Main Menu

Prirodni proizvodi za čišćenje

Started by Lani, May 28, 2010, 05:58:17 PM

Previous topic - Next topic

Nanny Ogg

Takodje :)
Moja kuma je aktivista stranke zelenih, i puno toga sam od nje naucila o "ekoloskom" nacinu zivota, a mnoge navike i sama usvojila (minimalizovala upotrebu plasticnih kesa, smanjila potrosnju struje i vode, hranu skoro da i ne bacam vise itd). Jedino jos nisam (sasvim) presla na ova prirodna sredstva za ciscenje, ponekad cistim tako, a nekad obicno

Ajte zene, ne dram'te

Lani

Ja bih volela da mogu skroz da se prebacim na takav način života ali teško je.  :(
Na ovom prvom linku ima baš gomila uputstava i "recepata" za čišćenje.

Nanny Ogg

Volela bih i ja, i nadam se da cu u tome i uspeti. :)
I nije tesko uopste, ne moras da budes radikalan, samo malo promenis neke svakodnevne navike. Meni je npr to sa plasticnim kesama u pocetku bilo bas  :crazy:, sad vise to i ne primecujem. Jednostavno, kad god je to moguce (normalno, nije u 100% slucajeva, ali vrlo cesto jeste), u prodavnici kazem "ne treba mi kesa" i strpam to sto sam kupila u svoju tasnu.

Ajte zene, ne dram'te

Blue

Quote from: Nanny Ogg on May 28, 2010, 06:24:22 PM
Meni je npr to sa plasticnim kesama u pocetku bilo bas  :crazy:, sad vise to i ne primecujem. Jednostavno, kad god je to moguce (normalno, nije u 100% slucajeva, ali vrlo cesto jeste), u prodavnici kazem "ne treba mi kesa" i strpam to sto sam kupila u svoju tasnu.

ovo se bas trudim da primenjujem, koliko mogu. trudim se da uvek nosim kesu/torbu sa sobom u tasni, kada idem u prodavnicu, da ne bih bez potrebe uzimala/kupovala novu. steta sto nema papirnih kesa svugde, bilo bi lakse.

ostale stvari jos ne primenjujem, ali tesim se da nisam od onih koji preteruju sa upotrebom ovih sredstava za pranje/ribanje. masinu za ves recimo ukljucujem toliko retko, koliko je to moguce - trudim se da budem racionalna. kada cujem da neko ukljucuje svaki dan, nikako mi nije jasno kako moze za jedan dan da uprlja toliko stvari da napuni masinu...

tegle nosim na specijalno mesto u djubre, papirnu ambalazu takodje u odvojen kontejner koji je samo za to.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

AnaK

Moram priznati da prednost dajem efikasnosti i uštedi vremena nad ekološkom zaštitom  :-[ Na kesama 'štedim', ali sam potpuni fan sve eefikasnijih sredstava za čišćenje, i to bi mi bilo najteže da promenim.
Janko 23.7.2002.

Nanny Ogg

Blue, ja sam od tih sto ukljucuju masinu (skoro) svaki dan, ali ja imam i troclano domacinstvo (a da ne objasnjavam koliko se prlja malo dete  :no:)
Problem sam resila tako sto u masinu nikada (koliko god da je puna, i koliko god da je ves prljav) ne stavljam onoliko praska i omeksivaca koliko proizvodjac kaze da treba da stavim, vec uvak 30-60% manje. I ves mi je uvek cist i lepo mirise, a hemija traaaje li traajeee..em ekoloski, em stedljivo, kud ces bolje  :turpija:

@AnaK: I meni je to najveci problem, zato i nisam presla 100% na takav nacin ciscenja. Mada, imas i "zelene" proizvode koji su bas efikasni, npr sve marke Frosh. Al meni se ne svidja kako im mirisu deterdzenti  :-[ Abraziv za ciscenje im je zato super :)

Ajte zene, ne dram'te

Blue

Quote from: Nanny Ogg on May 28, 2010, 06:43:40 PM
Blue, ja sam od tih sto ukljucuju masinu (skoro) svaki dan, ali ja imam i troclano domacinstvo (a da ne objasnjavam koliko se prlja malo dete  :no:)

da, meni to zvuci kao strasno cesto (svaki dan), jer se meni ni za nedelju dana ne nakupi cela masina belog (ukljucujuci peskire, posteljinu, bele krpe, sav ves).

znam da se mala deca puno prljalju, ali opet, njihova robica je mala, pa je puno stane u masinu  :lol:

salim se. razumem ja da je nekima to potrebno i da vise prljaju, kao sto je meni uobicajeno jednom nedeljno.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Zumbulica

Ja sve cesce koristim razblazeno sirce, drzim ga u prskalici, ali u kombinaciji sa tecnim Cifom. Odmascivace i sl. efikasna sredstva koristim samo po nekad. Ne znam jel gledate "Koliko vam je cista kuca" sada ide na OBN, one imaju super fore. Npr. emulzijom od ulja i sirceta ociste fenomenalno torbu od prirodne koze (ne koze, nego koze  :lol:) ...

....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Lani

Ja već mesecima uzimam DM odstranjivač kamenca, on je na bazi jabukovog sirćeta.

Xe

Ponekad imam osecaj da se davimo u kesama  :crazy: i cesto nosim svoju. Mada, imam i one platnene torbe, ali mi nesto male. Nama treba dzak  :crazy:
Cesto cistim sircetom, ali kad imam vremena. I prasak stavljam dozirano, mada moram da se disciplinujem da jos smanjujem jer je nepotrebno.
Razmislicu jos na ovu temu.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Zumbulica

Ja imam veliku platnenu torbu za kupovinu, samo hleb stavljam u kesu, a i za to razmisljam da nabavim platnenu vrecicu.
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Nanny Ogg

Quote from: Zumbulica on May 28, 2010, 08:03:57 PM
Ja sve cesce koristim razblazeno sirce, drzim ga u prskalici, ali u kombinaciji sa tecnim Cifom. Odmascivace i sl. efikasna sredstva koristim samo po nekad. Ne znam jel gledate "Koliko vam je cista kuca" sada ide na OBN, one imaju super fore. Npr. emulzijom od ulja i sirceta ociste fenomenalno torbu od prirodne koze (ne koze, nego koze  :lol:) ...

Jao, ja ovo bas volim da gledam :)
Ima super fora, npr dirke od klavira/klavijatura, pa i tasteri na raznim tastaturama se najbolje ciste onim maramicama za skidanje sminke  ;)

Ajte zene, ne dram'te

anelore

Meni ti Frosch proizvodi ne rade posao - izem ti sredstvo za ciscenje WC solje nakon koga ona izgleda kao oprana samponom od koprive.
Moram da priznam da o najlon kesama ne vodim racuna, sve pakujem u njih, ali ih koristim za bacanje smeca svake vrste. Volela bih da u blizini imam kontejnere za razvrstavanje ambalaze.

janavi

ja uopšte nisam u 'tom fazonu'
da je ta priroda radila, ne bi hemiju nikad ni izmišljali...

imali smo blizu kontejner za pet ambalažu, al se nije 'primio' te ga više ni nema
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it