Main Menu

Temper tantrums iliti napadi besa

Started by Minimax, April 07, 2010, 12:52:31 PM

Previous topic - Next topic

Minimax

O ovoj temi sam dosta procitala. Uprkos tome, ne tesi me to da je stav strucnjaka da za te napade nisu krivi roditelji i da to ne znaci da su lose "odradili" svoj "posao". Jedva izlazim na kraj sa Leninim izlivima besa. Oni jesu retki, ali su zestoki. Probala sam da ih ignorisem, probala da razgovaram sa njom, probala da je fizicki sputavam kad dobije napad, ali sve je samo pogorsalo stvari. Muz kaze da je takva jer je razmazena. Kaze mi da ja nemam autoritet nad njom. Da li je moje dete razmazeno ako nije naviklo na vikanje, na buku, na ucene ? Da li je moje dete razmazeno ako je ja cesto mazim, ljubim, grlim, trudim se da joj ispunim sve ono sto smatram da moze i da nije na njenu stetu ?Mislim, da se razumemo, umem ja da povisim ton kad pretera ili kad se pravi da me ne cuje. Vecinu vremena sam ipak blaga i trudim se da razgovaram sa njom. ( Dobro, priznajem, kad me nocu probudi 50 puta tad se moj razgovor sa njom svodi na " lezi dole i spavaj"  :lol: ).
Gde gresim ? Da li ce dete imati napade bez obzira sta ja radim, jer je to faza kroz koju mora da prodje ? Da li gubim autoritet ako probam da predvidim napad pa joj udovoljim pre nego eskalirA njeno zadovoljstvo ?
Kako ste vi "hendlovale" te izlive kod svoje dece ?

AnaK

Na razne načine. Od razgovora u tom stanju odmah odustani, štedi živce, jednostavno te - ne čuje. Mislim da je ignorisanje, ali potpuno ignorisanje najdelotvorniji lek. Ako postoji opasnost da se povredi, onda i fizička intervencija - obuzdaš je i preneseš na bezbednije mesto. Pa je onda ignorišeš  :rofl:

Traje to, i jezivo je, ali prođe.  :kiss1:
Janko 23.7.2002.

Tchi

kakvi su to izlivi, kako se ispoljava? da nije neka faza, ona je jos mala, moj ima besnilo kad mu nesto uzmem sto ne sme, odmah se baca i lupa glavom u pod, ignorisem, nekad na glasno ne isto

Deda

Da te utesim- moji su razmazeni a navikli su i na buku i na vikanje i na ucene  :crazy:
Ja sam 1000 puta pisala o Nedinim scenama i izlivima besa, to je bilo J e z i v o .
Jedino sto je palilo je da je uopste ne gledam...Mozes jednostavno da upalis televizor(slucajno crtani  :-X pa se zagledas u Pepu prase), garantujm da ce istog momenta prestati, ili potpuno ignorisuci je u drugom delu sobe pocns za sebe da radis nesto sto ce joj priuci paznju, suze presuse momentalno.
Nama je kuma savetovala iz svog iskustva- polijes je casom vode- ona se zgrane i prestan. Samo jednom smo to uradili. Bilo je- jos gore , blago receno  :crazy:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

AnaK

Janko 23.7.2002.

Minimax

Tchi, ispoljava ih tako sto pocne da besni, da place, da se dere kao mazga, da trupka nogama onako histericno, da se zacenjuje. To traje od 5 do nekad 20 minuta. Uzasna je , kad je u takvom stanju imam poriv da je izlupam po goloj guzi  ili da i ja placem  i urlam sa njom  :crycry:

Minimax

Deda,  :lol: :lol: :lol:
Anak, bas tu sam i nasla o tim napadima besa. Zanimljivo stivo, ali nekako mi ne ide primena istog u praksi...

Deda

Ne znam gde ima taj clanak koji je mene makar malo utesio kad sam imala taj problem.
Pokusacu da najem pa da ti iskopiram. Uglavnom- ono sto mi je do ovog momenta ostalo u glavi je da te napade imaju uglavnom hipersenzibilna deca i da to nema veze sa razmazenoscu. Ta deca nisu neposlusna nego tako kanalisu energiju. Nesto tako  :lol:
I Tchi, nije mala, nije  :lol:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Tchi

i moj je pre par dana poceo da tupka nozicama u pod, samo kod njega sve to kratko traje, za sada  :D najvise sto treba da uradim je da podmetnem ruku izmedju njegove glave i parketa

AnaK

Spremi jastuče za budućnost. Ne možeš da ignorišeš ako čučiš pored :friends:
Janko 23.7.2002.

Minimax

Quote from: Deda on April 07, 2010, 01:13:24 PM
Ne znam gde ima taj clanak koji je mene makar malo utesio kad sam imala taj problem.
Pokusacu da najem pa da ti iskopiram. Uglavnom- ono sto mi je do ovog momenta ostalo u glavi je da te napade imaju uglavnom hipersenzibilna deca i da to nema veze sa razmazenoscu. Ta deca nisu neposlusna nego tako kanalisu energiju. Nesto tako  :lol:
I Tchi, nije mala, nije  :lol:
Da, citala sam da su to deca koja imaju i veci IQ, kao i liderskih sklonosti .

Tchi

Quote from: AnaK on April 07, 2010, 01:21:30 PM
Spremi jastuče za budućnost. Ne možeš da ignorišeš ako čučiš pored :friends:
blesavi nece da udara o puzzle nego se skloni na parket  :fool:

Minimax

Quote from: Tchi on April 07, 2010, 01:24:35 PM
blesavi nece da udara o puzzle nego se skloni na parket  :fool:
:'( da, stvarno su okrutni kad imaju napade - ne pitaju se kako je nama jadnim roditeljima  :'(

Finalina

sta izaziva napade besa?
da li se to cesce dogadja kada je gladna?

Mozde da pomogne da je umijes hladnom vodom i da tiho, ali bas tiho na uvo joj nesto pricas tipa "sve je u redu" :) ( deca se najcesce umire i utisaju da bi cula sta im se prica , jer su radoznali :D )
Za divljanje predlazem ignorisanje, a kada se umiri onda neka sa tvoje strane nastupi ozbiljnost do koske  da vidi da si cvrsta ruka. Svemu tome sto vam se dogadja treba prici unapred tj preventivno spreciti ispade pred kojima ti se cini da si nemocna.

Deca vole da znaju gde su im granice, tada se osecaju sigurnije.

Beatrix Kiddo

Uros ne ispoljava nezadovoljstvo na taj nacin, niti lupa, niti udara sebe (krene drugog, ali samo pitanje 'sta ces to?' ga prekine u tome), ali zato mene psihicki maltretira  :lol:
Iz mojih pokusaja da ga smirim i pricam sa njim je pokupio "slusaj me" (iz vremena kad sam pokusavala da cucnem i skrenem mu paznju na ono o cemu pricam), tako da on meni kaze - posle ture plakanja, na koje ja ne reagujem -
Mama, slusaj me, pa nastavi da drobi o tome sta on mora da radi (mora da stigne prvi, mora da se zakopca, ili na poseban nacin zakopca, i slicne stvari zbog kojih tvrdoglavi)
A ono Mama, uvijek i stoti put izgovori istim tonom, tako da sam ja posle toga  :crazy: :crazy:
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.