Obaranje temperature kod male dece

Started by Blue, August 14, 2014, 11:15:18 AM

Previous topic - Next topic

Blue

sada sam naletela na ovaj clanak, na temu koju smo vec raspravljali:

http://www.b92.net/superzena/porodica.php?yyyy=2013&mm=02&nav_id=690169

ovo mi je interesantan deo, u kontekstu ranije rasprave:

Febrilne konvulzije
Neki roditelji se plaše da dugotrajno povišena temperatura može dovesti do febrilnih konvulzija. To nije tačno. Nagla promena temperature kod male dece može dovesti do toga. Ako se konvulzije ne jave prvog dana, mala je verovatnića da će se javiti narednih dana. Temperatura se snižava da bi detetu bilo lakše, a ne da bi se sprečile konvulzije. Efikasna previntiva bi bila ako bi se detetu dao lek protiv temperature na samom pocetku infektivne bolesti, još pre njenog skoka. Medjutim, roditelji obično ne znaju da će se dete razboleti sve dok temperatura ne skoči. Detetu koje je već imalo febrilne konvulzije roditelji treba da daju mikroklizmu Dijazepama čim se pojavi temperatura.

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

AnaK

Ne bih ja to nazvala raspravom. A Jankova doktorka, kojoj beskrajno verujem, je imala drugačije mišljenje i savete od ovog teksta.
Sve u svemu, ovo je jedna od stvari gde, očigledno, ne postoji jedinstven savet, i gde je od toga da neko bude pametniji i u pravu mnogo važnije da deca sa što manje rizika preguraju odrastanje. A granice i mere preventive ipak mora roditelj sam da odabere, u skladu sa savetima kojima veruje, i svojim znanjem i zdravim razumom.
Janko 23.7.2002.

Blue

nisam mislila "rasprava" u bilo kakvom negativnom konekstu, vise kao razgovor koji smo imale.
takodje ovaj tekst i citirani deo sam prenela jer moze nekoga (koji je u situaciji kao ja trenutno) da smiri, naravno ukoliko tom izvoru veruje. ja sam citajuci ovaj tekst konacno neke stvari ipak malo bolje razumela, dobro je objasnjeno.

stacka

Kolegin sin, pisala sam nedavno, je dobio febrilne konvulzije nakon nekoliko dana temp, tako da, sta znam..
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

Blue

sinoc je BB imao temperaturu 40,4 i povratio. takodje prethodnu noc je imao jako visoku temp i povratio po prvi put u zivotu. cudno sto povraca samo nocu. pojma nemam kakve to ima veze sa temperaturom.

danas je malo bolje. i niza mu je bila jutros temp.

bili smo i kod lekara prekjuce, kazu virus, jer je sve ostalo ok i nema bas nikakvih simptoma, osim crvenog grla.

nesto slicno, samo sa mnogo nizom temperaturom je imao pre 3 nedelje (isto bez simptoma) :(

Glitter

povracanje blue mozda ima mnogo vise veze sa crvenim grlom nego s atemperaturom jer ako ga boli grlo onda ga i grebe i ima onaj neprijatan osecaj pa se pride javi jos i nagon za povracanjem.
Takodje ako ima slajma povratice da sebi olaksa i moze da dise i to se opet obicno desi nocu zbog lezeceg polozaja

:kiss1: za vas dvoje

Blue

za grlo su nam doktorke u hitnoj pomoci (2 su ga pregledale) rekle da mu dajemo sladoled.

nema on nikakvog slajma, grlo je samo crvenkasto.

mozda povraca jer mu neposredno pred spavanje dajem da pije i dajem grickalice (suvu hranu), jer osim toga je slabo jeo...pa mu se to smuci. a prekjuce je sam insistirao da pojede par jagoda, koje su bile grozno kisele (jer je i masha u crtanom filmu jela jagode). rekla mi je doktorka da mu ne dajem nikako sok od narandze ili bilo kakve vocne sokove, vec samo zasladjen caj, ali on sve ostalo odbija da pije (i ne mogu da ga nateram da popije ni gutljaj), pa sam mu ipak juce dala, da ne bi dehidrirao....sigurno nije stomacni virus, jer ne povraca preko dana uopste, niti ima proliv.

samo da mu veceras bude bolje. :(

Glitter

onda je verovatno od grla

jesi pokusala supice, pilecu npr
ja kapiram to sa hladnim sladoledom na bolno grlo ali meni licno kasnije bude jos gore, u prvi mah olaksa posle bude jos bolnije, toplo mi ipak vise prija

i tesko je gutati kada tako boli grlo, srecom to ce verovatno proci brzi

Blue

odbija supice od kako je bolestan (a inace ih obozava i insistira da ih jede svaki dan). danas je jeo samo suvi hleb i opet sam mu morala dati jako razblazen sok od pomorandze.

i meni je savet sa sladoledom skroz sokantan, ali sam mu ipak dala, ne bi li kroz njega uneo nesto tecnosti i rado ga je lizao.

mislim da znam sta mu je i kako se oseca, jer sam ja slican virus imala pre jedno 2 nedelje (a i on je imao pre mene). grlo me nije mnogo bolelo, ali je bilo nateceno. cudan osecaj skroz.

mada, to mozda ni je to  :think:

AnaK

Janko 23.7.2002.

Blue

hvala puno :kiss1:

uzasan je onaj osecaj kada me onako u sred noci jadan zagrli sa svih onih 40,4 i budi me da idemo da piski - a svaki deo tela mu gori bukvalno gori...

uzas. samo da se ne ponovi :(

rafa

Blue, da prodje sto pre i da se ne ponovi tako visoko.  :kiss1:

Kako uspes da mu spustis T?
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

Blue

Quote from: rafa on August 22, 2015, 07:38:27 PM
Blue, da prodje sto pre i da se ne ponovi tako visoko.  :kiss1:

Kako uspes da mu spustis T?

hvala  :kiss1:

paracetamol 240 mg...ovde samo to savetuju