Main Menu

Ideje za rodjendanske torte

Started by Beatrix Kiddo, May 04, 2009, 02:17:09 PM

Previous topic - Next topic

rafa

Ja sam se jednom u zivotu usudila, za Teodorin 4 rodjendan i nikad vise.  :rofl: Zao mi je sto mi slika nije na ovom pcju da vidite tu pihtijastu zabokrecinu od dvorca.  :lol: Secam se da je svanjivalo na dan zurke, a ja sam i dalje mazala i malala pokusavajuci da spasim ono sto se spasti nije moglo.
Ipak sam je ponosno iznela pred 50+ gostiju  :turpija:, srecom te je to bila jedna od boljih reformi ever i nisam ni parcence vratila kuci.
Za sesti Teodorin rodjendan sam porucila najlepsi zamak koji sam ikad videla. Pored divljenja svih prisutnih, fondan je bio debeo bar centimetar a unutra jedna od gadnijih cokoladnih torti koje se mogu zamisliti. Na kraju smo vise od pola bacili.  :wall:

sta sam htela da kazem?
a, pa da. opet se bacam u akciju  :diva:
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

cici

Quote from: NikkiL on May 05, 2009, 09:55:15 PM
Ovako kako cici rece  :)

Ma jer se ovo meni cini ili su svi odjednom poceli da prave torte...? :clap:
Ma čini ti se :lol:
Odavno sam htela da probam sa fondanom tek sam sad probala.

gasha

Quote from: Oli on May 05, 2009, 10:20:34 PM
Ovo je super sajt.
http://www.thepieceofcake.com/Birthday/index.html
:flower: za sajt, ovo su najbolje torte
ja planiram za Duletov rodjendan nesto ovako

ili
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

Oli

dmi

iskreno se nadam da ce se i moje umetnicko delo uskoro naci ovde

vidim da je dusica vec pitala, ali dok se radi sa fondanom i kad se stavi na tortu i sve s eoblikuje, jel nece puci u toku stajanja, tj. cekanja da se iznese.
ja cu da je pravim dan pre

Tesa Principessa 12.06.2005.
"...you're never fully dressed without a smile..."

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  — Leonard Cohen

rafa

Dakle ovako.

Nije problem:
- kupiti fondan i boje  :rofl:
- zagrejati
- zamesiti dobro i ujednaciti, dobiti zeljenu boju
- razvuci

Problem (GLAVNI I NAJVECI)
- cime posuti radnu povrsinu da se razvuceni fondan ne lepi i
- KAKO PRENETI DA SE NE RASPADNE (ovo sa snimka je cisti SF za mene).

Sve ostalo su finese, ali ajde da pomenem pitanja:
- jel sve stavljate taj butter cream kao podlogu i koji je konacni recept?
- jel i figurice od fondana?
- 'okrajanje' ivica verujem nije problem?
- cime lepiti figure (reche cici, jel to-to)?
- koliko dana/sati ranije?

I predlog za neku cvrstu ali strava ukusnu tortu (osim reforme  :turpija:)
10.12.2002.
19.05.2005.

cici

Površinu posuti šećerom u prahu kao i fondan da se ne bi lepio za ruke.
Preneti ga oklagijom na tortu.
Ukrase isto od fondana, oni mogu i malo ranije ali se stegnu pa ne mogu da se oblikuju prema torti.Lepila sam ih vodom i kad se osuše, par minuta, stoje.
Fondan sam stavljala dan ranije.Ne puca ništa.
Nisam stavljala butter krem nego slatku pavlaku.Mislila sam da sam stavila tanak sloj, ukapirala sam kasno kad je fondan malo počeo da se topi.Znači butter krem je najbolje rešenje ili jako tanak sloj slatke pavlake.
Okrajanje ivica stvarno nije problem.A i ako se zezneš uvek možeš sa nekim ukrasom da ga kamufliraš.

Predlog za tortu, Napoleon torta :mrgreen:

rafa

Ajde sad objasni to 'oklagijom' i daj recept za Napoleon.  ;D :flower:
Nisam najbolje shvatila za figurice, znaci ne mnogo ranije da se ne bi osusile?
10.12.2002.
19.05.2005.

cici

Oklagijom 'vako.Rasklagijaš masu prečnika torte plus stranice plus 4-5 cm više da ne bude da ti zafali sa strane.Onda klagiju staviš na sredinu mase, ne pritiskaš, i prebaciš jedan deo testa preko oklagije i staviš na tortu.I to je to, onda rukama poravnavaš i gladiš da izadje vazduh.
Figurice ako nećeš da stoje u vazduhu najbolje isti dan da praviš, to je najlakši deo posla.

NAPOLEON TORTA

Patišpanj od 9 jaja
200 grama šećera
120 grama samlevenih oraha
120g  badema
3 štangle strugane čokolade
30 kapi ruma
mrvice od zemički

Fil
10 žumanaca
250 grama šećera u prahu
250 grama čokolade
250 grama putera

Ukrašavanje
sneg od 3 belanca
650 grama šećera
žuta kolačarska boja
NAČIN PRIPREME

Napravite sneg od 9 belanaca, pa postepeno dodajte 200 grama šećera u prahu. U čvrstu penu dodajte 9 žumanaca, jedno po jedno, po 120 grama mlevenih oraha i badema, 3 štangle strugane čokolade i 30 kapi ruma. Promešajte i sipajte u pleh za tortu dobro namazan puterom i posut mrvicama od zemičke. Ispecite na umerenoj vatri (jedan sat). Ohladite i presecite tortu na tri dela.

Ovo nije mnogo velika torta pa sam ja pravila duplu meru, od 6 jaja po korici.Belanca nisam koristila za šam nego samo malo slatke pavlake i fondan preko.Korice sam pekla u nekom okruglom sa šnalom koji je najveći u setu od 3.Mislim da ima 30cm u prečniku.

gasha

Ja fondan prenosim drugacije, a isto oklagijom, tj ja nisam radila sa fondanom kupovnim vec sam pravila onaj od ratluka.
Razvijes ga oklagijom ali izmedju 2 najlona, ja isece veliku najlon  kesu pa kada dovoljno razvijem, zamotam preko ollagija, onda prenesem na toru i polako odlepljujem najlon i odmotavam . Ovo je dobro jer onda ono sto se vidi je onaj deo koji je bio ispod, do radne ploce.

E al sam ga objasnila  :blink:
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

cici

Može i tako ali meni se izgužva pa bude neravan fondan.Može isto tako da se zamota i na oklagiju, ako se pospe šećerom u prahu neće se zalepiti.

Dawn

Ja želim ovako nešto da napravim.

Dusica

Dawn   :good:
Ja sam se nameracila isto da pravim momcima za rodjendan Peppu, pa sad samo skupljam ideje

NikkiL

Dawn, to ti je bas bas lako, ako imas ovalni pleh mozes iz jednog pleha da izvuces ceo oblik i glavicu i ushi... :)

Fondan - ako imate biljnu mast takodje je odlicna da se namaze radna povrsina pa se ne lepi. Ako je dovoljno debeo a torta manja moze i rukom da se prenese ali je oklagijom u principu sigurnija varijanta, namotas, odmotas i gotovo :)
CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006