Main Menu

Najskuplji i najbolji grad na svetu!

Started by Flyingman-Junior, April 20, 2010, 04:22:04 PM

Previous topic - Next topic

Flyingman-Junior

Najskuplji i najbolji grad na svetu!

Do sada smo mogli da se čudimo megalomanskim projektima iz Emirata i pokatkad zavrtimo glavom – pitajući: ,,Čemu sve to?". Ali sada je reč o jednom pozitivnom primeru – Masdar siti će biti grad za primer.
Koliko košta grad budućnosti? Odgovor glasi – 22 milijarde dolara! Ako računamo daće imati 50.000 stanovnika, kao što je najavljeno, onda to znači 400.000 dolara po glavi.
Eto, toliko novca je Abu Dabi izdvojio za stvaranje Masdar sitija – grada budućnosti u pustinji. Emirati su šesti po redu izvoznik nafte u svetu, veoma bogata, a mala zemlja. Međutim, neće sam finansirati novi grad. S obzirom da je Masdar siti zamišljen kao takozvani klima i ekološki neutralni grad – troškovi će delom biti pokriveni prodajom sertifikata za emisiju štetnih gasova – tako kako je to predviđeno protokolom iz Kjota.
,,Stanovnici ovog grada će imati najviši standard svesni toga da ne škode okolini", kaže se u reklamnom filmu koji je napravila arhitektonska kancelarija Foster i partneri. Slavni Britanski arhitekta Lord Norman Foster i 500 saradnika iz celog sveta rade na stvaranju ovog grada 21 veka.
,,Ostvariće se jedan san. Svi mi želimo da živimo komforno, ali želimo da štedimo prirodne resurse i želimo da našoj deci i unucima ostavimo zdravu planetu. Masdar siti se zasniva na desetak principa koji se često zapostavljaju. Neki od njih su fer trgovina, zdravlje, sreća, poštovanje lokalnih tradicija i kulture", kaže Razan al Mubarak, šefica Vord Vajd Fonda u Abu Dabiju i jedna od savetnica na ovom projektu.
Masdar siti je luksuzni grad snova iz budućnosti – 80 odsto manja potrošnja vode od uobičajenih gradova, 100 odsto reciklaže smeća, nula odsto emisije ugljen dioksida. Ulice će biti uske, kao u tradicionalnim arapskim gradovima, kako bi u njima bilo hlada. To neće ometati saobraćaj – jer ga skoro neće ni biti. Ulicama će ići samo pešaci i po koji elektro auto, a za transport putnika će se pobrinuti dobro razuđeni metro. Zgrade, parkovi i vodene površine će pustinjsku klimu pretvoriti u prijatnu za život – i to bez fosilnog goriva. Energija će stizati od sunca i vetra – ono što preostane isporučivaće se drugim gradovima.
Postavlja se pitanje od čega će živeti takav jedan grad u psutinji? ,,Privući ćemo firme iz celog sveta, banke i institute koji ovde žele da istražuju. Masdar siti je rešenje za sve oblike biznisa kada je reč o obnovljivoj energiji", kaže Sultan al Džaber, šef projekta.
Pored super modernog centra za tehnologije koji će se izgraditi u saradnji sa čuvenim Institutom u Masačusetsu, Masdar siti će biti i sedište Internacionalne agencije za obnovljivu energiju. I mada je jasno da će Masdar siti biti jedinstven projekat koji neće moći da se kopira u svetu, saznanja i rešenja ovog grada moći svakako da se iskoriste.http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5477908,00.html?maca=ser-TB_ser_politka1_naslovna-4944-html-cb
http://www.mondo.rs/s167066/Svet/Najskuplji_i_najzdraviji_grad_na_svetu_Masdar.html


Finalina

zvuci savrseno i primamljivo, ali ne zaboravimo da moraju nekako da ga stvore i da sve sto ga cini takvim ne potice iz tako idealnog resursa  .... ovo je zapravo jedna veeelika laboratorija

Dada

:nesvest:

80% manje vode, kako? :blink:
Samo nek istrazuju, mozda uspiju da spase planetu ;D
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.

Flyingman-Junior


janavi

interesantno
zanima me hoće li i 'raditi' sve šta piše :)

samo kaže
Quotenema drumskog saobraćaja
:ljut: :rofl:
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

Dada

Quote from: Flyingman-Junior on April 20, 2010, 04:31:14 PM
U svakom slucaju izgleda impresivno

Svakako, jesi li vidio da sam pala u nesvijest? :turpija:
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.