Main Menu

Hejterski topic - lekari!!!!

Started by Unabebili, May 10, 2010, 05:55:37 PM

Previous topic - Next topic

Nanny Ogg

kako to ne polažu zakletvu?  :blink: zašto?

Ajte zene, ne dram'te

vojka

Quote from: AnaK on April 30, 2014, 10:22:19 PM
Ne znam, ja od nekih širokih narodnih masa nekako nedostatak ljudskosti i ne primećujem toliko, prosto se u većini situacija nađe dovoljan broj spremnih da pomognu. Ali me ponašanje tri sestre i dva lekara, dakle 5 od 5 "nahvatanih" baš poražava. Prosto, želim da verujem da je polovina njih medicinsku školu ili medicinu upisala i iz neke želje da pomogne, ne samo zbog prestiža i titule. Drugo, oni su obučeni da pomognu, i svesni da su u prilici da budu korisniji nego prolaznici. Morali bi, po nekom mom mišljenju, da imaju osećaj dužnosti da to urade. A ne bi ni država smela da im dozvoli da mogu da odluče da nisu na dužnosti, u radno vreme, bar.
Da sam neka vlas' ja bih tih petoro izbacila i onemogućila da se nadalje i ubuduće bave svojim profesijama.
lekari su zakonski obavezni da pruze pomoc I van radnog mesta I van radnog veemena
Tezak je prekrsaj ako ne pruze hitnu medicinsku pomoc
Sto znaci da bi mogli ovih petoro da budu liseni licence
A ako dete ne prezivi I teza kazna
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

vojka

Quote from: Nanny Ogg on May 01, 2014, 12:37:25 AM
kako to ne polažu zakletvu?  :blink: zašto?
Ne znam kad je ukinuta, meni su je citali kad Sam diplomirala  :think:
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

NenaS

:( Strasno!
A medju komentarima procitah i ovaj:

"Kada se lekar iz ordinacije broj 3 digao, digao se zbog svoje savesti, a kada je ponovo seo, i rekao da se pozove dežurni, seo je jer:
1.ukoliko pruži pomoć detetu i detetu se nešto desi, porodica ga tuži da je pružio neadekvatnu pomoć jer je lekar opšte medicine, niko od očevidaca neće svedočiti u njegovu korist, on odlazi u zatvor, a njegova deca nemaju od čega da žive.
2. ukoliko pruži pomoć detetu i napusti svoje radno mesto, politički postavljen direktor Doma zdravlja ima alibi da mu da otkaz i nekog podobnog primi na njegovo mesto, niko od očevidaca neće svedočiti u njegovu korist, a njegova deca nemaju od čega da žive.
3. doktor će svakako biti prozvan, sudiće mu protiv Ustavno formiran sud časti lekarske komore, javno ga diskreditovati,njegova deca će biti etiketirana.
Ma koliko ovo svima izgleda kao naučna fantastika, dešava nam se svaki dan.Ako izlečiš pacijenta, pomogao mu je Bog, ako mu je lošije kriv je doktor. Ako pomogneš kriv si, ako ne pomogneš kriv si. Ti znaš da treba da pružiš pomoć najbolje što umeš, a državno nametnuta pravila ti to ne dozvoljavaju. Upravo o ovome smo pričali na zadnjoj konferenciji za štampu SLFSa krajem aprila ove godine.I zaboga miloga ljudi, osvestite se, ako mislite da većinski nismo dovoljno dobri, pomozite nam da budemo bolji, jer uskoro ni ono malo lekara koje je ostalo u zemlji neće smeti da vas leči!!!''

Vojka, da li je bas tako? :blink:
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

vojka

To je ono sto je nase drustvo kontradiktorno
Zakonski lekar ne sme da napusti radno mesto
A takodje ne sme ni da odbije da ukaze hitnu medicinsku pomoc
Tu se prvo sudarajy te dve stvari koje u ovoj situaciji peotivrece jedna srugoj
Licno, meni bi prema savesti prevagnulo
Druga stvar je da kod nas ne postoje protokoli
Pa su moguce tuzbe  , tipa da se okrivi jer nije pedijatar I slicno
To sve dovodi do toga da ne odgovaraju oni lekari koji stavrno grese
Ali isto tako da se provlace po novinama i oni koji nisu pogresili
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

Elanor

ja ipak mislim da nisu izasli da pomognu ne jer nisu hteli ili su se plasili posledica, vec zato sto ne umeju, zaboravili su sve sto su naucili za vreme studina. u srbiji se vecina lekara opste prakse u domovima zdravlja svela na to da prepisuju recepte i pisu upute.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Glitter

slazem se sa elanor. i jos jedna stvar oko protokola i pedijatra bla bla. to je hitna medicinska pomoc kuj te pita jel pedijatar il patolog, tad je lekar lekar, pretpostavka je da zna, moze i ume vise od usputnog prolaznika koji nije prosao kroz tu vrstu skole

bubi

Strašno.
Ali ako pogledamo da u Srbiji ni jedan lekar nije osudjen čak ni u slučajevima gde je pacijent umro,o čemu onda oni pričaju.
Ko će i za koji protokol da ih optuži.Za mene je bitniji taj ljudski momenat.nesreća se desila i umesto da potrce da pomognu oni kao fol misle o posledicama po sebe.majku mu gde je tu ljudskost još je i dete u pitanju.

martina

ja da vam posteno kazem, mislim da je jedna stvar kad se ljekar nalazi na licu mjesta, a da je druga da istrcava iz dz i pruza pomoc

ovdje gdje sam ja, ne mogu da zamislim da iko tako utrcava u bolnicu i mobilise ljekare... hitna pomoc stize brze nego bilo ko drugi i pruza adekvatnu pomoc, oni su za to obuceni, imaju opremu. pitanje mi je sta jedan ljekar moze da uradi bez opreme koju ima u bolnici. koliko znam domovi zdravlja kod nas nemaju bas puno, osim ako nemaju ambulantu za hitne slucajeve
meni se stvarno cini logicno da ljudi postuju neki protokol

vise mi je problem taj policajac, koji ne pusta hitnu da odveze dijete... to mi je totalno besmisleno, ako im treba izjava, mogu uvijek da je dobiju u bolnici

having said that, mislim da i sestre i ljekari treba drugacije da reaguju kad im neko vec utrci tako, treba da osiguraju da adekvatna strucna pomoc stigne sto prije

i i meni je cudna ideja da pedijatar mora da ide na mjesto nesrece, kod nas na mjesto nesrece idu tzv paramedics, oni nisu ni doktori, nego su obuceni da pruze hitnu pomoc i sto prije dovedu ljude u bolnicu, gdje ih ceka tim za hitnu pomoc
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

AnaK

Čitam sad kod Mušeme:

Quote"Zaštitinik pacijenata je rekao da lekari ne smeju da intervenišu izvan svog radnog mesta".

Ništa, deco, na kurs prve pomoći, ja ću prva.
Janko 23.7.2002.

Praslin

Quote from: AnaK on May 01, 2014, 04:03:27 PM
Čitam sad kod Mušeme:

:good:

Praktično smo prinuđeni da sami uzimamo stvari u svoje ruke - sudovi ne smeju da rade svoj posao, lekari takođe, bogme ni nastavnici - ludilo od države.

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Glitter

Quote from: AnaK on May 01, 2014, 04:03:27 PM
Čitam sad kod Mušeme:

ja imam :pionir: radila sam u fabrici auto gume :lol:

AnaK

Ma mi smo to nešto u srednjoj školi vežbali, sve sam zaboravila  :-[ a nije da ne treba, daleko bilo.
Janko 23.7.2002.

martina

Quote from: Praslin on May 01, 2014, 04:11:12 PM
:good:

Praktično smo prinuđeni da sami uzimamo stvari u svoje ruke - sudovi ne smeju da rade svoj posao, lekari takođe, bogme ni nastavnici - ludilo od države.

ovo sto vojka kaze: nemanje protokola... sto je meni malo nejasno, nije sad da moraju da se izmisljaju protokoli, tolke zemlje ih imaju, samo da se prepise

s tim da protokoli obavezuju, onda
jer ta prica s tuzbama je po meni samo magla. jeste, moze svako da te tuzi, ali kad nemas protokole, onda jako tesko moze da te osudi
sta bilo koga u bilo kojoj situaciji sprecava da tuzi bilo koga? skoro nista

druga stvar - i za to ima rjesenje. ovdje ljekari placaju osiguranje za slucajeve tuzbi... posto su licno odgovorni ( za razliku, recimo od moje firme koja je korporacija, pa mogu da tuze korporaciju, al ne mogu meni da uzmu kucu ako je korporacija kriva)
ljekari, advokati, zubari.. ne mogu da imaju korporacije
ali i dalje ne vjerujem da bi neki family doktor, da mu neko utrci u ordinaciju tako, uradio ista drugo osim zvao 911. ne zato sto bi ga neko tuzio, nego sto su oni stvarno bolje obuceni da to rade, imaju opremu u kolima. i stvarno stizu u roku nekoliko minuta
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost