Main Menu

Carine & Porezi

Started by Glitter, July 30, 2010, 01:40:34 AM

Previous topic - Next topic

AnaK

Na ovom carinskom linku su baš knjige naveli u primeru za carinjenje, i to 5 komada, ukupne vrednosti 25€  :think:
Janko 23.7.2002.

maripoza

Ima li negde neki izvod iz zakona o tome sa knjigama? Po mogucstvu da vidim i koje su sve zemlje potpisnici. :lol:
Old enough to know better, but too young to care.

Praslin

Videla sam to i baš me čudi.
Ovo što sam prenela mi je rekla šefica carinske uprave u Bgd. Vrlo smo zvanično pričale o uvozu knjiga.

Ja sam sasvim sigurna da se carina na knjige i diskove ne plaća.

Štaviše, često naručujem sa amazona i nikad ne plaćam carinu. Samo je fora u tome što uvek naručujem sa
www.amazon.co.uk ili
www.amazon.de

Nikad ne naručujem preko www.amazon.com, jer oni sarađuju (bar su ranije sarađivali) sa nekim privatnim špediterom ovde, koji nešto mulja sa tim "carinama", pa čovek plati i šta treba i šta ne treba.

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Praslin

Kako da obrišem dupli post?

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

maripoza

A da li carina, ako vec treba da se plati, moze da se plati unapred? Odnosno, da je plati posiljalac. U smislu da hocu da izbegnem da nekom nesto posaljem odavde, a da mu onda u njegovoj drzavi, kad mu to stigne, naplate carinu.

AnaK

Mislim da ne. Ali nisam potpuno sigurna.
Janko 23.7.2002.

AnaK

Janko 23.7.2002.

Finalina

ovo su komentari iz 2007? :think:

Praslin

Quote from: maripoza on July 30, 2010, 11:01:12 AM
A da li carina, ako vec treba da se plati, moze da se plati unapred? Odnosno, da je plati posiljalac. U smislu da hocu da izbegnem da nekom nesto posaljem odavde, a da mu onda u njegovoj drzavi, kad mu to stigne, naplate carinu.

Mislim da ne može, jer carina se obračunava u zemlji uvoza, prilikom uvoza.

Praslin

U poslednja 2 meseca sam naručila (u ime dvog drugara) 2 knjige sa www.amazon.de. Jedna knjiga je koštala oko 25e, a druga oko 50e. Knjige su odvojeno poslate.
Nisam platila carinu ni za prvu, ni za drugu knjigu.

maripoza

Mozda oni to kako im se cefne. I meni je knjizica stigla nedavno, nisam platila carinu.
No, mene vise brine obrnut slucaj, kada ja nekom saljem. Sad jos taman da posaljem nekom poklon i da ga za to ocarine.  :crazy:

Kako je bilo sa vasim SS poklonima? Jesu ih carinili?

Praslin

Joj, nemam pojma. Nisam ni pitala Rafu, a baš me zanima.
Nadam se da joj nisu carinili...

Xe

Quote from: Glitter on July 30, 2010, 01:40:34 AM
Imam jedno pitanjce u vezi sa slanjem iz USA.
Kako funkcionise carina ako meni drugarica posalje nesto iz USA postom?
Placamo samo postarinu ili i neku carinu...ili se to po iznosu svede na isto?
Ako ti salje garderobu, najbolje je da odsece onu deklaraciju, jer ce tako roba proci kao polovna, pa neces platiti carinu, vec samo troskove dostave.
Inace ti oni procene otprilike vrednost robe, pa ako predje sto evra, platis carinu.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Xe

Quote from: maripoza on July 30, 2010, 11:40:27 AM
Mozda oni to kako im se cefne. I meni je knjizica stigla nedavno, nisam platila carinu.
No, mene vise brine obrnut slucaj, kada ja nekom saljem. Sad jos taman da posaljem nekom poklon i da ga za to ocarine.  :crazy:
Carina zavisi od drzave u koju se salje, znaci, nije tvoj problem.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

AnaK

Mislim da što se toga tiče možeš da budeš mirna. U većini normalnih zemalja su iznosi za carinjenje očekivano veliki. I kod nas je to bilo za vrednosti preko 100€ dok ih nisu izigrali Neckerman i Quelle, registrovani u Hrvatskoj. Pa umesto da takve stvari reše drugačije, oni spustili granicu vrednosti  :fool:
Janko 23.7.2002.