Main Menu

Direktnost

Started by Blue, April 23, 2010, 04:05:14 PM

Previous topic - Next topic

Blue

Da li ste direktni i da li volite direktne ljude?

Da li je direktnost i ljubopitljivost u konfliktu sa vaspitanjem ili nije? Da li je zavisna od lokalne kulture, tj. mentaliteta ili ne?

Evo zasto mi to bas sada pada na pamet:

Juce sam bas bila na rucku sa dvojicom kolega.
Usred neke kurtoazne price sa jednim od njih, koji je inace mnogo fin (da li vezano za odmor da li za porodicu i planove), i ja spomenem nesto (onako potpuno generalno) njegovu zenu, a on kaze: "Mislis na moju bivsu zenu?".

U svakom slucaju ja pojma nisam imala da se razveo, nismo toliko bliski. Ja klimnem glavom samo.

Tu se umesa ovaj treci, koji takodje nije znao za razvod, sa ovakvim pitanjima: "Kome je dete pripalo nakon razvoda? Moras li da placas alimentaciju onda? Nije dobar osecaj kada moras da placas svaki mesec, zar ne?"

Ja se naravno malo zapanjim, kakva su to direktna pitanja (jer oni nisu nimalo bliski, samo su poznanici, a ovaj cilja pitanjima bas u ono, gde je ovaj drugi sigurno najslabiji i sto ga boli, sto bi i pitac trebao da zna jer ima zenu i cerkicu). Medjutim ovaj razvedeni kolega to nekako na to sve lepo i jednostavno odgovori (mnogo fin covek). U svakom slucaju, mozda bi direktnost imala smisla i bila simpaticnija, da su pitanja bila malo pametnija, ali ovako  :think:

Kako vi na to gledate i da li dozivljavate previse direktna pitanja?
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Lani

Nemam sad vremena mnogo da detaljišem, posle ću.  :diva:
Ja jesam direktna ali znam granicu tj. znam kad i kod koga mogu. Ne bi mi naravno palo na pamet da tom tvom kolegi npr. postavljam onakva pitanja, i ja bih bila zblanuta kao i ti verovatno.
A na direktna pitanja relativno nepoznatih upućena meni reagujem vrlo šturim odgovorima ili promenim temu, u svakom slučaju, jasno stavim do znanja da mi ne prijaju.  ;D I to je valjda neki vid direktnosti.

Dada

Ni ja nemam vremena  ;D ali bih ovo podvela prije pod nevaspitanje nego pod direktnost.
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.

emge

Ja sam direktna, skoro kao taj tvoj kolega :-[

Sa godinama sam naučila da poneko pitanje prećutim, tako da bi moja reakcija na njegovo objavljivanje da se razveo ne bi bila ni kao tvoja, ni kao tvog kolege. Vjerovatno bih rekla:"Izvini, nisam znala. Jesi li sada sve OK?" I onda nastavila priču.
Možda bi mi bilo glupo da samo prećutim, jer je takođe i on mogao da prećuti taj "detalj". Možda želi da ga neko nešto pita na tu temu.

Ne znam da li je direktnost mana ili ne, ja sam sa godinama naučila da budem manje direktna.

Glitter

ne volim direktna pitanja od poznanika na temu novca, primanja, prezivljavanja (finansijsskog)
ne volim isuvise licna pitanja drugih vrsta...
ovakva pitanja i ne postavljam, kao i dada svrstavam ih u nekulturu pre nego direktnost.
nisam sigurna da su i u jednoj kulturi ovakva pitanja drustveno prihvatljiva i rasprostranjena...

Zumbulica

Ja ne umem i nisam direktna ali cenim tu osobinu kod ljudi, cak i oprastam ako nosi dozu nevaspitanja.
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Dada

Imam ja jednu ujnu koja me redovno pita koliko mm zaradjuje :crazy: Uglavnom sam je preskakala a prosli put sam joj rekla da ne smatram da je to nesto sto bi ona ili bilo ko trebalo da zna. E otad ona mene preskace, digla zena nos :lol:
Ako me neko pita za misljenje ili savjet direktna sam i sa bliskim ljudima takodje, mozda i previse ponekad :-X ali su se navikli :innocent:
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.

Elanor

ja nisam direktna, obicno sam obazriva preobazriva, ne volim da se mesam, ispitujem ili namecem.
u principu, direktnost ne volim. a opet, neki od najdrazih mi ljudi (zapravo uglavnom zena) su direktni predirektni i upravo je ta direktnost ono sto me je privuklo njima (ili mi nije dalo da od njih pobegnem) :think:
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Glitter

bliske ljude uopste ne racunam kad je ova tema u pitanju, malo drustvo ali probrano, sve mogu da kazem i sve mogu da cujem, navikla ja, navikli oni  :innocent:

Elanor

Quote from: Glitter on April 23, 2010, 04:23:33 PM
bliske ljude uopste ne racunam kad je ova tema u pitanju, malo drustvo ali probrano, sve mogu da kazem i sve mogu da cujem, navikla ja, navikli oni  :innocent:
nisam mislila na to. mislila sam da su bili direktni i dok nisu bili bliski, toliko da sam se strecala, ali nisam pobegla.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Zumbulica

Quote from: Elanor on April 23, 2010, 04:22:43 PM
ja nisam direktna, obicno sam obazriva preobazriva, ne volim da se mesam, ispitujem ili namecem.
u principu, direktnost ne volim. a opet, neki od najdrazih mi ljudi (zapravo uglavnom zena) su direktni predirektni i upravo je ta direktnost ono sto me je privuklo njima (ili mi nije dalo da od njih pobegnem) :think:

Bas ovako je i kod mene, ne bih mogla sebe da zamislim bez njih, da li me dopunjuju ili sta vec  :think: uglavnom ih volim takve kakvi su cak i kad preteraju.
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Lani

Quote from: Glitter on April 23, 2010, 04:23:33 PM

Isto. Čak i volim kad me neko od njih spusti na zemlju ako krenem mnogo da budalesam.  :lol:

Glitter

Quote from: Elanor on April 23, 2010, 04:30:02 PM
nisam mislila na to. mislila sam da su bili direktni i dok nisu bili bliski, toliko da sam se strecala, ali nisam pobegla.
moj post se odnosio na Dadin i na bas bas bliske ljude

Quote from: Lani on April 23, 2010, 04:43:27 PM
Isto. Čak i volim kad me neko od njih spusti na zemlju ako krenem mnogo da budalesam.  :lol:

isto  :lol:

Blue

valjda se suprotnosti privlace, ma koliko iritantne bile.

tako i ja recimo volim bas onog voditelja macu, koji je toliko direktan, da direktniji i bezobrazniji ne moze biti. zapanjuje me i odusevljava u isto vreme :crazy:

inace, jos mi i nisu strasna direktna pitanja, kada su smislena, tj. kada nisu glupa ili zlobna.  a ono pitanje: "da li ti tesko pada sto moras da placas alimentaciju?" - pokusavam da shvatim sta je ovaj imao u glavi, kada je to pitao, ali mi ne ide.  :wall:
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Lani

Nije mi isto sa voditeljima.
Nekako mu dolazi u opis posla da proziva ljude i postavlja im intrigantna pitanja. E sad, koliko on to suptilno i odmereno radi, to je već druga stvar.  ;D