Main Menu

O probavi i drugim demonima

Started by vrana, February 27, 2016, 05:46:47 PM

Previous topic - Next topic

vrana

Evo pokusavam od svega pomalo, opire se i dreci, ali na kraju pojede par zalogaja. Juce je pojeo i pegavu bananu i dve case cedjenog soka, i na jedvite jade corbu sa gomilom povrca, i malo sirove sargarepe... Najveci je problem naterati ga da ruca to sto bi trebalo.
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

Summer

polako, bolje i par zalogaja  :bighug:

moja sara ponekad ima problem sa zatvorom, iako se skroz zdravo hrani, voli kuvano, jede svaki dan, jede salate i voce. pre neki dan joj je pomogao kompot od suvih sljiva i laneno seme koje sam joj ubacivala u ovsenu kasu.

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

vrana

A to laneno seme da ubacim samo u njegov tanjir ili u serpu? Mislim, hocemo li mi imati neke posledice ako ga pojedemo?  ;D
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

Blue

ja uopste ne mogu da shvatim kako se moze dete, koje nece da jede, naterati da nesto pojede, a da mu se ne stvori dodatni otpor. ja to nikako ne umem.

ovde je neki sistem da savetuju roditelje da ne teraju decu da jedu uopste, cak ni da im dezert ne uskracuju, ukoliko ne pojedu glavno jelo. ali recimo, savetuju i da nikada ne kuvas drugo jelo, ako dete nece da pojede prvo, vec da ga ostavis gladnog (ili da dobije samo dezert  :lol:). katastrofa sa ovim nasim malim izbiracima.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

vrana

Pa dobro, ja se slazem sa tim, pogotovo kada pricamo o bas maloj deci, od godinu/dve recimo
Ali ovo je druga stvar, on uopste nije nikakav necejed, on voli da jede, i jede mnogo, ali bira da jede samo nezdravu hranu. Znaci,mogao bi se udaviti u keksu i mleku, slatkisima, sendvicima, pomfritu itd.

Sto se tice toga kako ga naterati, tu svakako nisam za sopanje i guranje u usta, ali kod Vukasina je moguce nagovoriti ga, uz dreku varirajuceg intenziteta i trajanja, naravno. Kazem mu prosto da je to jedini rucak, i da ako nece, ne mora da ga pojede, ali nista drugo nece dobirti do vecere, a zatim ce za veceru dobiti isto to. Ionda on kuka i zapomaze i govori mi da sam najgora mama na svetu i da mu nikada ne dozvoljavam da jede i da ce zbog mene zauvek biti gladan i kako ga vec stomak boli od gladi...i na kraju pojede.
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

emge

Laneno sjeme kad dodajete u čorbu da li je samljeveno ili u zrnu?

vrana

emge, jamislim da laneno seme mora da bude samleveno da bi imalo efekta
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

Glitter

Quote from: vrana on March 01, 2016, 10:54:21 AM
Pa dobro, ja se slazem sa tim, pogotovo kada pricamo o bas maloj deci, od godinu/dve recimo
Ali ovo je druga stvar, on uopste nije nikakav necejed, on voli da jede, i jede mnogo, ali bira da jede samo nezdravu hranu. Znaci,mogao bi se udaviti u keksu i mleku, slatkisima, sendvicima, pomfritu itd.

Sto se tice toga kako ga naterati, tu svakako nisam za sopanje i guranje u usta, ali kod Vukasina je moguce nagovoriti ga, uz dreku varirajuceg intenziteta i trajanja, naravno. Kazem mu prosto da je to jedini rucak, i da ako nece, ne mora da ga pojede, ali nista drugo nece dobirti do vecere, a zatim ce za veceru dobiti isto to. Ionda on kuka i zapomaze i govori mi da sam najgora mama na svetu i da mu nikada ne dozvoljavam da jede i da ce zbog mene zauvek biti gladan i kako ga vec stomak boli od gladi...i na kraju pojede.
Aleksa je bio takav, hrana bez boje i kecap ako moze i to je to. meni je otreznjujuc momenat bio kada je imao mozda 4 godine a ja ga jurila sa sarmom po kuci  :crazy: otprilike sam uhvatila sebe besnu i rascupanu kako stojim sa serpicom na sred sobe i pitam se sta ja to radim i da li je vredno ako se postize na ovaj nacin. I tada sam batalila skroz, kuvala samo ono sto on voli i jede i cekala neka druga vremena. Srecom i tada je imao jela koja jede i voli pa su na meniju bili corbast pasulj, supe, musaka, grasak.

Ja sam skontala takodje da su mi babe faktor, jer mu udovoljavaju sa hranom do besvesti  :crazy:
I da ja pod takvim okolnostima ne mogu da mu postavljam ultimatume

Moram da priznam da sam neku promenu mogla da napravim u ishrani tek kada je bio malo stariji a pogotovo kad je prestao uticaj baba. Sad jede sve, da mi je neko rekao pre 5 godina da ce jesti brokoli skuvan na pari ja mu ne bi verovala  :girl_haha:
Ali isto tako je nikad mrsaviji, jedva pregurasmo 32 kg na 150cm visine, ali ne  brinem jer vidim da je ishrana raznovrsna.

Samo iz tog ugla sam ti na pocetku rekla da je Vuja jos mali i da imas jos vremena da mu navike u ishrani promenis drasticno.

vrana

Slazem se sve, tako se i Vasa projeo prosle godine, i sada stvarnojede sve, pa mu ja i ne branim ni slatkise ni grickalice, jer znam da dovoljno jede svega ostalogs to bi trebalo da jede.
Veruj mi, ja uopste nemam neke visoke standarde kada je rec o ishrani, ali sa Vujom bas imamo problem sa tom stolicom, koji je, kao sto rekoh, prvenstvenopsiholoski, ali mislim da se sada tajproblem cvrsto uvezao i sa ovim fizickim, i zato bih da mu pomognem, onolikokoliko je do mene

Babe kod nas ne prave problem. moju mamu konkretno zabole da ih bilo cime nudi, dok kod moje svekrve jede mnogo bolje i raznovrsnije nego kod mene. Tj ona ga nutka i insistira, ali uglavnom na pravim stvarima, tako da kod nje i jede bolje nego kod kuce
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

Summer

laneno seme obavezno samleveno, celo nema nikakvog efekta. ima da se kupi to mleveno.
ja sam ngde nasla da se to laneno seme potopi u caj od kamilice vreo i onda tako doda u kasu pa sam tako i radila

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

Glitter

Quote from: vrana on March 01, 2016, 11:12:33 AM
Slazem se sve, tako se i Vasa projeo prosle godine, i sada stvarnojede sve, pa mu ja i ne branim ni slatkise ni grickalice, jer znam da dovoljno jede svega ostalogs to bi trebalo da jede.
Veruj mi, ja uopste nemam neke visoke standarde kada je rec o ishrani, ali sa Vujom bas imamo problem sa tom stolicom, koji je, kao sto rekoh, prvenstvenopsiholoski, ali mislim da se sada tajproblem cvrsto uvezao i sa ovim fizickim, i zato bih da mu pomognem, onolikokoliko je do mene

Babe kod nas ne prave problem. moju mamu konkretno zabole da ih bilo cime nudi, dok kod moje svekrve jede mnogo bolje i raznovrsnije nego kod mene. Tj ona ga nutka i insistira, ali uglavnom na pravim stvarima, tako da kod nje i jede bolje nego kod kuce
ja nesto iz tvoje price nisam skontala da je nesto drasticno, tj da je trenutno tako da zahteva prevelike promene, u sustini vise tecnosti (supice corbice voda), izbaciti sokove (ovo je dobro iz mnogo vise razloga), zameniti keks i mleko za dorucak sa necim drugim i insistirati na kuvanim jelima za rucak

vrana

pa kako nije drasticno kada dete ne kaki po deset dana, a pritom ima nagon, stalno pokusava i muci se na wc solji?
A ovo sto si navela i jeste otprilike moj plan. Ali to i jesu dramatcine promene, s obzirom na to kako mu jelovnik inace izgleda (i da, zaboravih, isto kao i kod Alekse, kecap je dominirijaci sastojak u svakom obroku  :crazy:)
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

Glitter

pa nije drasticno samo i iskljucivo sto se jela tice ako me razumes, nego je spoj vise stvari. ja kapiram da hranom hoces da stvoris zdrave navike u ishrani i da mu sto vise smanjis potencijal za zadrzavanje, ali kako sam ja shvatila postoji i psiholoska komponenta problema (od toga da se tesko navikao na nosu, do toga da mu je ceo taj ritual presao u naviku koju treba razbiti), ali sto se same ishrane tice to su, ako gledas na dan danasnji ne tako velike promene koje treba sprovesti, sto je u sustini jako dobro.

Sto se kecapa tice, ja sam ludela do pre nekoliko meseci, nije jeo hranu sa kecapom nego kecap sa hranom :crazy: sad kecap ne jede uopste  :crazy: on je dete ekstrema  :crazy:

vrana

da, da, u pravu si, razumem sta si htela dakazes  :kiss1:
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

MissL

Seme se samelje ako se ne kuva, ako se kuva celo.  EDIT ne treba dugo da se kuva, ubacis pred kraj

vrano moze samo i vama dobro da dodje :D neces u kuvano staviti vise od kasike-dve ;) i to uopste ne bi bilo lose da se redovno stavlja i za odrasle, ali ja stalno zaboravljam

I bravo za jucerasnji uspeh :clap:

Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D