Main Menu

Govor?

Started by pra-sence, July 02, 2010, 11:25:43 AM

Previous topic - Next topic

pra-sence

Sad me malo naterala na razmisljanje ona vasa prica oko govora i zutice pa rekoh ajd' da otvorim novu temu,posto me bas zanima :).

Elem ,Stefi ima 16 meseci i cenim da bi vec trebalo da govori bar neke smislene reci. Medjutim osim mama(retko kad) ,baba i tata on ne prica nista.Jeste da on melje i brblja ali to je neki njegov bebeci jezik nama potpuno nerazuman naravski :).
ja sa njim non stop pricam,kad mi pokazuje prstom da nesto hoce ja mu kazem:" reci mama daj mi to i to" medjutim nista se ne desava.
Nemojte misliti da nesto panicim,daleko od toga,samo me zanima kada su vasi malci poceli da spajaju dve reci ili bar da odredjene stvari nazivaju imenom??
E da on jos zna za kravu da kaze "ka" ali tako isto naziva i konja i kucu...zaba mu je recimo "vaba" :crazy:.
Bitno da ovu nasu macketinu zove po imenu  sasvim lepo :lol: "Grga" :lol:

itacka

nemoj se brines aleksa je tek sa punih 30 meseci progovorio  :D  i od tada ne zatvara usta  :lol:
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.06.2010.

Elanor

moji su nepricalice. milena je dve reci spojila oko drugog rodjendana, ali je zaista progovorila sa pune cetiri. filipa jos uvek racunam u nepricalice (recenica mu je oko 3 reci trenutno).
istina, oni imaju otezavajucu okolnost dvojezicne sredine, pa ne znam koliko su reprezentativni.

tema o nepricalicama je ovde http://www.mojamansarda.com/index.php?topic=432, ali vama tu jos nije mesto :)

itacka, menjaj potpis!
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Deda

1. da znas da decaci malo kasnije to sve sklapaju
2. nemoj da ga uporedjujes ni sa jednim detetom iz okoline
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

pra-sence

ne uporedjujem...pa..bar se trudim da ne uporedjujem :lol:.

Mi smo  bili i kod logopeda na onoj redovnoj kontroli u Sokobanjskoj i jeste mi ona rekla da je to koliki mu je fond reci(tada je imao 14m ) individualno,i da ja samo treba sto vise da pricam sa njim.
Meni se samo cini da se od tada do sada nista bitno nije promenilo.
Zaboravila sam da napomenem da on sve razume.Npr. kada mu kazem :" ajde napravi kulu" ,on sedne i redja kocke.."donesi loptu" on donese itd.

Masha

Negde do 18. meseca, a kod neke dece i do 24. je faza mirovanja, ako posmatramo spolja. On tada uci i to mnogo, ali prosto ne pokazuje. Cim spoji dve reci, videces kako ce krenuti.
Kada mu nesto objasnjavas pojednostavi do maksimuma. Npr, samo imenuj predmete ili radnje ili spajaj imenicu i glagol.

stacka

Quote from: Elanor on July 02, 2010, 11:41:13 AM

itacka, menjaj potpis!

Sredjeno :D

I. je rekao sustinu. Aleksa je bio klasicna nepricalica, sve je pokazivao prstom, znao je da kaze Mama, Tata, Baba, Deda, Nono (Nodi :crazy: :lol: ), reci su mu bukvalno bile na prvi slog. Siiiiizela sam mesecima, raznorazne teorije imala i eto, kad smo se vratili sa mora prosle godine je propricao. U recenicama. I od tada ne zatvara :crazy: :lol:
Ja i dalje mislim da je tu imalo veze i to sto je bila produzena zutica, ali i genetski faktor (moj cale progovorio sa pune 3)
Sto se Alekse tice on i dalje ne govori sve reci pravilno, mislim da bi trebali da ga odvedemo i do logopeda ali kad imas sa druge strane nekoga ko ti govori da si tripadzija onda to i nije bas lako :ljut:
No, to je za neku drugu pricu :-X
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

Masha

Quote from: pra-sence on July 02, 2010, 11:46:24 AM
ne uporedjujem...pa..bar se trudim da ne uporedjujem :lol:.

Mi smo  bili i kod logopeda na onoj redovnoj kontroli u Sokobanjskoj i jeste mi ona rekla da je to koliki mu je fond reci(tada je imao 14m ) individualno,i da ja samo treba sto vise da pricam sa njim.
Meni se samo cini da se od tada do sada nista bitno nije promenilo.
Zaboravila sam da napomenem da on sve razume.Npr. kada mu kazem :" ajde napravi kulu" ,on sedne i redja kocke.."donesi loptu" on donese itd.
Ovo je bitno, da razume pojmove, a sam ce da ih produkuje malo kasnije.

Elanor

Quote from: pra-sence on July 02, 2010, 11:46:24 AM

jao sto je dobar i poslusan :love32:
ja jako dugo nisam imala pojma da li me filip ne razume ili samo ne slusa. sad sam ubedjena da je ovo drugo :D
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Tchi

za stefa uvek dobro poredjenje maksa, mada je ipak mladji ceo jedan dan  :D
ja sam prilicno panicila pre nekih mesec-dva, nista ne prica, odaziva se retko, tj. kad mu se hoce, prstom ne pokazuje, ali zato slaze kocke i izgubi se u tome, imao je tada jednu jedinu rec "atum" dugo je ima vec nekih pola godine i dugo nisam shvatala sta znaci dok nisam povezala da je to rec za njegovu srecu i da je proistekla od naseg igranja skrivalice "gde je maksa- A TU Maksa", "gde je mama - A TU Mama" i onda smo otisli na more i tu je bio neverovatno srecan valjda sto je bio sa oba roditelja po ceo dan i mnogo je napredovao, njegova prakticno prva smislena rec je bravo odnosno b'avo obavezno praceno tapsanjem, tu je naucio i da nastavi recitaciju o psicu i kada dodjemo do dela "ovaj psic je pevao" i stanemo on kaze "vau vau vau"  :love32: sunce mamino  :D onda poceo je dosta vise da razume, pre neki dan sam mu samo pokazala prstom na breskve na tanjiru i rekla daj mami njam njam otisao, uzeo, doneo i trpao mi u usta, jos je naucio da mase prsticem (tacnije svim prsticima) i kaze ne-ne, kad ga pitam gde je tata on ode i nadje ga, trenutno ga imitira posto se mm igra sa njime tako sto iskoci odnekle i kaze vaaaaa i to maksu cini srecnim, sad trci po kuci i vice vaaaaaaaaa do iznemoglosti, tata zove cesce, mama jako retko skoro uopste, poceo je nesto da brblja sto lici kao da hoce neke reci da kaze, ali jos ih nije oformio, prsticem i dalje ne pokazuje i tako, to ti je vrsnjak u kratkim crtama  :innocent:

Beatrix Kiddo

Da potpisem Dedu ;)
Moji troje potvrdjuju to pravilo o neuporedjivanju :D 

BAlsa je prvu rijec (ne racunajuci tata ) progovorio sa godinu i po, a Varja je sa godinu i 3- 4 mjeseca vec sklapala recenice. Oboje su odmah poceli sve glasove da izgovaraju kako treba...

A Uros je progovorio tek proslog ljeta. Ne znam da li je povezano, ali u to vrijeme smo i skinuli pelene..
Do tada je samo brbljao bebecim jezikom, imao par "rijeci" za koje smo znali znacenje, pa kad posle recenice brbljanja cujemo neku od tih rijeci, znamo na sta je mislio (tako sam se osjecala i kad sam bila u Sloveniji i slusala ih kako pricaju  :girl_haha:  )
Od proslog ljeta je bas, cini mi se, stigao vrsnjake fondom rijeci, recenicama koje sklapa, nekad me i iznenadi izrazima koje koristi. Samo sto je ostalo nekoliko glasova koje ne koristi kako treba (sto mi je jos tesko da prihvatim, posle B i V) , ali se spremam na druzenje sa logopedom, cim vidim da je on malo poslusniji za saradnju koja je potrebna tamo...
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

pra-sence

He he bas nam je sladak vrsnjak :love32:.. Mozda se i ovaj  moj opusti na moru(mada idemo tek pocetkom septembra a tad ce vec imati godinu i po pa je i za ocekivati da prosiri fond).

Inace ,Stef se odavno sasvim lepo odaziva na svoje ime,cini mi se da je negde jos sa 8meseci(ako ne i ranije)  okretao kada ga pozovem imenom.

maggie

Evo Aca bas ovih dana progovara, ima blizu 2.5 godine. Pre dve nedelje smo se vozili u kolima, on po obicaju nesto vezao i brbljao, mi nesto pricali, tek ce Sonja: 'Mama, mama, Aca peva vuce vuce bubo lenja', kad ono stvarno dete peva, popadali smo od smeha, narocito kad zacvrkuce  'pokoleenaaa'. Otad ne zaklapa, istina, kad prvi put spoji dve reci ide kao podmazano i sve bolje i bolje. A on sa 16 meseci - otprilike kao i Stefan, ako i toliko. Sonja se isto nije proslavila, tek iza drugog rodjendana pocela da sklapa troslozne reci. Do leta je vec bila mali advokat.
Sonja 18.1.2004
Aleksandar 14.1.2008

linga

Pa -sence, nisam htela da vam dajem buvu bespotrebno nego da se ukazem da zene obrate paznju.
Ono sto mogu sad na brzinu da ti kazem je da dete do 15 meseci otprilike treba da ima 3,4 smislene reci, ali se u smislene racuna i ako on kaze ma ali je svestan da je to mama, ili ba ali zna da je to lopta. Dakle, ne treba da brines. rekla bih.
Cim uhvatim vremena prekucacu vam iz ove knjige sto mi je zena dala.

pra-sence

Linga nema buva ne brini,ovakva tema svakako ne moze da skodi :).
Ti samo pisi sve sto znas :)