Main Menu

Kućne finansije

Started by AnaK, July 20, 2010, 09:18:46 PM

Previous topic - Next topic

Xe

Ja sve drzim u glavi, s tim da uglavnom placamo karticama, a sve to lepo imam na netu, posto napamet znam svoj bankovni i MM-ov racun, a tamo je svaka transakcija upisana.
A i nije da imamo da trosimo, dva-triput u radnju i slus  :crazy:
Racune placam netom, to takodje imam sacuvano, probala sam u Excelu da drzim, ali mi se ne isplati kad mi banka to radi brze i efikasnije.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

martina

Quote from: Lani on November 23, 2012, 09:48:17 PM
Ja nemam taj spisak troškova, meni deluje to kao prevelik posao... jel tu pišete baš baš sve tipa novine i žvake na trafici ili samo veće troškove?

mi imamo dva racuna, pa mi to pomaze da skontam sta odakle kad placam i da li nesto mogu da kupim za kes ili moram na karticu, pa poslije prebacim na karticu
to mi je tzv cash-flow regulacija... i onda mi pomaze da odlucim koliko meca treba da ima platu... trudimo se da on ima neku konstantnu platu, da mozemo da planiramo koliko porez mora da placa

a ja to vodim sa online... kad odem na racun sve vidim sta i kako, i onda samo popunjavam

ne mislim da svakom treba, ako prenosis kilo banana ne treba ti sleper, moze i fico... al nama treba
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Unabebili

Nit znam koliki su nam tacno prihodi, nit koliki su nam tacno rashodi.

Kartice koristim veoma oprezeno i nikad vise od onoga sto pouzdano znam da cu moci da podmirim, bez kamata.
Kredite nemam, odbijam da uzmem .
Dozvoljen minus ne koristim.
Stan imamo, punoletan auto u voznom stanju takodje,  i racunam - dovoljno je, necu da navlacim sebi "bespotrebnu bedu" na vrat.
Prvo poplacam racune, pribavim klopu, nataknkamo rezervoar zbog njegovog posla i  trosim sto ostane, a ne ostane bas mnogo da hadzijam.
I ja i on smo skromni ljudi, garderobu kupujemo na rasprodajama, ne vitlamo po restoranima, tu i tamo neko picence, koncert ili predstava.
U kuhinji sam prilicno vesta  da od "niceg" napravim pristojan i jestiv rucak  :rofl:
Mogla bih da sredim stan bolje, za to imam zelju, ali nemam nikad dovoljno sredstava i kad pretekne neka parica, radije cu da je stucem na neko putovanje, nego na puste zidove, serpe, zavese. Bitno mi je da je cisto, pristojno i da nije bas raspadnuto.

Stek nemamo, dugova nemamo, ostalo , kako dodje, tako podje.  :-[

Posto sam prosla prilicno mizerne finansijske faze, znam da sam u stanju da mesec izguram bukvalno sa 200 eura, racunam, za toliko cemo uvek nekako da zaradimo, pa se ič ne sekiram kad ostanemo "mrsavi poslednjih 10 dana u mesecu.

Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

Summer

Ja vodim Excel prvih 5 dana u mesecu i on se uglavnom tice moje plate koju potrosim na stambeni kredit, struju, sbb, telefon, vrtice, decije aktivnosti, neku nabavku. Ostatak meseca zivimo od MM-ovih primanja, a za njegov cash flow bi trebao malo jaci strucnjak od mene  :rofl:

Ja bolje da ne pricam o kreditima - stambeni, lizing za auto preko firme, 2 velika kredita preko firme za posao  :) Ali bez tih zaduzivanja MM ne bi mogao da radi to sto radi i od cega realno zivimo. Vraticemo, nesto pre nesto kasnije  :rofl: Ja te rate i ne racunam kao troskove, to uzimam zdravo za gotovo. Stambeni mi je sto rece Xe kao vazduh.

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

Unabebili

Za stan kad imas kredit, jedino spasava da  se u glavi nasetujes tako da to kapiras kao "ove pare bi inace bacala nekom gazdi u dzep za nesigurno parce krova nad glavom" .  :innocent:

mm ima nekad freneticne napade stednje, ide po kuci , gasi sijalice, gundja kako bi ves mogao da se pere i po jeftinijoj struji i tako to traje jedno nedelju dana u apsolutu  :rofl:

ja stvarno ne znam na cemu bi mi mogli jos da stedimo, sem da ukinem godisnje odmore i da izbacimo kretanje kolima, sto je suludo, zbog njegovog radnog vremena, kad i nema nacina da ode na posao, jer nekad u doba kad on ide i kad se vraca, regularnih buseva, sem nocnih i nema  :girl_sad:

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

Lani

Quote from: Unabebili on November 24, 2012, 10:45:02 AM
Za stan kad imas kredit, jedino spasava da  se u glavi nasetujes tako da to kapiras kao "ove pare bi inace bacala nekom gazdi u dzep za nesigurno parce krova nad glavom" .  :innocent:

Naravno.
Mi imamo stambeni kredit, na mali iznos, otprilike petina cene našeg stana. Možda sam to i mogla odnekud da pozajmim ali nekako ne volim da dugujem privatnim licima, ako me razumete. Ovako je lakše, skinu ratu sa mm plate, a mi o tom novcu ni ne razmišljamo.

Xe

Meni bi, naravno, bilo lakse da su moji prodali svoj veliki stan i kupili dva manja, ali nisam bila spremna na to da narusim porodicne odnose samo zato sto mi trebaju sopstveni zidovi. Ovako makar imam utisak da sama sebi stvaram, a vidim da i MM stvari slicno posmatra, a to dosta znaci za osecaj samopostovanja, iako su zrtve opipljive. Ipak, bez obzira na sve, u velikom smo plusu jer sebi gradimo buducnost po meri.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Deda

Ja sam u zivotu imala svakavih trenutaka ko sto rekoh pa naucih da zongliram. Kad imam ne rasipam se , kad nemam cutim i trpim, generalno -trudim se da uvek zivim isto.
Pre 2 godine, dobro se secam da mi je mnogo bilo 500 dinara za upis u biblioteku, jedva sam odvojilai racunala sam na svaki g mesa. Pa mi je bilo slatko kad me pozovu da budem tajni kupac, zato i sad ne odbijam ni to , niti jedan cas , kao ne valja se  :lol:
Sad je malo bolje, mada u firmi imamo i kredite i svasta :wacko: , ali bar ima posla pa se kao manje brinem.
Ipak starih navika se ne odricem  :lol: , kupujem na Limundu i SH iskljucivo , nit cipela nit torbe , pa mi dodju momenti da gadjam sebe ciglom. Imam ukupno 3 hajine koje menjam po raznim prilikama(srecom te ih je malo). Luksuziram se samo sa feniranjem  :girl_haha:, bez toga ne mogu.
Jao kad se setim, pre nekoliko godina , imala ja )(smatram) dobru platu (i nije da nije oko700eura je bila tad) , mm manje ali nije bilo lose. Kad procitam na R.za zivot u Bg normalan, potrebnio j 2000 eura mesecno , u koji bedak sam pala  :rofl1:, bolje da sam zivela u blazenom neznanju .
Kad je frka , ja stedim na svemu, bas na svemu- i na prasku (ne kupujem ariel nego jeftiniji) , ne kupujem nista u pekari illi gotovo, pazim na struju, gorivo, znaci na svim nivoima. Kad ima vise-malo se opustim, ali nikad previse.
Mene u stvari spaava mm koji je stedljiv do bola a vala i vredan da zaradi. Da nam nije njega prsli bi skroz finansijski  :lol:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

vojka

Quote from: Deda on November 24, 2012, 01:20:19 PM
Ja sam u zivotu imala svakavih trenutaka ko sto rekoh pa naucih da zongliram. Kad imam ne rasipam se , kad nemam cutim i trpim, generalno -trudim se da uvek zivim isto.
Pre 2 godine, dobro se secam da mi je mnogo bilo 500 dinara za upis u biblioteku, jedva sam odvojilai racunala sam na svaki g mesa. Pa mi je bilo slatko kad me pozovu da budem tajni kupac, zato i sad ne odbijam ni to , niti jedan cas , kao ne valja se  :lol:
Sad je malo bolje, mada u firmi imamo i kredite i svasta :wacko: , ali bar ima posla pa se kao manje brinem.
Ipak starih navika se ne odricem  :lol: , kupujem na Limundu i SH iskljucivo , nit cipela nit torbe , pa mi dodju momenti da gadjam sebe ciglom. Imam ukupno 3 hajine koje menjam po raznim prilikama(srecom te ih je malo). Luksuziram se samo sa feniranjem  :girl_haha:, bez toga ne mogu.
Jao kad se setim, pre nekoliko godina , imala ja )(smatram) dobru platu (i nije da nije oko700eura je bila tad) , mm manje ali nije bilo lose. Kad procitam na R.za zivot u Bg normalan, potrebnio j 2000 eura mesecno , u koji bedak sam pala  :rofl1:, bolje da sam zivela u blazenom neznanju .
Kad je frka , ja stedim na svemu, bas na svemu- i na prasku (ne kupujem ariel nego jeftiniji) , ne kupujem nista u pekari illi gotovo, pazim na struju, gorivo, znaci na svim nivoima. Kad ima vise-malo se opustim, ali nikad previse.
Mene u stvari spaava mm koji je stedljiv do bola a vala i vredan da zaradi. Da nam nije njega prsli bi skroz finansijski  :lol:
to za r necu ni da komentarisem, i ja sam se bedacila i upadala u rasprave
a da ne pricam da sam se pitala sta li rade ti ljudi? :think: jer u rl nema nesto takvih u mom okruzenju
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

Elanor

martina, off topic, zar ne mozete gume da stavite na firmu?
ja sam zivela u ubedjenju da se tako radi - sto vise troskova na firmu (kola, tehnika, skolski pribor, ma sve sto moze da prodje).
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

vojka

Quote from: Elanor on November 24, 2012, 02:00:41 PM
martina, off topic, zar ne mozete gume da stavite na firmu?
ja sam zivela u ubedjenju da se tako radi - sto vise troskova na firmu (kola, tehnika, skolski pribor, ma sve sto moze da prodje).
nisam martina, ali iz mog iskustva, zavisi cime se bavi firma
gume mogu, ako se kola vode na firmu, a ne na privatno lice
tehnika moze ako je firma tog tipa, ali ne mozes onda skolski pribor i sl
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

Deda

Ma mozes, olovke, flomasteri, sve to moze  materijal za kancelariju  ;)
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Unabebili

da se potsetimo kako smo mislile pre 2-3 godine ( i tad smo bile normalne, ko i sad, nista bes od par iljada plata  :rofl: )

http://www.mojamansarda.com/index.php?topic=1416.0

Nanny Ogg

Quote from: Unabebili on November 24, 2012, 01:34:37 AM
Stek nemamo, dugova nemamo, ostalo , kako dodje, tako podje.  :-[

Posto sam prosla prilicno mizerne finansijske faze, znam da sam u stanju da mesec izguram bukvalno sa 200 eura, racunam, za toliko cemo uvek nekako da zaradimo, pa se ič ne sekiram kad ostanemo "mrsavi poslednjih 10 dana u mesecu.

Potpis   :innocent:
Volela bih da mogu malo i da ustedim, ali to bi podrazumevalo neka odricanja, a ja za to, prosto, nisam spremna  :)

Ajte zene, ne dram'te

linga

Quote from: vojka on November 24, 2012, 01:59:17 PM
to za r necu ni da komentarisem, i ja sam se bedacila i upadala u rasprave
a da ne pricam da sam se pitala sta li rade ti ljudi? :think: jer u rl nema nesto takvih u mom okruzenju
ž
U jednom momentu naša primanja su bila više od 1.500 evra i opet smo sebi od mora mogli da priuštimo Crnu Goru i to sedam dana :( tako da nije to tako nerealno...

Nas oko kredita za kucu jedino teši što imamo  bekap stan (i izdajemo ga, pa je rata u stvari mnogo manja) i činjenica da uvek mogu da ga prodam i rešim se kredita.