Grip u najavi - proglašena epidemija 11.11

Started by gasha, October 28, 2009, 11:41:50 PM

Previous topic - Next topic

NikkiL

Quote from: Lilit_Depp on October 30, 2009, 05:58:48 PM
Testiranje se radi iz krvi, klasicnim ELISA testom. Bar su tako testirali letos na Torlaku. I nije invazivno, mislim, toliko da ti izvade krv i naprave serum (cirka 3 ml). Moguce da je bris jeftiniji pa ga zato koriste kod vas?

Ne znam sta se radi kod nas iz krvi, ali ovde se iskljucivo preporucuje i spominje taj duboki bris "nasopharingeal aspirate" ili kombinacija briseva za detekciju virusa, a buduci da jedan test kosta $300 (americkih) onda se radi samo u izuzetnim situacijama i po preporukama, tako da su sve ostale dijagnoze ovako "usput" kao kod mene, moze biti a ne mora da znaci al lici ti taj grip na H1N1... i onda tako ostanem pa ne znam da li sam prelezala slavnu svetsku epidemiju  :rofl:

To test for novel H1N1 influenza virus, upper respiratory specimens, such as a nasopharyngeal swab or aspirate, nasal swab plus a throat swab or nasal wash, or tracheal aspirate should be collected.

http://www.cdc.gov/h1n1flu/identifyingpatients.htm
CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006

mango

A meni juce dijagnostifikovase upalu pluca. setam iz faze u fazu, od jakog straha, prvenstveno za decu, do potpune ravnodusnosti. Al' su zato svi oko mene odlepili...

Saska

Devojke,  :bighug: da prodje sto brze i bezbolnije

cici

janavi

Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

Unabebili

Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

mango

Hvala, ubedila sam sebe da mi je danas kao malo bolje. Za razliku od juce, danas mogu da stojim na nogama :(

Inace, janavi, ovo je jedini aspekat naseg posla koji zaista ne volim. Nedeljno mi se u labu proseta 90-tak studenata koji se ko zna kako hrane, lece i paze... godinama kupim sve sto stignem i po celu jesen i zimu budem bolesna. Sanse da ne dobijemo grip su nam manje nego da ga dobijemo :(

lilit_depp

Quote from: NikkiL on October 30, 2009, 07:54:23 PM
Ne znam sta se radi kod nas iz krvi, ali ovde se iskljucivo preporucuje i spominje taj duboki bris "nasopharingeal aspirate" ili kombinacija briseva za detekciju virusa, a buduci da jedan test kosta $300 (americkih) onda se radi samo u izuzetnim situacijama i po preporukama, tako da su sve ostale dijagnoze ovako "usput" kao kod mene, moze biti a ne mora da znaci al lici ti taj grip na H1N1... i onda tako ostanem pa ne znam da li sam prelezala slavnu svetsku epidemiju  :rofl:

Da, ali to je taj tzv. brzi test za detekciju, a evo sta o njemu kazu na istom tom sajtu:

The sensitivity of RIDTs for detecting novel influenza A (H1N1) virus infections ranged from 10-70%1. Therefore, a negative RIDT result does not rule out novel influenza A (H1N1) virus infection. While limited by small numbers, currently published side-by-side comparisons of RIDTs to detect novel influenza A (H1N1) and seasonal influenza A viruses suggest the sensitivity of RIDTs to detect novel influenza A (H1N1) virus is equal to or lower than the sensitivity to detect seasonal influenza viruses2.  Factors that might contribute to a lower sensitivity for influenza laboratory tests to detect novel influenza A (H1N1) virus infection include the type of respiratory specimen (i.e., nasal vs. nasopharyngeal swab), quality of the specimen, time from illness onset to specimen collection, the age of the patient, time from specimen collection to testing, and the storage and processing of the specimen prior to testing.

RT-PCR je napouzdaniji, al to niko nece da radi.
L, L, K

Elanor

Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Kafica

Ana 25.10.2004.
Zakon o održanju energije :girl_smile:

disco2000

MissL

Devojke :bighug: da brzo ozdravite
Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

dmi

Tesa Principessa 12.06.2005.
"...you're never fully dressed without a smile..."

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  — Leonard Cohen

zelena

Ana, Mango, drzite se!  :bighug:
Martin  17.04.2002.
Jana     10.08.2006.

Despina

A, L, S