Main Menu

razvod braka i starateljstvo

Started by lilit_depp, November 09, 2010, 01:33:38 PM

Previous topic - Next topic

lilit_depp

Moj prijatelj se razvodi (ima dete staro 6 godina)  i pristao je da ženi prepusti apsolutno starateljstvo pošto ona nije bila spremna na kompromis, a on nije hteo da se loša situacija i njihovo preganjanje po sudu odrazi na dete. Nakon što je malo razmislio, shvatio je da je pogrešio i da je trebalo da insistira na zajedničkom starateljstvu. Da li neko ima iskustva kako stvari stoje i u teoriji i u praksi? Mislim, da li je promena oblika starateljstva nešto što je propisano zakonom, a koliko je to teško izvesti u praksi. Hvala unapred.
L, L, K

Glitter

:lol: aktuelna mi tema ovih dana :D

moj muz je meni dao puno starateljstvo, mislim da on moze da trazi deljeno ali tuzbom, a onda valjda mora da dokazuje i zasto tuzi i bla bla...
javice ti se anelore...bolje ona to zna

Xe

Iz mog licnog dugogodisnjeg iskustva: neka zaboravi na sud, centre za socijalni rad, strine, tetke i drage Savete. Neka se trudi da ne prekida kontakt sa detetom ni pod kojim okolnostima, a da sa bivsom zenom odrzi kakve-takve odnose, po cenu gutanja ponosa i trpljenja kojecega, ako mu je stalo do toga da se ostvari kao otac.
Ako krene djonom, dobice ga u glavu, a nase institucije su takve da po pravilu stoje iza majke, a u situaciji u kojoj vide da dve strane ne mogu da odrze normalan odnos, biraju onu kod koje je dete. i to je razumljivo, kad se pogleda s te strane (mada nije pravedno, da se razumemo).
Starateljstvo za njega ionako znaci potpisivanje papira da dete sme negde da putuje i slicne gluposti, koje ce svakako izbeci ako uspe da zadrzi kvalitetan kontakt sa detetom i pristojan odnos sa bivsom zenom. 
Pravi staratelj je onaj koji zove da pita da li je dete zdravo, da li mu nesto treba (nevezano za alimentaciju), koji se ne buni kad mu kazu da im hitno trebaju nove cipele i ne podnosi racune koliko je potrosio na dete i slicno. Pravi staratelj zove arhineprijatelja da ga pohvali kako lepo odgaja njihovo dete i kako je srecan sto je tako dobar roditelj (pa posle nasamo lupa glavom u zid). Pravi staratelj nikad ne ogovara arhineprijatelja pred detetom i ne koristi ga kao mini postara, vec se trudi da vreme provedeno s njim iskoristi kvalitetno i na obostranu radost.
Imala bih jos na tu temu, ali je i ovo previse  :-[
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

lilit_depp

Hvala Glitt, a ti Xe samo pisi, njemu je bitan svaki savet posebno sto je generalno smotan kad su pragmaticne stvari u pitanju. On jako voli svoje dete (a i ona), ali njih dvoje su u losim odnosima i on se boji da bi to moglo uticati na dete.
L, L, K

Glitter

a zasto on zeli da menja trenutni status?

lilit_depp

Quote from: Glitter on November 09, 2010, 03:07:28 PM
a zasto on zeli da menja trenutni status?

tesko se dogovaraju oko vidjanja deteta. razvod je bio sporazuman, oboje su ga hteli, kao, dogovorili su se sve oko deteta, ali taj dogovor se ne postuje uvek. moguce da tu ima jos razloga koje ja ne znam.
L, L, K

Glitter

deljeno starateljstvo je jaaako komplikovano ako su bivsi supruznici u bas losim odnosima, jer zahteva da se oni bukvalno iz dana u dan dogovaraju sve sto se tice deteta, sto je komplikovano i kad su ljudi u braku a kamoli pod ovakvim okolnostima.
On i ako prepusti starateljstvo i dalje se pita oko bitnih stvari u detinjem zivotu: promena prebivalista, medicinske intervencije, upravljanje vecom imovinom, obrazovanje. Ostala tekuca pitanja su regulisana sporazumnim razvodom, visina alimentacije, kontakt oca sa detetom...
Xe je potpuno u pravu u svom postu samo sto bih ja rec staratelj zamenila sa roditelj, iako je razveden ne treba da prestane da bude roditelj i treba da se trudi da odrzi dobre odnose sa detetovom majkom.

Xe

Valjda zato sto  misli da je pogresio i da ce dete jednoga dana njegovo odricanje od starateljstva protumaciti kao odricanje od njega.
Sto je glupost, naravno.
Za dete je jedino vazno da je stalno s njim u kontaktu, da ponavlja da ga voli i da jedva ceka da bude s njim, da stalno prica kako je mama dobra i da je puno voli i da joj zeli najbolje (a psovke i eventualne svadje telefonom s mamom nasamo), da se interesuje za drugare, da se raspituje za ljubavi, da zavuce ruku u dzep i izvadi bombonu (ne lancic sa brilijantima, vec sitnicu), ili knjigu ili kartu za pozoriste (a da seprethodno dogovori s mamom i da je pozove da i ona ide, toliko se mogu trpeti radi deteta).

I da ocekuje da ce bivsa zena: minirati svaki pokusaj da promeni nacin i ritam vidjanja deteta (samohrane majke znaju o cemu pricam, to jeste stvarno stresno za svakog ko jedva uspe da organizuje svoje vreme), da insistira da ide u pratnji deteta (jer nije sigurna da ce BM umeti sa detetom kad je sam) ili da bude makar u blizini, da zateze kad su u pitanju spavanje i vikendi, da ne spominjem letovanja i zimovanja (ovo opet u strahu kako ce njeno dete bez nje, i obrnuto. Sasavo, ali razumljivo)...
A kad poludi i dobije zelju da ode tamo i rascopa joj tintaru, da se stavi na njeno mesto i razmili kako bi on reagovao u takvoj situaciji. 
I da zna da sve prodje, deca porastu, a jedino sto pamte je kako ih je tata voleo i stalno zeleo da bude s njima  :flower:
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Glitter

upravo to sam ja pokusala da objasnim exu...sad sud aminuje nas dogovor o vidjanju, njehovo vreme pre svega treba da bude kvalitetno, otac odredjuje kako ce to izgledati i bira koliko ce vremena zaista provoditi sa detetom, a na osnovu toga dete ce kasnije videti koliko ce vremena provoditi sa ocem

lilit_depp

Quote from: Xe on November 09, 2010, 03:16:17 PM
Valjda zato sto  misli da je pogresio i da ce dete jednoga dana njegovo odricanje od starateljstva protumaciti kao odricanje od njega.

Mislim da ne razmislja ovako vec se pita kako ce biti kasnije, ako se elementarni dogovori (a zajedno su se dogovarali) vec sad ne postuju. Ja pretpostavljam da je cela stvar komplikovanija nego sto je to meni receno. U sustini je bitno da im je dete oboma vazno, ali ne znam kako posavetovati odrasle osobe da se ponasaju racionalno.
L, L, K

Glitter

nikako...mislim da je potrebno vreme da se oboje dovedu u red, uspostave ravnotezu, a onda vide da mogu da funkcionisu kao prijatelji i roditelji ako vec nisu mogli i kao supruznici

Elanor

kuma trenutno prolazi kroz tezak razvod i to zajednicko (50-50) starateljstvo. to je takav uzas, ne mogu recima opisati i sigurno nije za dobrobit deteta :(
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Glitter

Quote from: Elanor on November 09, 2010, 03:26:30 PM
kuma trenutno prolazi kroz tezak razvod i to zajednicko (50-50) starateljstvo. to je takav uzas, ne mogu recima opisati i sigurno nije za dobrobit deteta :(
smatram da je za pocetak mnogo bolje za dete da sud udari pecat na raspored vidjanja, pre nego da se ljudi dogovaraju iz dana u dan...

nama u sporazumnom pise da se vidjanje deteta odvija u skladu sa dogovorom i potrebama deteta, ali da je dogovor 3 puta u toku radne nedelje u minimalnom trajanju od sat vremena i svaki drugi vikend od petka do nedelje...

Elanor

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Glitter

to se ne desava ovde, jel da?
ovaj decko s kojim sam ja pricala kaze da nasi sudovi i nas zakon generalno u slucaju razvoda gleda iskljucivo interes jedne jedine strane a to je dete/deca...tako malo dete se bez pogovora (osim ako majka sud nije proglasio za nepodobnu) daje majci na starateljstvo...