo da resi svoje obaveze...mrzi kad je zatrpana...

Zumbulica

Kod Jelene u odeljenju imaju decaka kome je zabranjen telefon, sad da li zbog stava roditelja ili neceg drugog, a on to nadoknadjuje tako sto svaki slobodan trenutak u skoli provodi na telefonima druge dece ....
Kompleksno pitanje, jedino sto bih smatrala uspehom jeste da oni sami nauce da kontrolisu. Ja zvocam, manje pa vise i jos vise .....
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

monochrome

kod stelke u skoli su tel. striktno zabranjeni, ali ona ipak ponese :-[
ugasen, naravno...drzi u ormaricu...ne bih volela da joj zatrebam, a ne moze da dodje do mene...

Glitter

kao sto vec rekoh moje dete nema telefon (nesto i ne mislim da mu treba, ne m islim ni da ce mu trebati u uk dok ne krene u srednju skolu) ali ima ipad, koji je napunjen svakojakim paznjo-odvlacecim sadrzajima :crazy:
Osnovna pravila koja su postavljena su da ne sme da utice na skolu, ucenje i domace zadatke. I to je radilo, zna decko koje su mu obaveze i kojim redom a onda uvek sledi zabava kao poslastica.
Ali kada je dosao rasput prvih par nedelja je to bilo neograniceno, ko velim da se izdivlja, medjutim ja sam primetila ozbiljne ppromene u ponasanju kod njega koje su direktno vezane za kolicinu vremena koje provede pred ekranom. POstane razdrazljiv, nervozan, drzak, paznja popusti cak i za najbanalnije stvari. Elem,, koriscenje ipada je sada ugovornom obavezom ograniceno na sat vremena radnim danim i dva sata vikendom. POstuje i to vrlo strikno sa tajmerom. Pre nekog vremena sam pomislila da sam mozda prestroga da mozda buljenje u ekran nije uzrok nekom ponasanju, pa sam kao eksperiment dozvolila duze. Posledica je bila ista, promena ponasanja vrlo negativna.

Jasno je da smo i dalje na sat dnevno, dva vikendom, ali nikako kumulativno, nego ono sto ne iskoristi ne prenosi se u sledeci dan

maxic

Anja sad ima telefon, do sada je imala nas stari samo je net mogla da koristi, sad moze i da zove. Treba nam jer nemamo fiksni, da bi mogla da nas pozove ako nakratko ostanu sami.
Obozava telefon, nekad satima visi na YT, nekad snima pa edituje filmove, slusa neke radio stanice, gleda filmove, serije. Lap top rijetko pipa. NEkad  prodju sati da ga ne pogleda. Ona je prosto djete koje zavrsi sta ima i bavi se dovoljno drugim stvarima da mi je glupo da joj ogranicavam.
Djecaci su i dalje ograniceni na vikende, mada i tu ima izmjena. Nekad mole da budu na ipodima/ipadima da gledaju seriju, da ne moraju da pale tv. Kad im dozovlim ja vise onda ne mogu da pratim sta oni rade, jel bas gledaju ili igraju igricu.

Sve u svemu, idu u skolu, kad je lijepo ili se zaigraju napolju ne ulaze u kucu, kad hoce te dzidze ja im ne branim, i taman mi zgodno dodju kad se dogovoriti ne mozemo da priprijetim oduzimanjem isith.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Margarita

Quote from: Glitter on September 30, 2014, 09:38:16 PM
kao sto vec rekoh moje dete nema telefon (nesto i ne mislim da mu treba, ne m islim ni da ce mu trebati u uk dok ne krene u srednju skolu) ali ima ipad, koji je napunjen svakojakim paznjo-odvlacecim sadrzajima :crazy:
Osnovna pravila koja su postavljena su da ne sme da utice na skolu, ucenje i domace zadatke. I to je radilo, zna decko koje su mu obaveze i kojim redom a onda uvek sledi zabava kao poslastica.
Ali kada je dosao rasput prvih par nedelja je to bilo neograniceno, ko velim da se izdivlja, medjutim ja sam primetila ozbiljne ppromene u ponasanju kod njega koje su direktno vezane za kolicinu vremena koje provede pred ekranom. POstane razdrazljiv, nervozan, drzak, paznja popusti cak i za najbanalnije stvari. Elem,, koriscenje ipada je sada ugovornom obavezom ograniceno na sat vremena radnim danim i dva sata vikendom. POstuje i to vrlo strikno sa tajmerom. Pre nekog vremena sam pomislila da sam mozda prestroga da mozda buljenje u ekran nije uzrok nekom ponasanju, pa sam kao eksperiment dozvolila duze. Posledica je bila ista, promena ponasanja vrlo negativna.

Jasno je da smo i dalje na sat dnevno, dva vikendom, ali nikako kumulativno, nego ono sto ne iskoristi ne prenosi se u sledeci dan

ovako i mi - sat dnevno + pola sata zajednicko vreme (uglavnom ne stignu da iskoriste jer su u suprotnim smenama), a vikendom sat ipo + zajednicko
to 'zajednicko' mogu da provedu samo ako zajedno igraju neku igricu :lol:
a u to vreme ulazi sve - tv, telefon, komp, tablet... uglavnom prestali su da gledaju tv, sve trose na igrice

tu ne racunam npr. kad pavle slusa muziku na telefonu, to mi je nesto drugo

kalimero

Bata je i dalje potpuno nekontrolisan sto se tice tv-a i igrica.....  :girl_sad: za sada je ok sto se obaveza tice, pa mu ne uslovljavam, ali trebalo bi.....  :think:
telefon maltene ne koristi, sto ne znaci da ne bi, da ima smart....

Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

martina

Quote from: Zumbulica on September 30, 2014, 09:21:12 PM
Kod Jelene u odeljenju imaju decaka kome je zabranjen telefon, sad da li zbog stava roditelja ili neceg drugog, a on to nadoknadjuje tako sto svaki slobodan trenutak u skoli provodi na telefonima druge dece ....
Kompleksno pitanje, jedino sto bih smatrala uspehom jeste da oni sami nauce da kontrolisu. Ja zvocam, manje pa vise i jos vise .....
tianina prijateljica sa plivanja nije mogla na fb ( niko od cetvoro djece u familiji)
i onda je ona koristila fb druge djece, kako ona kaze: i am basically stalking people now :D

stajaznam...
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

Urbana

Imala sam razlog da ih obradujem sa priveskom.... :D

Masha

Quote from: Glitter on September 30, 2014, 09:38:16 PM

i ja sam primetila kod vanje promene kada mu dam nez ogranicenja da igra ili gleda jutjubere(poceo je da vrti kosu i stavlja ruke u usta)  :think:

a moja dilema je sledeca
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.