Main Menu

Kako se rodio Mihajlo

Started by Saska, July 18, 2010, 02:14:27 PM

Previous topic - Next topic

Saska

Sve ste manje vise bile upoznate sa tokom moje trudnoce, koja je bila vrlo laka i bez problema. Resila sam da maximalno iskoristim novac koji vec 13 godina uplacujem kroz zdravstveno osiguranje, pa sam privatno odradila samo 4d uz, sve ostalo u domu zdravlja, cak u ctg u poslednjim nedeljama trudnoce. Takodje, resili smo i da ne trazimo nikakvu vezu, pa kako bude, a porodiliste sam odabrala po inerciji.
Termin mi je bio 12. jula i kako se nista nije desavalo, u taj ponedeljak sam, po savetu dr iz doma zdravlja, otisla u Visegradsku na kontrolu. Tamo sam bila oko pola osam, ali posto je bilo dosta trudnica cekala sam vise od sat vremena, a kad sam dosla na red, dr je samo rekla: Ovo su dobra 4 cm, hocete li u porodiliste? Ja onako instiktvno odgovaram kako ja bas i ne bih, nisam ponela stvari, nemam ni kontrakcije itd, ali me ona ubedjuje kako mi je treca beba, i da bi to moglo da bude brzo i da ne sme da me pusti kuci. Sta cu, nemam kud, pristajem, odlazim do mm-a, kazem mu da ide kuci po stvari, i da mi ubaci cetkicu za zube u neseser, a ja ostajem da se setam oko porodilista. U toj setnji sretnem komsinicu iz zgrade i njenog sina koji cekaju da se njegova zena porodi na cr. Kad sam im rekla da i ja idem da se porodim, zabezeknuli su se, kao ne izgledam kao pred porodjaj. Tu sam se i vama javila. Dolazi mm, ja stajem u red za prijem, red se otegao, ja se krijem iza ostalih zena, ali me teta sa saltera primetila i pozvala preko reda, kao za porodiliste se ne ceka. Onda presvlacenje i istale neprijatne radnje sto slede, besomucno uzimanje anamneze, gde ja nekoliko puta ponavljam pricu sa Minom i forcepsom. Na kraju ulazimo u salu koja stvarno izgleda super, sredjena, mada ja nisam makla dalje od prijemne sobe, jer je ta sala gde su i muzevi prisutni odmah naspram nje.
Dolazi mm, sav u plavoj uniformi, dolazi prva vizita, kazu 4 na 5 cm, buse vodenjak i ukljucuju indukciju. Ja im tu dajem instukcije kako da mi nameste indukciju, jer kad su mi prosli put ukljucili brzo, htela sam da umrem od bolova pred kraj. Za divno cudo, niko se nije bunio sto im se petljam u posao. Posle pola sata opet vizita, ovaj put celih 5 cm, i ukljucuju mi sredstvo za smirenje. To je mnogo dobra stvar, jer izmedju kontrakcija mozes cak i da zadremas. Sad se vec kontrakcije ustaljuju na 2 min, mm meri vreme, ali jos nisu nepodnosljive, lepo ih ponosim, mi pricamo, sve ok. U deset do dva, opet vizita, sad kazu 6 cm i cujem kako dr kaze babici da ce ovo da ide brzo. Oni odlaze i ja razocarano kazem mm-u da je tek 6 cm, ko zna kad ce svih deset. Utom mi on kaze kako mi kontrakcije idu na minut i po, i prolazi jedna, dve, sad vec znacajno bole. Neko se naginje nad mene i pita mm-a, da li imam epidural, j odgovaram: ne, a onda me ta ista osoba pita da li imam napon, kao da mi se kaki. Mislim ja u sebi: ti ces da mi objasnjavas kako izgledaju naponi, ali odgovaram: ne jos. Medjutim, vec u sledecoj kontrakciji osecam i napon i samo u sledecem trenutku osecam  blup i da se bebina glava postavila na izlaz. Posto nema nikog od osoblja pocinjem da vicem da se napinjem. MM mi je osle pricao da su dr i babica bili ispred sale i razgovarali i dr se samo okrenuo preko ramena kao da ne veruje, ali kad me video, odmah su usli, pregledali, ja pitam jel jeste, kaze dr jeste, evo je glava. Onda je dosla i babica i krenuli smo. Ja i babica smo obavile citav posao, mm i ostatak ekipe se samo stajali sa strane, ja sam zmurila sve vreme i slusala babicu sta mi govori. Malo se zaglavio ramenima, ali ga je ona vesto odglavila i u jednom tenutku mi rekla da stanem, otvorim oci i pogledam bebu. To mi je bilo savrseno, beba napola napolju, napola u meni. Ja pitam jel treba da radim jos nesto, babica kaze: nista sad cu ja. Vadi bebu, aspirira nosic, ustasca i daje mi ga na grudi. Ja kazem kako je mrsav, a ona : kakvi mrsav, ima preko 4kg sigurno.
Onda se mi tu slikamo, odnose ga na mereje i kazu 4100g, 53 cm. Posle sam videla da mu je glava bila 37, znaci sve k'o Jova, samo 100 g vise. Rodio se u 14.25 samo pola sata posto sam ja rekla mm-u da ovo nece skoro,jer sam tek na 6 cm.
Nisu radili epiziotomiju, imam 4 savcica, posto sam malkice pukla po oziljku od stare rane.
Jedino lose u celom porodjaju je sto je ostalo parce posteljice, pa i taj dr sto je bio tu, nije ostao besposlen, radio mi reviziju, naravno na zivo, mada sam pokusala da uzickam anesteziju, jer se te odvratnosti secam sa drugog porodjaja, i posle mi usio te 4 kopcice. Cak su za reviziju izbacili mm-a iz sale sa objasnjenjem da je prizor bas nije najlepsi za gledanje.
Sutradan me taj dr posetio na odeljenju u maniru americkih doktorskih serija, cisto da vidi kako sam. Inace je bio neki klinac, delovao mi je kao da nema 30 godina.
I tako, ovaj put je bilo brzo i lako.

janavi

Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

Saska

Quote from: janavi on July 18, 2010, 02:23:09 PM
baš divna priča

:girl_haha: mršav :bighug: :love32: :kiss1:
mrsav, da, odvikla sam se od beba  :girl_haha:

Lani

Divno Saška, super je sve prošlo.  :bighug:

edit: zaboravih da se :krsti: što si sa 4 prsta sa trećim detetom htela da ideš kući.

disco2000

Super, najvaznije je da se dobro osecate, oboje :bighug:

Saska

Quote from: Lani on July 18, 2010, 02:28:13 PM
Divno Saška, super je sve prošlo.  :bighug:

edit: zaboravih da se :krsti: što si sa 4 prsta sa trećim detetom htela da ideš kući.
ma znala sam da mi nema nazad, al' me uhvatila frka

stacka

:girl_haha: tako sam i ja Bojovicu rekla kad je rekao da ostajem da nisam planirala a otvorena 5 cm i dan pred termin :lol:

Super, drago mi je sto je sve proslo kako treba, sad uzivajte :love32:
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

Ivy

Zumbulica

Divna prica, sve bas kako treba  :love32:
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Sorciere

Nina 23.04.2006.

MissL

Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

Despina

A, L, S

Summer

Divno :love32: Tako smo i navijale, da bude brzo i lako  :bighug:

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

nelly

...okrenuću lice prema suncu i senke će ostati iza mene ...

Dada

Cestitam  :flower: Divno sto je sve bilo tako lako i brzo :clap:
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.