odlican clanak o spavanju i budjenju

Started by martina, December 11, 2013, 08:50:24 PM

Previous topic - Next topic

maxic

PRocitacu kasnije.
Ja spavam kao top, budim se manje vise nevoljno ali lako. Jutros sam se zapitala kako sam ja nekad uopste isla na posao, rano se bas budila.
Mm od dvadeset i neke bas ima problema sa spavanjem, radio sleep study nekoliko puta, nista mu nisu zakljucili. Sto je stariji sve mu teze pada. Ima periode kad je ok, kad je malo lose i kad je grozno. Odavno nismo imali grozan period, i nadam se da nece skoro.
Ono sto me dodatno brine je sto vidim taj neki otpor prema spavanju i problem da se uspavaju kod Marka i Anje. Oboje dugo budu u krevetu budni, kod Marka su to mozda i strahovi sad, ali nije samo to. Zaspu oni u neko doba , ali nije to lako kao kod recimo Milosa, koji brzo zaspe i cvrsto spava. Anja voli da spava dugo i vikendom i to moze, ali generalno malo spava i rekoh teze joj ide. Mislim da su njih dvoje nasliijedili taj Lindberg gen za nespavanje, pa razmisljam cesto sta bi mogli da uradimo da ih "naucimo" da lakse spavaju, valjace im za buducnost.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

martina

prije par godina sam citala neki clanak gdje zena koja je insomniac pise o tome...

svasta je prosla, pila tablete... itd

na kraju je nadosla na to da je jedino sto moze da uradi da se apsolutno svaki dan, bez razlike, ustaje u isto vrijeme. i to rano nesto, u 6:30. nije to savrseno, ali eto u nekom njenom slucaju jedino daje neke rezultate. ali nema ono da se odspava vikendom

meni je, opet, doktor rekao da odspavam vikendom. i to mi je ok, problem je kad ne mogu
ja se probudim sto puta u noci, cini mi se

moja djeca oduvijek spavaju malo. kad su bili bebe stalno sam se cudila onim tablicama koliko bebe spavaju, jer su oni jedva pola toga spavali. po danu su spavali jedino u obdanistu.
ja isto nisam nikad mogla da spavam po danu, tek prije par godina, nakon velikog napada anxiety uspijevalo mi je ponekad da odspavam

ja mislim da mi je to i anxiety negative loop-back... nikad nisam mogla da ustanovim sta mi je tu uzrok a sta posljedica... ali definitivno imam problema sa spavanjem i kad uopste nisam ni u kakvim problemima

eh, ja... jednu stvar koju ja radim djeci je - natjeram ih u krevet ranije, do 10 najkasnije sada. i otmem im lpatope. pustim ih da citaju
martin uglavnom zaspe iza ponoci... luka ranije... tiani niko ne zna

tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

cici

Sofija se oduvek lose uspavljuje sad nikad pre ponoci ne zaspi i kad ide ujutro u skolu to je malo sati spavanja i bude nervozna i razdrazljiva i stalno se preganjamo oko toga.Kaze sto da lezim kad ioanko necu zaspati.

martina

cici, ja mojima kazem da se ipak u krevetu opuste i krenu da iskljucuju "zice" od tog dana
mada, sto su stariji, manje imam uticaja. otprilike ih otjeram

s tim sto je moj licni problem malo drugaciji, ja zaspem, ali se budim.
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

maripoza

"In those early waking minutes, our memory, reaction time, ability to perform basic mathematical tasks, and alertness and attention all suffer. Even simple tasks, like finding and turning on the light switch, become far more complicated. As a result, our decisions are neither rational nor optimal. In fact, according to Kenneth Wright, a neuroscientist and chronobiology expert, "Cognition is best several hours prior to habitual sleep time, and worst near habitual wake time." In the grip of sleep inertia, we may well do something we know we shouldn't. "

I onda kazu jutro pametnije od veceri... lazu dusmani. :lol:

Na mene su tvrdnje iz ovog teksta primenljive. Posebno ona da se osecam drugacije kada se probudim sama i kada me probudi alarm, ona da mi je pakao ako me je nesto probudilo pre vremena pa sam ponovo zaspala na pola sata-sat pre oglasavanja alarma, ali takodje i ona da mi najcesce nije toliko bitno koliko sam dugo spavala nego u koje vreme sam spavala. Medjutim, kod mene to bas i nema veze sa dnevnom svetloscu, posto mi je najgore vreme za budjenje izmedju 6 i 7 ujutru. Lakse ustanem u 4 ili 5 (kada je najcesce jos mrak) nego tada. Od 7:30-8 mi je vec ok da ustanem (ako bas moram :lol:). Takodje ne mogu da zaspim u neko "normalno" vreme uvece (normalno da bih se naspavala do vremena kada treba da ustanem). Prema mojoj racunici, mom organizmu bi najvise odgovarala vremenska zona u Riu. :lol:
Old enough to know better, but too young to care.

cici

Vidis ja o tome uopste nisam razmisljala, ja kad god legla pre 9 da ustanem mi mrsko,, nije da ne mogu ali mnogo mi tesko :lol:

maripoza

Ih, 9 mi je ko da me neko castio...... o 10 da ne pricamo. :lol:
Old enough to know better, but too young to care.

Praslin

Zavidim spavačima. :girl_sigh:

Ja sam sada opet u lošoj fazi.  :girl_sad:  Probudim se posle 4-5 sati spavanja i ne mogu dalje da spavam, a umorna sam.

Vid ima problem da zaspi uveče, baš ogroman problem. Umori se lepo preko dana, ide na treninge, provede dosta vremena napolju, ali opet uveče teško zaspi i rano se budi ujutro.

Potpuno razumem Sofi. Ja sam u tom uzrastu bila ista takva. Ležim i nema šanse da zaspim.

Sad su se stvari promenile, zaspim vrlo brzo, ali se brzo i probudim sva ošamućena  :crycry:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

emge

ja mogu da zaspem gdje god, samo me spusti :lol:
budim se prije alarma uvjek. Obično ga ni ne navijam, ali ako ga imam navijenog, mora da bude blag i daleko.
Treba mi dosta sna, obično zaspim prije ponoći, a budim se oko pola 8 .

Marta je imala problema sa spavanjem u drugoj godini dok nismo shvatili da ih izaziva premor, pa sad vodim računa da su dovoljno rano u krevetu.

monochrome

ja trenutno imam grooozan period...teska insomnija...tesko funkcionisem preko dana...kratak mi fitilj, ali bas, bas sam neispavana :girl_cray:

cici

Quote from: Praslin on January 09, 2014, 08:56:13 AM

Potpuno razumem Sofi. Ja sam u tom uzrastu bila ista takva. Ležim i nema šanse da zaspim.

Ona je uvek bila takva a najizrazenije je bilo kad je bila bas mala negde do godinu dana i sad.

Finalina

pa da, to sa spavanjem je bas stvar reda pa onda i neke navike, a posebno kod dece.... ja sve mislim da sam imala srece, da tako kazem, u tom nekom ucenju dece da jedu i spavaju, dok su bili mali, a pored svih razlicitosti medju njima ( posebno kod prvog deteta, tu sam stvarno imala srece, sto sam je naucila da jede, a i da spava ....sada se bas lepo vidi kakva je i cemu je sklona...)

Praslin

Red može da pomogne, ali ne svima.
Verujem da Sofi ima red u životu, ja sam ga svakako imala, pa nije pomoglo.

Cici, ako je za utehu, verovatno će se bar malo popraviti kad pubertet prođe.  :bighug:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

cici

Red njoj nije pomogao.Lezala je po dva sata u kreveu budna kad je bila mala sad je jesam malo pustila i to se vreme pomerilo i nije opravdanje ali vidim i njene drugarice po fejsu do kasno sve od reda do 1 ili cak i kasnije budu budne.

Finalina

praslin @ nisam komentarisala da ti i sofija niste imale red, nego da on moze da bude koliko koristan, toliko i naporan ( i za dete i za nas roditelje ), kako mi se cini iz iskustva sa ovom mojom decom koja neke navike imaju, a neke nove zbog uzrasta tek sticu, posto je sada red u nekoj sasvim drugacijoj funkciji nego kada su bili mali...