Main Menu

Ideje za rodjendanske torte

Started by Beatrix Kiddo, May 04, 2009, 02:17:09 PM

Previous topic - Next topic

gasha

Quote from: cici on May 25, 2009, 02:02:30 PM
Kad si stavila fondan i da li ti se topio, i šta si stavila ispod fondana?

ne , fondan mi se uopste nije topio, i evo jaos ima malo torte, i super stoji.

Tortu dam pravila tako sto sam je zavrsila korom, a onda sam onaj zuti fil, od zumanaca, premazala tanko preko cele torte, svuda sam koru oblozila filom. Inace tako uvrk radim, cini mi se da se kore tako manje suse. Htela sam jos da izravnam i buter kremom, ali taj dan nam je bio haos, pa sam odustala, ani ovako nije ispalo lose.
Moglo je i bolje, ali oboje su bili kilavi tih dana, plus vrucina, totalno sam bila bez volje.
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

Dusica

Prvo Gashi da kazem da je torta super ispala :good:

E sad, ja sam detaljno iscitala temu i nisam ukapirala sledece:
Kakva torta treba da bude da se fondan ne bi topio i u dodiru sa cime se on topi? Zar se ne topi od toplote? Ja ne volim torte tipa reform, ja volim socne, vocne torte ...cenim da je to problem. I kakva generalno torta treba iznutra da bude da bi taj fondan stajao kako treba 
Dalje, kad ja kupim tu kantu od 3 kg, da li je to dovoljna smesa za tortu na jedan sprat, znaci dole veca i gore manja torta?
I kakav je to butter cream? Gde to da nadjem?

Eto pa ko ima vremena neka mi pomogne da se ne zakucam odmah na pocetku :)

gasha

Dakle da pocnem
Ne moze kremasta sa fondanom, on omeksa i gubi oblik od vlage , koju pokupi u slagu. Ali moze ako je poslednji sloj kora, ada izmedju nije neki bas preterano redak krem.
Ja sam kupila 1kg i imala sam za 1 tortu normalnu od 15 jaja. Na sprat treba vise, ali samim tim je torta teza i potrebno je da bude i cvrsta, i vec aje zezancija. Oli je pravila na dva sprata, i bice ti bolja za preporuke.
Meni je vazno i to sto fondan kosta 490 din 1 kg , sto dosta poskupljuje citavu tortu.
Butter cream nisam pravila, sluzi da se torta ispod fondana maksimalno izravna, da se posle ne vide one neravnine. Mislim da ima recept negde na temi.

i hvala, divne ste  :kiss1:
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

Masha

Ne mogu bez improvizacije, pa to ti je. Sada mi treba pomoc. Pravimfil koji sadrzi na pari skuvana zumanca,secer, pomorandzin sok. Palniram sada da dodajem puter. Da li ce fondan podneti ako gornji sloj namazem ovim kremom?

gasha

Samo ako tanko namazes :D
pusti fil da se dobro stegne pa onda namazi, i posle proceni.
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

Oli

Ja ne bih rizikovala,zbog tog soka.

Oli

Da dodam da sam ja hronicna panicarka,neka neko drugi proceni.

rafa

Gasho, predivna je torta.  :clap:

Cici, zaboravih da ti kazem. Pravila sam neku sa korama od tvoje Napoleon i filom Ana torte i fantasticna je.  :balavi:

E sad, moj zakljucak.  :lol: Ja sa fondanom vise raditi necu.  :rofl: Onaj stres stvarno ne zelim vise da podnesem :turpija:. Posto mi ionako trpamo uvek milion stvari na decje torte (citaj, kicasto je, ali oni tako vole) taj fondan se ionako ne vidi i sve to mogu mnogo lepse i lakse da izvedem slagom, bojama i spricem.
SA fondanom sam nervozna, teram decu iz kuhinje i zao mi ih je posto oni uzivaju u zajednickim pravljenjima torti za rodjendane, zato ih i sama pravim kad ih pravim.

Znaci, nikad divnih elegantnih fondan torti od mene  :no:, ali veselih i slagiranih uvek.
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

AnaK

Baci se na fondan kad se penzionišeš, za unučiće. A sa decom uživaj  :bighug: :kiss1:
Janko 23.7.2002.

rafa

:bighug:

A i unuci ce se vec nekako snaci.  :girl_haha:
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

Masha

Znalasam da  fondan nije za mene, nisam precizna i jedva cekam da vidim rezultat pa onda zurim :crazy:
Prasici su slatki, ali ima puno propusta, cak sam i glavu uspela da obrnem :fool:

Deda

Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Dusica

Hvala Gasho puno :bighug:
Znaci ne bi omanula da napravim neku plazma tortu ili kasato, tako da bude tvrda? Ukapirala i buter krem, valjda cu uspeti :)

cici

Quote from: rafa on May 25, 2009, 11:19:04 PM
Cici, zaboravih da ti kazem. Pravila sam neku sa korama od tvoje Napoleon i filom Ana torte i fantasticna je.  :balavi:
Sjajna ideja, moraću da probam.Možda već za Sofijin rodjendan.

Masha

Samo da prijavim da je torta bila pun pogodak, slike cu postaviti kada mi posalje neko ko je slikao.
Ona masa iz eriksona je zakon, mnogo se lako radi sa njom, boje u gelu su isto odlicne.