Kako sam poludela zbog crtaca... (sustina je u protezi :))

Started by mango, May 29, 2009, 02:04:51 PM

Previous topic - Next topic

disco2000

Super za imenjakinju!  :clap:  ja sam prosla pola godine, jos jedna cela...

linga

Zanimljiva info!
Jana nosi malo duže od 6 meseci, zubići se vratili i razdvojili, ali je bitnije ispravljanje zagrižaja, kaže dr ako ne ispravimo čekaju je migrene u budućnosti...
Inače, do skoro je stalno nosila, sada izbegava da nosi u školu  :crycry:

AnaK

Janko od početka ne nosi u školu, to nije dolazilo u obzir  :crycry: Sad čekamo zimski raspust, da skupi par nedelja nošenja po 16h minimum, da konačno postigne zagrižaj, pa da onda održava to, nošenjem samo noću, dok mu se rast ne završi, i vilica postigne konačnu veličinu, onda fiksna da poređa zube.
Janko 23.7.2002.

Dacko

Ni Boris nikad nije nosio u školu, zubarka je u startu zatvorila tu mogućnost jer zna da se u tom uzrastu još jurcaju kao blesavi i da se može povrediti ako padne. Prvih meseci ju je čak nosio nedovoljno jer mi nismo skapirali da preko dana mora da se nosi četiri sata u kontinuitetu, a ne ukupno. :fool:  :crazy: Međutim, ipak je delovala, približila je odnosno izgurala zube kako je već trebalo, međutim moraće kad završi s njom da nosi još jednu, koja će sad podešavati ono što nije moglo biti rešeno prvom. Baš sam se sneveselila kad sam to čula, dok je on to prihvatio bez sekiracije jer je vrlo zadovoljan dosadašnjim rezultatom, a i više od pola odeljenja i ekipe s karatea nosi proteze (takođe ne u školu ili na trening, ali pričaju o tome da ih nose kod kuće) pa je valjda to shvatio kao obavezan deo odrastanja.

anelore

Sava je poceo da nosi gornju protezu kako bi ispravio zagrizaj, a usput mozda uspemo i da mu ispravimo gornjeg levog keca, koji je nakrivo iznikao. Kao i u Borisovom slucaju, zubarka je savetovala da protezu ne nosi u skolu i na treninge, ali da je nosi kod kuce i naravno, tokom spavanja. On je prilicno revnostan u tome, jedva je cekao da protezu dobije. Vecina decaka iz njegovog odeljenja nosi takve proteze, a jedna devojcica je vec dobila i donju i gornju fiksnu protezu - ona ima progeniju, pa su bas rano krenuli sa protezama, i niko, ali niko iz odeljenja je nikada nijednu ruznu rec oko toga rekao ( morala je da ovu mobilnu protezu nosi i u skoli). I mnogo mi je drago sto deca tako lako i bezbolno, bar u ovom uzrastu, prihvataju proteze.

disco2000

Elanor

u mileninom razredu skoro sve devojcice i par decaka nose proteze (fiksne). od te dve devojcice koje ne nose, jedna je skinula pre mesec dana.
milena je onu skalameriju koju je nosila pre fiksne (neke zice koje se kace na obruce na zubima, izlaze iz usta pa se nesto vezuje iza vrata) nosila na rekreativnu, isto niko rec nije rekao.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Glitter

ovde skoro niko ne nosi protezu, ostrvljani su poznati po omupstenosti i ruznim zubima, mene to izludjuje nacisto

Lani

Jao i meni je to odvratno, posebno ako problem već može relativno lako i bezbolno da se ispravi dok su deca...

I kod Ive se razlika u položaju zuba baš vidi, svi primećuju, dok je i nama zagrižaj problem. Pitala sam dr da li ona svesno može da nešto radi ili utiče na to kako bi ga popravila, kaže ne, ne zavisi to od nje.
U školi nikad nije ni nosila protezu, samo noću i koliko ugrabimo u toku dana.

linga

jana ima tzv aktivnu protezu, tj zubarka je naglasila da je nosi stalno osim kada jede ili trenira. nama škola nije problem zbog jurcanja, ona je devojčica  :D ali je problem što u našoj sredini deca očigledno ne idu kod zubara, jer je ona jedina koja nosi celodnevno, i jedna devojčica nosi deo dana. A pubertet je hvata i shvatam je da joj je neprijatno, uz to još nosi i naočare /koje joj divno stoje ali ko te pita...
danas baš idemo na kontrolu pa ćemo videti šta se dešava.

Glitter

Quote from: Elanor on May 29, 2009, 03:48:25 PM
zagrizaj, znaci :think:
trazi jos jedno misljenje. 20 i vise godina kasnije, ja ne vidim svrhu sto su me tolike godine maltretirali s protezom zbog glupog zagrizaja. i ne, nisam im zahvalna ic, iako ih razumem :innocent: (a i dalje imam nepravilan zagrizaj, sto mi uopste ne smeta, niti mi je ikad smetalo).

bila sam danas kod zubara, novi zubar, prvi pregled, standardna procena
i snimio mi zube, implant koji imam, procenio predstavio mi plan za dalje i na kraju prokomentarisao da su mi zubi fantasticni i da ortodont koji je radio protezu i pratio vilice je uradio sjajan posao. Kaze da ne samo da je napravio mesto za svaki zub da bude taman (sto tvrdi da je prilicno tesko) nego je i napravio fenomenalan zagrizaj sto je posebno tesko i jako se ceni (valjda u njihovom svetu)
i nije me mrzelo da pitam zasto se toliko potenzira zagrizaj, otpilike mi je objasnio da se mnoge neobjasnjene glavobolje mogu objasniti losim zagrizajem, i jos mnogi benefiti ali nije ulazio u detalje.
Uglavnom kaze da su mi zube korigovali starom skolom i da se isplatilo

post od elanor sam kvotala zbog ovog zagrizaja jer me pretraga bacila na prvu stranu pa procitah par postova  :girl_haha: :girl_haha:

emge

linga

Quote from: Glitter on December 08, 2016, 12:12:35 AM
bila sam danas kod zubara, novi zubar, prvi pregled, standardna procena
i snimio mi zube, implant koji imam, procenio predstavio mi plan za dalje i na kraju prokomentarisao da su mi zubi fantasticni i da ortodont koji je radio protezu i pratio vilice je uradio sjajan posao. Kaze da ne samo da je napravio mesto za svaki zub da bude taman (sto tvrdi da je prilicno tesko) nego je i napravio fenomenalan zagrizaj sto je posebno tesko i jako se ceni (valjda u njihovom svetu)
i nije me mrzelo da pitam zasto se toliko potenzira zagrizaj, otpilike mi je objasnio da se mnoge neobjasnjene glavobolje mogu objasniti losim zagrizajem, i jos mnogi benefiti ali nije ulazio u detalje.
Uglavnom kaze da su mi zube korigovali starom skolom i da se isplatilo

post od elanor sam kvotala zbog ovog zagrizaja jer me pretraga bacila na prvu stranu pa procitah par postova  :girl_haha: :girl_haha:

bravo za tvog zubara, a za zagrižaj mi je naša protetičarka rekla, ako ne ispravimo Jani zagrižaj da može da ima migrene.  A moj je na primer, skroz kriv, i to mi dodatno pravi probleme sa zubima, zbog mog bruksizma...