Main Menu

Bode mi oči

Started by Lani, June 28, 2010, 10:17:12 PM

Previous topic - Next topic

Xe

Ne, ako nije obavezna.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Lani

I ne, ako se ne omogući pripadnicima svih vera da održavaju službe... Ne samo pravoslavcima.

Xe

Na brzinu sam preletela tekst i pisu da se odnosi i na ostale konfesije. Mada, pitanje je kako to misle da izvedu, u svetu je uvek svestenik vodece konfesije s vojskom, a ostali neka se snadju sami.

AnaK

Meni je to i dalje nespojivo, pošto sam unuka dva (pokojna) vojna lica. Ali, pretpostavljam da će mom detetu biti najobičnija stvar na svetu...
Janko 23.7.2002.

kalimero

meni zvuči skroz ok.....čak mi počinje da smeta što smo zbog 50 godina "ovakvog" počeli da se preispitujemo za i najmanje naznake "onakvog".....
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Lani

Meni to nikako nije OK, kao što mi nije OK ni veronauka u školi. Ali ja sam ateista pa mi sada ova krajnost u koju smo otišli, tj. "ovakvo" u odnosu na "onakvo" baš smeta. No dobro, makar nije obavezno, zasad.

kalimero

Lani, ja recimo jesam vernik i uopšte mi ne smeta veronauka u školama niti služba u vojsci......dokle god ništa od toga nije obavezno već opciono..... više mi je smetalo što je nečijom odlukom vera bila zabranjena......

i pritom, dete sam prijavila za gradjansko..... :)
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Summer

Quote from: kalimero on June 28, 2010, 10:49:24 PM
Lani, ja recimo jesam vernik i uopšte mi ne smeta veronauka u školama niti služba u vojsci......dokle god ništa od toga nije obavezno već opciono..... više mi je smetalo što je nečijom odlukom vera bila zabranjena......

Isto. Sad bar postoji mogucnost izbora. A 50 godina ga nije bilo, bar ne zvanicno.

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

Blue

meni generalno ne smeta ovo, jer ne planiram u vojsku, a vojska ce ionako valjda uskoro postati profesionalna pa i samim time sama stvar izbora.

medjutim, ono sto me cesto iritira su price da se 50 godina nije moglo, smelo, ici u crkvu, krstiti decu, vencati se u crkvi, ici na veronauku, slaviti slavu. ide se iz krajnosti u krajnost, a nije uopste tako. to su najcesce samo opravdanja.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

AnaK

Ja sam isto protiv veronauke. Jer mi se čini da je to jedna od velikih podela među decom, čini mi se potpuno nepotrebna. Janko ide na građansko, koje drži učiteljica, ali su par puta svi zajedno išli u crkvu sa veroučiteljem. Nit' nas je ko pitao, nit' obavestio, nit' je postojalo alternative. Ali, verujem da je ovo neka faza koju moramo da prođemo, kao država, dok ne dođemo do pravog prava na izbor.
Janko 23.7.2002.

kalimero

ne znam kako će kod Bate u školi to sve da izgleda, mislim ta podela ko je na veronauci ko na gradjanskom..... ja nisam za to da on ide na veronauku iz prostog razloga što pod jedan nisam sigurna u kvalitet veroučitelja po školama a pod dva, mislim da je o religiji, veri, crkvi dosta naučio od moje keve i da mu je to, za ovaj uzrast, dovoljno.....kako je ona sa te strane veoma njemu interesantna a i on je pokazao značajno interesovanje, opcija gradjanskog se nametnula kao neophodan balans.....

opet, nisam sigurna da je, blue, sve to izgovor.....dedin komšija je bio prijavljen i privodjen jer je slavio slavu u neko "ono" vreme.....

Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Xe

Quote from: Blue on June 28, 2010, 10:57:57 PM
meni generalno ne smeta ovo, jer ne planiram u vojsku, a vojska ce ionako valjda uskoro postati profesionalna pa i samim time sama stvar izbora.

medjutim, ono sto me cesto iritira su price da se 50 godina nije moglo, smelo, ici u crkvu, krstiti decu, vencati se u crkvi, ici na veronauku, slaviti slavu. ide se iz krajnosti u krajnost, a nije uopste tako. to su najcesce samo opravdanja.
Paaa.... nije smelo. Kad smo isli na slavu kod bake na Kosovo, moji su uzimali slobodne dane, a Uskrs i Bozic u Banatu slavili smo kod maminih roditelja. Ne daj boze da je moj tata koji je bio tamonekifaktor u opstini (ekonomski, ne politicki faktor) smeo da udje u crkvu da sece kolac  :crazy:
Kad sam krenula u rteci razred, sokirala sam se kad sam videla da devojcice iz madjarskog odeljenja idu na krizmanje sasvim otvoreno i bez straha. Stvarno nije moglo, ostajao si bez posla.

kalimero

da, da, zabnoravih, moja prababa je moju mamu tajno krstila......:rofl: deda se prevrnuo godinama kasnije kad je saznao :lol:

(meni je sad smešno, ali mogu da zamislim kako bih glavu otkinula mojima kad bih saznala da nešto meni iza ledja urade vezano za moje dete)
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Xe

Kad smo sestra i ja krstene, tata nije smeo da bude u kuci, upravo iz tog razloga. Naravno da je znao i hteo (njegova mama ga je zavetovala da se deca krste, i to je ispostovao).
Krstene smo u Raski, krstio nas je svestenik iz Urosevca (nista me ne pitajte  :lol: )
Kao male smo obilazile manastire, naravno, turisticki, ucene smo da je to deo srpske istorije, religiju nismo dirali. :)