Procentni racun ili ko je ovde lud

Started by anelore, April 02, 2010, 01:50:39 PM

Previous topic - Next topic

anelore

Dobijemo juce ponudu za jedan deo kuhinje. U ponudi pise da je ukupna cena 900 evra, a placanje - avans 70% ili 700evra, a ostatak od 30% ili 200 evra po izvrsenoj montazi. Mi potpuno zbunjeni, jer je nasa racunica bila da je 70% od 900 evra 630 evra.
Vidimo se sa covekom da mu platimo avans i pitamo ga u cemu je stvar. On se smeje. Mi mislimo - sali se sa nama, prvoaprilska sala, ali on nam mrtav ozbiljan odgovori da je to jedini ispravan nacin racunanja, tj. da njegov knjigovodja zahteva da to tako bude u racunima. Jos nam i kaze da pomnozimo 630 sa 1.3 i da necemo dobiti 900 (vec 819), kao i da kad se, npr. cena neke robe umanji za 10% pa posle ponovo poveca za 10% to ne bude prvobitni iznos. To mi je jasno, ali nikako, nikako, nikako ne mogu da razumem zbog cega bi se procenat ovako racunao. Uz potvrdu o avansnoj uplati nam je poslao i neki link za procentni racun, koji se koristi prilikom izracunavanja kreditnih obaveza i vrednosti novca i slicno -ali ja i dalje ne mogu da verujem da to jedini nacin da se ovaj iznos valjano prikaze u poslovnim knjigama. Mislim, i MM pise racune u kojima postoje avansi od 30% i slicno, i uvek ih izracunava na nacin na koji smo i mi izracunali.
Molim da me se prosvetli.

Maki

 

Elanor

da odgovorim na pitanje iz naslova - knjigovodja :innocent:
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Blue

meni ovo stvarno nista nije jasno i zvuci mi kao da on nesto izmislja ili je resio da zaokruzi. ako je cena 900 EUR i 70% cene se placa avansno, onda je to 630 EUR.

630 EUR ne treba mnoziti sa 1.3 i ocekivati da dobijes punu cenu, vec deliti sa 3 i onda mnoziti sa 10 (ne kapiram sta je pisac hteo da kaze i kakav je to argument)  :ces:

pokusavam i da shvatim njegovu argumentaciju vezanu za knjigovodstvo i pravila racunovodstva, ali nema mi veze s vezom i zbunjuje potrosace. nema zakona koji tako propisuju. ako on zeli dobije 700 EUR unapred, treba da kaze posteno da se 77.78% ukupne cene placa avansno, a ne 70%.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

janavi

pa nema logike
ako je cena X
a avans 70%
to je onda 0,7*X i nikako drugačije

kakve uopšte veze sa avansom ima proizvod koji pojeftini pa poskupi


Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

bubi

ja se bavim i knjigovodstvom(na moju srecu nemam robu),ali mi nije jasno sta je knjigovodja hteo?
i ja cu svasta da naucim.
prvo sam pomislila da misle na preracunate stope ali vidim da to nije u pitanju.
Blue

meni se cini da knjigovodja niposto nije kriv (on samo knjizi sta se od njega trazi, to mu je posao), vec je tu kriv taj prodavac, koji pokusava da na svoje dovodjenje potrosaca u zabludu opravda nekim drugim.

ako postoji neki drzavni zastitnik potrosaca u srbiji, treba ga prijaviti (ali tek kada zavrsi kuhinju).

tako isto recimo napisu u prodavnici velikim fontom - "50% snizenja" - a onda malim, koji se jedva vidi - "na svaki drugi proizvod iste vrste". dakle - nesto sto je de facto 25% snizenja, oni provuku kao 50%, a nepazljiv kupac nasedne.

slicno sa onim nepostenim bankarima, koji reklamiraju kredite "kredit bez provizije", "kredit bez kamate", itd.  sve to treba prijavljivati, da bi se iskorenilo. nije svaki kupac duzan da bude obrazovan i strucan, zato ih i treba zastititi.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

gasha

 :ces:
mislim kao blue, hoce svoj bezobrazluk da opravda kao knjigovodja tako trazi

zna se sta je procenat i kao se racuna, to objasnjenje kako kada nesto pojeftini pa poskupi nije isto, naravno jer je razlicita osnova, a kaod vas je osnova 900 i 70% je 630
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

maxic

Ja bih mu se vjerovatno na prvu loptu zahvalila i pozdravila se. Onda, ako ti ne mijenja nista od upunog  iznosa, nek' racuna kako mu je volja.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

AnaK

Prosto mi je žao što ste platili avans. Kakav prevarant. :burko:
Janko 23.7.2002.

Xe

Da potpisem Maxic.
Da mi se vadio na knjigovodju, rekla bih mu nek knjigovodji pravi kujnu. Kakav kreten! >:(
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

anelore

On nam pravi samo jedan deo tj. jako skupu plocu od keroka. Dosli smo do njega na preporuku stolara, koji je prijatelj naseg prijatelja, i koga poznajemo godinama, a i radio je nesto i za nas i za moje roditelje.
Ne mislim da hoce da nas prevari, jer se sve vreme govori o ukupnoj cifri od 900evra, to nije sporno, meni je samo sporan nacin na koji je izracunao 70%.

Finalina

covek je kreten, nema drugog objasnjenja

..... uostalom, ukoliko radite "na racun" lako je to i dokazati, pred bilo kojim racunovodjom, inspekcijom ili bilo kim drugim