Main Menu

Carine & Porezi

Started by Glitter, July 30, 2010, 01:40:34 AM

Previous topic - Next topic

maripoza

Quote from: Xe on July 30, 2010, 12:40:20 PM
Carina zavisi od drzave u koju se salje, znaci, nije tvoj problem.
Bogami jeste kad saljem nekom poklon. Radije cu pronaci drugi nacin dostave, nego da dopustim da poklonoprimalac bude ocarinjen za nesto sto nije sam trazio. :D

A sve se nesto prisecam da je neko od SS-ovaca (:lol:) pominjao da su hteli da ga ocarine za neku solju i knjigu koju je slao za CG.  :think:
Old enough to know better, but too young to care.

Glitter

ja znam da kad sam slala poklon za Dubai, SS par nije platio carinu, samo sam ja platila postarinu...ali sam ja platila `nesto` kad sam primila poklon iz Bosne...

Xe

Quote from: maripoza on July 30, 2010, 12:48:52 PM
Bogami jeste kad saljem nekom poklon. Radije cu pronaci drugi nacin dostave, nego da dopustim da poklonoprimalac bude ocarinjen za nesto sto nije sam trazio. :D

A sve se nesto prisecam da je neko od SS-ovaca (:lol:) pominjao da su hteli da ga ocarine za neku solju i knjigu koju je slao za CG.  :think:
Za komsijske zemlje najbolje je da nadjes "nekog svog" ko ce ti ponetipoklon, ili da posaljes autobusom.
Ostale zemlje ne carine tako male poklone, pa mozes da se opustis.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

cici

Quote from: Xe on July 30, 2010, 12:39:38 PM
Ako ti salje garderobu, najbolje je da odsece onu deklaraciju, jer ce tako roba proci kao polovna, pa neces platiti carinu, vec samo troskove dostave.
Inace ti oni procene otprilike vrednost robe, pa ako predje sto evra, platis carinu.
Meni nikad ništa nisu otvorili.Poštar mi donese na vrata i nikad nisam platila a stvari su imale uredno etikete, doduše bez cene.

Xe

Quote from: cici on July 30, 2010, 09:20:42 PM
Meni nikad ništa nisu otvorili.Poštar mi donese na vrata i nikad nisam platila a stvari su imale uredno etikete, doduše bez cene.
Moja tetka je slala pakete skoro trideset godina, svega je tu bilo. Na kraju je imala obicaj da prilozi spisak stvari koje je poslala, a kopiju spiska nalepi na unutrasnjost paketa.
Bili su i otvarani i kradeni, i lomljeni i svakakvi, da ne pricam sad.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

AnaK

Ja stvarno mislim da je sad veća kontrola, i da su takvi slučajevi ređi (mada sam prošle godine čula da su nekome ukrali pare iz koverte :( što je problem jer ne možeš da dokažeš, a i slanje novca na taj način je na sopstvenu odgovornost, praktično). U suštini, treba računati na ovo što zakon propisuje, a ako se bolje prođe, tim bolje. Gore od propisanog ne bi trebalo...
Janko 23.7.2002.

cici

Quote from: Xe on July 30, 2010, 09:47:02 PM
Moja tetka je slala pakete skoro trideset godina, svega je tu bilo. Na kraju je imala obicaj da prilozi spisak stvari koje je poslala, a kopiju spiska nalepi na unutrasnjost paketa.
Bili su i otvarani i kradeni, i lomljeni i svakakvi, da ne pricam sad.
Verujem ti.Meni tad niko nije slao pakete, ovo je u poslednjih par godina.Jednom samo nije stigao paket, šta je sa tim bilo ko zna.

Masha

Moje skromno iskustvo sa slanjem i primanjem je da ono što sam narucivala je stiyalo na adresu kao pismo nekad podebelo, a narucivala sam uglavnom delove za nakit, jednom neki kupaci, kapicu za plivanje, nista veliko ni po ceni ni po težini i niakda mi nista nije naplacivano.
Kada sam slala u inostranstvo sam pored postarine placala i carinski pregled, nesto sto se izgleda samo kod nas naplacuje a iznosi oko 400 din, a primalac ništa nije plaćao.

maripoza

Quote from: Masha on July 30, 2010, 10:19:00 PM
Kada sam slala u inostranstvo sam pored postarine placala i carinski pregled, nesto sto se izgleda samo kod nas naplacuje a iznosi oko 400 din, a primalac ništa nije plaćao.
E, to je onda ono sto meni treba.  :clap:  :lol:

dmi

meni se desilo zimus da mi jedan paket nije stigao, posalla sam poklon za devojcicu, i pouzdano znam da je otisao iz USA jer sam mu usla u trag do izlaska iz zemlje, neko ga je u Srbiji maznuo - verovatno neko kome se dopao sadrzaj paketa, u njemu su bile pantalone, bodi majca i cestitaka rodjendanska.

I tad sam slala u obicnom paketu. Nikad pre toga i nikad posle toga nisam tako slala, i necu.
Sad uvek saljem u Flat rate box-u, koji ima 3 dimenzije, small, medium i large. Tu je fora, sta stane stalo je - what fits it ships .
Do sada nije bilo problema oko slanja
Tesa Principessa 12.06.2005.
"...you're never fully dressed without a smile..."

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  — Leonard Cohen

Lukina mama

Quote from: dmi on July 30, 2010, 11:09:52 PM
meni se desilo zimus da mi jedan paket nije stigao, posalla sam poklon za devojcicu, i pouzdano znam da je otisao iz USA jer sam mu usla u trag do izlaska iz zemlje, neko ga je u Srbiji maznuo - verovatno neko kome se dopao sadrzaj paketa, u njemu su bile pantalone, bodi majca i cestitaka rodjendanska.

I tad sam slala u obicnom paketu. Nikad pre toga i nikad posle toga nisam tako slala, i necu.
Sad uvek saljem u Flat rate box-u, koji ima 3 dimenzije, small, medium i large. Tu je fora, sta stane stalo je - what fits it ships .
Do sada nije bilo problema oko slanja

zar taj Flat rate box nije samo domestic USA? nesto nisam skoro slala paket, ali kad jesam slala nisam ovde nista placala extra, niti su primaoci paketa nesto platili....
Luka ,09 April 2005

dmi

domestic/international samo je postarina razlicita :innocent:
Tesa Principessa 12.06.2005.
"...you're never fully dressed without a smile..."

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  — Leonard Cohen

Glitter

Unabebili

Drugari, imam pitanjce, ako neko zna:

kad se salje paket sa garderobom obicnom postom ( znaci ne DHL i ostalo)  iz jedne zemlje EU u drugu zemlju EU, da li primaoc placa carinu?
Paket recimo ima 20 kg i salje se iz Spanije za Bec.

Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

maripoza

Pa nema carine izmedju EU zemalja.