Obaranje temperature kod male dece

Started by Blue, August 14, 2014, 11:15:18 AM

Previous topic - Next topic

Blue

sada sam zvala doktoricu i njeno misljenje je ovakvo:
- temperatura se ne obara da bi se obarala, za to nema nikakve potrebe, jer su samo neka deca sklona frasu, a ne sva i to je jako retko
- ono sto ona smatra visokom temperaturom je iznad 40.5
- paracetamol se uvek moze dati, ali ne zbog obaranja temperature samog po sebi, nego da dete ne bi patilo zbog bola (glave ili cega vec)
- dete se dovodi kod doktora tek ako ima visoku temperaturu duze od tri dana ili se cudno ponasa ili nece da pije
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

monochrome

Quote from: Blue on August 14, 2014, 01:54:39 PM
- temperatura se ne obara da bi se obarala, za to nema nikakve potrebe, jer su samo neka deca sklona frasu, a ne sva i to je jako retko
- paracetamol se uvek moze dati, ali ne zbog obaranja temperature samog po sebi, nego da dete ne bi patilo zbog bola (glave ili cega vec)
- dete se dovodi kod doktora tek ako ima visoku temperaturu duze od tri dana ili se cudno ponasa ili nece da pije

da, ovako je i ovde...s tim sto mislim da se visokom smatra 39 :ces:

kalimero

Quote from: monochrome on August 14, 2014, 01:53:17 PM
to je kod nas bila praksa...uveliko...a sada doktori itekako savetuju protiv...bas bi da cujem i sta vojka kaze :think:

ma, naravno da savetutju protiv, stvarno ne mogu da zamislim niti jednog dr da kaze "e, super vam je alkohol"  :rofl:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Blue

kaze meni doktorica da se to kod nas previse panici.  :crazy:

ali ispada da cak ni toliko visoka temp. uopste nije problem sama po sebi i ne mora se obarati ako dete nije sklono frasu. ili ja tu nesto ne razumem.  :think:

kalimero

Quote from: Blue on August 14, 2014, 01:54:39 PM

pa, onda ti je lako..... cim krene bilo kakva temp daj mu paracetamol sirup, a on ce i ovako i onako da obori tu temp.....al su napravili nauku, majkumu  :rofl:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Glitter

Quote from: Blue on August 14, 2014, 01:58:21 PM
kaze meni doktorica da se to kod nas previse panici.  :crazy:

ali ispada da cak ni toliko visoka temp. uopste nije problem sama po sebi i ne mora se obarati ako dete nije sklono frasu. ili ja tu nesto ne razumem.  :think:
ali kako znas da li ti je dete sklono frasu?

Praslin

Quote from: Glitter on August 14, 2014, 02:01:48 PM
ali kako znas da li ti je dete sklono frasu?
Verovatno treba da ga pustiš da jednom dobije fras, pa da proveriš  :hm:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Saska

ma videćeš već, Blue i sama, ako ti se dete čini slomljenim i kad vidiš da ga temp slama i da mu je loše, daćeš mu lek, nećeš čekati 40.5 i pustiti ga da se muči.
Nije retko da deca i sa 39 izgledaju kao da im ništa ne fali, samo provališ po vodenjikavim okicama da imaju temp.

Blue

Glitt, ona kaze da je tako malo dece sklono frasu, da nema potrebe svima skidati. A valjda se u to uveris da li je sklono tako sto mu ne skidas temperaturu, vec pustis da raste.
Ja ni ne znam koliko je taj fras opasan, samo sam cula za termin i procitala nesto malo o tome, sorry ako lupetam.

monochrome

Quote from: Saska on August 14, 2014, 02:03:22 PM
ma videćeš već, Blue i sama, ako ti se dete čini slomljenim i kad vidiš da ga temp slama i da mu je loše, daćeš mu lek, nećeš čekati 40.5 i pustiti ga da se muči.
Nije retko da deca i sa 39 izgledaju kao da im ništa ne fali, samo provališ po vodenjikavim okicama da imaju temp.

:good:

Blue

Saska, ja njemu obaram temp isto kao i vi, ako predje 38-38.5, zavisno od doba dana, ali ne bdim nad njime celu noc, niti ga tusiram. samo mu dam cepic pred spavanje i spavamo koliko mozemo...i ja i on.

Sada citam na netu o febrilnim konvulzijama (to je valjda fras) i ono sto citam je strasno, kakve posledice moze ostaviti  :girl_sad: tek mi sada nije jasno...

Glitter

Quote from: Praslin on August 14, 2014, 02:03:07 PM
Verovatno treba da ga pustiš da jednom dobije fras, pa da proveriš  :hm:
izgleda :hm:
aleksi je toliko brzo skakala temperatura sa topao je na 40.5 da se bas ne pitam da li da dajem lekove, efferalgan sirup mi je uvek bio u frizideru. Sad je veliki za sirup a ja sumeci efferalgan i inace imam uvek u kuci

inace kad sam bila u francuskoj u maju, jedno vece sam dobila temperaturu (umor sta li), kakav gadan osecaj, jadni malci  :girl_sad:

kalimero

Quote from: Blue on August 14, 2014, 02:07:24 PM
Sada citam na netu o febrilnim konvulzijama (to je valjda fras) i ono sto citam je strasno, kakve posledice moze ostaviti  :girl_sad:

to je to.....

sad vidis zasto sumanuto zvuci "nisu svi skloni"..... uopste ne zelim da ispitujem da li mi je dete sklono frasu  :sissyfight:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

kalimero

Quote from: Glitter on August 14, 2014, 02:08:14 PM
izgleda :hm:
aleksi je toliko brzo skakala temperatura sa topao je na 40.5 da se bas ne pitam da li da dajem lekove, efferalgan sirup mi je uvek bio u frizideru. Sad je veliki za sirup a ja sumeci efferalgan i inace imam uvek u kuci

inace kad sam bila u francuskoj u maju, jedno vece sam dobila temperaturu (umor sta li), kakav gadan osecaj, jadni malci  :girl_sad:

ja Bati i dalje dam sirup, samo vise nego kad je bio beba, ima u uputstvu kolika je doza za stariju decu i odrasle.....  :think:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.