Main Menu

Kolač Zebra

Started by AnaK, May 04, 2010, 08:31:41 AM

Previous topic - Next topic

disco2000

Znaci, u jednoj ciniji belanca, u drugoj secer i zumanca, pa spojim?
Sta je smesno, lepo pitam... ne znam

prevodilica

lakše bre to Dedo :lol:
odvojeno se mute belanca i žumanca, kad su žumanca gusto umućena dodaš prethodno ulupana belanca, ja obično razdelim šećer, a u belanca da se bolje umute dodam kap dve limuna ili sirćeta, može i prstohvat soli
kada dodaš belanca u žumanca, ne mutiš više mikserom, već lagano izmešaš varjačom


disco2000

Znaci, krenem da mutim zumanca i stavim tu pola secera. U drugoj ciniji belanca, pa dodam drugu polovinu secera. I onda spojim, varjacom? :think:
ajme, koliko posla :lol:

prevodilica

ne, odvojiš prvo belanca i žumanca, šećer možeš na pola da odvojiš
u belanca prvo sipaš samo malo šećera, pa onda limun ili sirće, malo, a zatim dodaješ šećer, da se lepše umute da dobiješ gust beo sneg
onda pređeš da umutiš žumanca, tu možeš i sav šećer odmah da suneš i opet mutiš dok ne postane gusta masa
kad se umute žumanca, kašikom dodaješ smesu od umućenih belanaca i polako kašikom mešaš, ne više mikserom

kada se tako mute jaja, kore lepše porastu itd.


disco2000

Hvala :)
bas cu da probam :bighug:

prevodilica



Zumbulica

Mnogo lakse i vazdusastije kad su ovakvi recepti u pitanju je da se prvo umute belanca sa secerom do kraja, onda se dodaje jedno po jedno zumance i posle svakog se muti jos otprilike pola minuta....
Kad se dodaju umucena belanca u  smesu od zumanaca (i ostalog - cokolade, brasna, obicno se sve zavrsi i kao poslednji sastojak se dodaje sneg od belanaca umucenih sa malo soli), dakle, kad se dodaju belanca, odvoji se otprilike jedna cetvrina umucenih belanaca i to moze energicnije da se muti, cak i mikserom .... svrha je da se razredi smesa sa zumancima. Ostala umucena belanca se dodaju lagano, mesa se po ivicama i dnu posude.

:diva: Naisla mi inspiracija  :lol:
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

disco2000

:blink:

:nesvest:


:lol: dakle, znala sam za to: belanca, secer, zumanca :lol: a danas sam uradila obrnuto od toga sto pises, sipala sam zumanca, umucena sa secerom, u bljuzgavi sneg od belanaca :diva: naopako :lol:
Peklo se preko 70 minuta :wall: u vatrostalnoj, drugo nemam... ali je jestivo :think:

cici

Dmi da ostavi recept  za zebra kolac :ljut: opet sam izgubila recept a taj mi se najvise svidja ima taman secera kako volim.


emge

Dmi, jel vidiš ti ovo?
Planiram danas da pravim :)

Finalina

Quote from: Zumbulica on June 09, 2013, 07:35:47 PM
Mnogo lakse i vazdusastije kad su ovakvi recepti u pitanju je da se prvo umute belanca sa secerom do kraja, onda se dodaje jedno po jedno zumance i posle svakog se muti jos otprilike pola minuta....
Kad se dodaju umucena belanca u  smesu od zumanaca (i ostalog - cokolade, brasna, obicno se sve zavrsi i kao poslednji sastojak se dodaje sneg od belanaca umucenih sa malo soli), dakle, kad se dodaju belanca, odvoji se otprilike jedna cetvrina umucenih belanaca i to moze energicnije da se muti, cak i mikserom .... svrha je da se razredi smesa sa zumancima. Ostala umucena belanca se dodaju lagano, mesa se po ivicama i dnu posude.

:diva: Naisla mi inspiracija  :lol:
:good:

disco2000

Upravo jedem Zebra mafine :girl_haha: L. se mnogo svidjaju, kaze da se i njegovom drugu J. svidjaju i da mu uvek uzme nekoliko :girl_sigh:

Margarita


i kod nas su popularni, u proseku ih pravim jednom nedeljno za uzinu :good:
samo sam batalila kakao, pravim basic varijantu, i uvek moram da posaljem 4-5 komada za drugare :girl_in_love:


cici

Quote from: emge on November 01, 2013, 11:23:54 AM
Dmi, jel vidiš ti ovo?
Planiram danas da pravim :)
http://salt-the-spice-of-life.blogspot.com/2010/07/romanian-marble-cake.html
Ovaj je, meni je ovde najbolji odnos secera i svega ostalog.Mozda ima i jos negde na temi da je slican recept nisam uporedjivala.


disco2000

Quote from: Margarita on November 01, 2013, 11:37:07 AM
i kod nas su popularni, u proseku ih pravim jednom nedeljno za uzinu :good:
samo sam batalila kakao, pravim basic varijantu, i uvek moram da posaljem 4-5 komada za drugare :girl_in_love:


A kako tako? :blink: Gde je tu onda zebra? :lol: Ja i dalje pravim pola-pola, ali sipam u korpice odokativnom metodom :lol: