Main Menu

Usvajanje na ruski nacin..

Started by NenaS, September 04, 2010, 06:10:07 PM

Previous topic - Next topic

Vix

Quote from: maxic on September 05, 2010, 04:22:47 PM
Neno, medjunarodno usvajanje je ovdje gotovo jedini nacinu usvajanja, i rijetko ko prodje period adaptacije. Obicno vide sliku djeteta, neki video i onda cekaju da ih pozovu da po dijete ili dodju ili da djecu neko dovede. Znam makar 10-oro usvojene djece( ma i mnogo vise) usvjene iz Kine i Juzne Amerike, poneko iz Indije. Ni jedan roditelj nije prosao ono sto se kod nas zove adaptaciae. Sve agencije( nisu drzavne ali su prilicno strogo regulisane od strane drzave) naplacuju svoje usluge oko 30 K po djetetu. Ovo znaci da odradjuju sve, a najvise novca ide na razno razne administrativne zavrzlame u zemlji odakle je djete. Znam ljude koji su probali i bez agencije, pa nisu uspjeli. Na dijete iz Kine se ceka 2-3 god, a nekad i poslije toga ne moze da se dobije iako djece za usvajanje ima.  Vjerujem da je to sve negdje trgovina, i vjerujem da najveci broj ljudi ima najcistije i najbolje, roditeljske namjere.
Ovakav način usvajanja je katastrofalan. Kao i usvajanja dece od strane raznih "selebriti", po principu  "jao, baš je sladak, kad pođem kući, poneću ga sa sobom". Zgražavam se nad tim. Deca su zaista kao roba u tim slučajevima. Tužno i jadno.

NenaS

 Ma koliko neverovatno zvucalo - radi se o federalnoj bazi podataka, kojoj bukvalno svako moze da ima pristup..I jos mozes da biras - pol, uzrast, boju kose, boju ociju, da li dete ima ili nema bracu i sestre.. :( I ne samo to - svaka oblast, maltene svaki grad i deciji dom imaju svoje baze podataka sa slikama dece.. Broj ostavljene dece u domovima je jednostavno zastrasujuci.. :o Kampanja za usvajanje dece kod njih je u punom jeku i paralelno sa njom za starateljstvo, hraniteljske porodice i hraniteljske domove. Licencu za hranitelja mozes da dobijes bukvalno preko interneta - dvomesecna obuka kosta 4200 rubalja (oko 100 evra). Za svako usvojeno dete porodica dobije jednokratno odredjeni novcani iznos - pa se desavalo da uzmu dete, uzmu pare i onda ga posle par meseci vrate u dom, pod izgovorom da se nije uklopilo u porodicu.. Sta mi je trebalo da ovo citam.. :wall: Najstrasnije je izaci na sajt doma za decu do 4 godine - u kome se nalaze malisani inficirani HIV-om..Slike nasmejanih malisana - a pored njih pise "ВИЧ-инфицирован", kao neka presuda.. :girl_cray:
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

NikkiL

Ovo je strasno, ona decica onolika...i ako daju na usvajanje bez ikakve provere, gde oni jadni zavrsavaju po svetu... Ovako da ih biraju u izlogu po boji kose,ociju... tuzno...:(
CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006

makinamama

u bazi usvojitelja eno mladić od 19 god bi usvojio dva dečaka od 7-10 god  :o
Marko mali makaron

makinamama

Лобанов Денис
Калужская Область
19 лет
желает воспитывать 2 детей
Предпочтительная форма устройства: опека/попечительство
Хочет взять мальчика от 7 до 10 лет
из города: калуга
Marko mali makaron

NenaS

On bi ipak da zaradi na taj način, nadam se da je to a ne nešto uvrnutije.. :o


опека - hraniteljska porodica

попечительство - mislim da može da se prevede kao starateljstvo, u oba slučaja se kao i kod nas plaća izvesna suma za potrebe deteta + naknada osobi koja se time bavi, neke oblasti gde ima dosta napuštene dece još i dodatno jednokratno plaćaju popriličnu sumu kod smeštaja dece tako da stvarno ima puno zloupotreba..
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

emge

Sajt je grozan, odvratan... tuga me uhvatila kad sam vidjela koliko strana ima djece 2010.godište :(

makinamama

da, verovatno hraniteljska porodia. Baja se slikao na motoru, mislim... bedno bedno  :(
Marko mali makaron

makinamama

ako ćemo iskreno, muka mi je od tih rusa . Ne kažem, da ovo kod nas ne bi prošlo, možda i bi obzirom u kom pravcu država ide. Kada bi recimo abortus postao nedostupniji vid kontracepcije.....veoma moguće!  :o
Marko mali makaron

Plava Baklava

Puno, puno sam razmisljala o ovome. Tek danas sam pogledala link. I jako su mi pomesane emocije. S jedne strane me uzasava pomisao da dete ode nekome bez ikakve kontrole. S druge strane, jos pamtim utiske iz Zvecanske, pruzene ruke decice zeljne ljubavi. Po mojoj slobodno pretpostavci, u Rusiji su verovatno uslovi u domovima jos jedno 10 puta gori. Sevap je za svako dete koje uspe da ode u porodicu, koja ce ga prihvatiti i voleti. Steta je stos e ne povezuju vise s nadleznim institucijama drugih zemalja, pa da tako obezbede masovniji odlazak dece iz domova u porodice, ipak je zalosno davati decu i njihov zivot u oglas  :girl_sad:.

S druge strane ne razumem zasto u Srbiji ne mogu da idu mladja deca od godinu dana na usvojenje., Znam ovde nekoliko porodica koje su dobile bebice od po par meseci. To je dar s neba za decu i stvarno treba da bdue prioritet. Funkcionisanje baby-boxova, gde je moguce anonimno odloziti dete bez zakonskih posledica je takodje dalo sjajne rezultate, a decica nadjena u boxu po nuznoj proveri zdravstvenog stanja odmah idu u porodicu.

Adaptacija jeste dobra stvar,ali ako treba birati izmedju adaptacije i toga da dete ostane u domu - bolje je onda da postoji mogucnost preskakanja. Koliko porodica ima mogucnost da par puta krene na neko daleko putovanje i ostaje tamo negde recimo po 2-3 nedelje? Druga stvar bi bila kad bi drzave bile u mogucnosti da sufinansiraju ta putovanja, u cilju podrske programa smestaja dece u porodice  :good:

Usvajanje od strane poznatih licnosti? Da, nekome to zvuci kao donosenje nove igracke kuci. Medjutim, nemam utisak da ta deca bivaju lisena ljubavi. Ni da bi im bilo bolje da su ostala tamo odakle su. Znam da neke stvari zvuce surovo, ali eto, dete koje u prvih 12 meseci zivota nije bilo mazeno i voljeno ima trajan neuroloski problem u smislu da nisu formirane neutronske veze, za cije formiranje je odgovorna upravo ljubav i fizicka bliskost i to je celozivotni hendikep, ne moze se nadoknaditi. Moze samo dete, vec kao odrasla jedinka, da bude svesno svog problema (obicnos e ispoljava u vecoj emocionalnoj nesigurnosti) i da na njemu radi uz pomoc psihoterapeuta, dakle da ga savlada na svesnom nivou. Koliko je takvih?

Da zakljucim, za to sam da deca sto pre stignu u porodice, nemam nista protiv medjunarodnog usvajanja, ali sam, svakako za jak kontrolni mehanizam, da deca ne idu u ruke budalama ikoje to rade ko zna iz kog interesa. I dokle god koverte ne idu u privatne dzepove a deca odlaze s fals papirima i na ko zna kakve sve nacine, ne mogu da to posmatram kao trgovinu decom. Nemam nista protiv LEGALNOG usvajanja deteta poznatom osobom. Dakle, opet uz asistenciju institucija, koje kontrolisu da ne dolazi do zloupotrebe.


moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

NenaS

Delomično si u pravu i što se više bavim ovom materijom to su i meni više emocije u haosu..Činjenica je da upravo tu, državnu, bazu podataka kritikuju mnoge NVO koje se bave zaštitom dece upravo zbog loših slika i šturih opisa dece - gde samo jedna reč, loše odmerena, može da zapečati sudbinu deteta i ostanak u Domu do punoletstva..S druge strane ima mnogo drugih pokušaja, poput projekta "Deca čekaju" ("Дети ждут" ) i još velikog broja drugih naravno, gde se celom tom sistemu pokušava da da neka humaniji oblik. Šta to znači konkretno? Uglavnom, slike su lepše, toplije, urađene s pažnjom, opisi dece detaljniji, deca tretirana kao ljudska bića, a ne kao objekti koje neko treba da preuzme i skine sa spiska domova..Ovde postoji čitav spisak tih, regionalnih, sajtova neki su bolji, neki lošiji, ali svima je zajedničko jedno - dece je mnogo, previše, i sva su napuštena i prepuštena sudbini..

http://fond.detskiedomiki.ru/?act=sp&object=subpart&id=55

Nažalost i Rusija ovim projektima tek gasi krov - ali je ostatak kuće još uvek u plamenu..Većinu te dece, osim malog broja koji su bez roditelja ostali nesrećnim slučajem ili zbog nezamislivog siromaštva - tako da se roditelji svesno odriču dece ne bi li im negde drugde bilo toplije i ne bi li bar bila sita, čine deca majki koje su "lakog morala", alkoholičarke, narkomanke, gde je mnogo dece po rodjenju zaražena hepatitom C i HIV-om, gde nije bilo nikakve nege tokom trudnoće, vrlo često rođena kao nedonoščad ili sa posledicana neishranjenosti ili delovanja alkohola i droge u trudnoći..

Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

NenaS

#41
Zakon Srbije, kad bi ga se Centri držali, kaže da ne može da se započne procedura usvajanja dok dete ne napuni 6 meseci i sve dotle majka ima prioritet da se u bilo kom trenutku predomisli i dete ipak uzme sebi. Većina dece ostaje u Zvečanskoj, u Kolevci ili drugim domovima iz dva razloga - ili im je situacija nejasna, majka se nije jasno odrekla deteta ili nije lišena roditeljskog prava sudskim putem, a ako je otac poznat onda to moraju oba roditelja ili Centar pošalje dete i Dom, u boljoj varijanti smesti ga u hraniteljsku porodicu i onda "skrajne" fasciklu sa njegovim predmetom - dok ih Ministarstvo, u nameri da smanji troškove smeštaja, ne zato što su tamo neki humaniji ljudi, ne "pritisne" da završe sve one predmete gde je moguće usvajanje..Pa onda opet zatišje...i tako, ciklično. Cela ta papirologija u režiji naše birokratije traje i traje...u najboljem slučaju završi se za daljih šest meseci i eto tih godinu dana koje pominješ..
Varijanta baby-box nije izvodljiva po našim zakonima, mislim moglo bi se odložiti dete i smestiti kod hranitelja - ali bi centar opet bio dužan da čeka 6 meseci, da traži biološku majku ili da pokreće sudsko lišavanje NN majke (što i ne znam jeli zakonski moguće?).
Znači, dok su zakoni takvi kakvi su - to nam je što nam je..
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

NenaS

Adaptacija ne samo da je "lepa stvar" nego je i neophodna pogotovu u slučaju usvojitelja koji često nisu svesni šta ih očekuje, koji sami očekuju savršeno dete, idealno uklapanje od samog početka, minimum problema, a maksimum zadovoljstva, koji nemaju ni volje ni vremena da se bave detetom zaista na pravi način - uostalom, ako ne ide spakovaće ga nazad na avion, kao robu sa greškom..Agencije za usvajanje zarad svog profita prećute mnogo toga: uslove u Ruskim domovima, psihičke traume sa kojima dete dolazi, često i oboljenje koje dete ima..i onda nastaje kuršlus! Ne kažem da je uvek tako, kažem da ima dosta slučajeva gde je tako.
I kad smo kod međunarodnog usvajanja u Srbiji je usvojiti dete iz druge zemlje, Rusije recimo, u rangu SF, nemoguća misija..ironično baš zbog NEPOSTOJANJA ovlaštenih Agencija koje bi se time bavile, jer je cela zakonska procedura tamo kao Kineski zid za pojedinca odavde koji bi sam hteo to da učini. Agencije imaju "uhodane puteve" (čitaj kome kad i koliko treba gurnuti u koverat da bi se sve prepreke preskočile)..
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

Plava Baklava

Sve je to velika tuga  :girl_sad: . Mada, ne znam da li bas usvojitelji mahom tako idealizuju. Mislim, meni je bilo apsolutno jasno da nas ceka rad, rad i rad, da nadoknadimo propusteno. Od momenta kad smo odlucili da krenemo u proceduru (mada nije da nisam i pre toga) sam citala i citala sve sto sam mogla da andjem, posebno iskustva drugih usvojilaca. Priznajem da bi mi bilo draze da su nas i nadlezni malo vise obavestili o raznim posledicama domskog zivota po dete. ne zato sto bi to nesto promenilo na mojoj/nasoj odluci, vec da nas lomi manje nedoumica, strahova, iznenadjujucih momenata.

Ja sam najvise saznala od psihologa ovde, kod kog odlazim privatno. I stvarno sam nekako ogorcena sto se te stvari ne prezentuju usvojiocima, bas zarad dece. Svi ljudi koje ja znam a da su usvojili decu su to ucinili uz ogromnu ljubav a verujem da bi im bilo lakse da su imali jos neke dodatne info.

Sto se Srbije tice, bilo bi lepo da se zakoni promene u korist dece. Baby box bas i jeste zakonski postavljen tako da se dete odlozeno u njemu smatra odmah pravno slobodnim. Inace, majka je zasticena 6 nedelja od porodjaja, u tom periodu moze da menja misljenje, posle toga ide elimicno usvojenje do 12 meseci starosti, a sa navrsenih 12 meseci dete biva potpuno usvojeno. Do potpunog usvojenja je samo komplikovan izlazak iz zemlje, ali nema sanse da bioloski roditelj samo tako doseta i akze "e, puj pike ne vazi".

Sto se inostranog usvojenja tice, kad podnosis zahtev za usvojenje odmah pises i da li da te stave na listu ino-usvojitelja. U slucaju da ti za 12 meseci ne ponude dete odavde, automatski imas pravo na ino-usvojenje, a sve dakle preko ministarstva.

A zdravsteno stanje? Vidi, pola stvari o detetu nisam znala, jer mu niko nije odradio preglede, iako je postojala preporuka lekara. Da mu nismo o svom trosku, uz specijalno odobrenje, uradili MR, jos bi valjda sedeo u domu. Mi platismo tada MR 16.000 din, socijalno bi (da je radjeno preko doma) to kostalo 2.000 din. Toliko o tome kakos e brine zdravstveno o njima i koliko izvestavaju usvojioce. Znam slucaj devojcice kojoj je tek sa punih 7 otkriveno da nije autisticna, nego da NE VIDI!!!!!! I to samo zahvaljujuci pazljivom osoblju doma u koji je bila premestena, gde su ljudi primetili da se sudara sa predmetima  :girl_sad:


moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

NenaS

 :bighug: Draga moja Baklavice, ti gledaš kroz prizmu svoje brige o detetu i nesebične ljubavi koju mu pružaš - a ja nažalost kroz masu onog što sam o usvajanju dece iz Rusije pročitala otkako sam započela temu (Ruski pri tome ne znam, uključim Gugl prevodilac, pa polako, do smislene rečenice). Pri tom se ograđujem, većinu negativnih komentara odnosilo se na usvajanje dece  iz Rusije u Ameriku - a lavinu je, verovatno, pokrenulo vraćanje onog dečaka, gde ga je usvojiteljica (uz to i med. sestra) spakovala samog u avion za Moskvu sa sve pismom soc.službi, jer navodno nije mogao da se adaptira na porodicu.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/Svet/622981/Skandal+zbog+usvojenog+ruskog+de%C4%8Daka.html
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/185225/Moskva-obustavila-usvajanje-ruske-dece-u-SAD

Ima i drugačijih primera naravno, ljudi svesno usvajaju "decu plusiće", kako ih zovu u Rusiji  ili HIV+ decu i pružaju im maksimum pažnje i nege. Ništa nije ni crno ni belo...
U jednom se slažemo - zakonska procedura kod nas je do bola spora - a lista potencijalnih usvojitelja sve duža i duža.
Ne postoji mogućnost ino-usvajanja, teorijski moglo bi, da od nadležnog CzSR da dobiješ potvrdu da možeš biti usvojilac, što automatski ne mogu porodice koje već imaju biološku decu, da sve potrebne papire (potvrdu Centra, potvrdu Suda da nisi osudjivan, prosek primanja, lekarsko uverenje, saglasnost bračnog druga ili potvrdu da nisi u braku...) prevedeno na ruski i overeno u njihovom konzulatu zajedno sa slikama porodice i svojom molbom da ti se usvajanje odobri dostaviš sudu nadležnom za grad ili reon iz koga je dete koje želiš da usvojiš. Onda sledi ročište, na kojem moraš da prisustvuješ (ti ili ovlašteno lice) gde sudija dozvoljava usvajanje, opet teorijski upoznavanje sa detetom, pa upisivanje novih podataka (sa promenom imena i datuma rodjenja ako je potrebno), izrada dokumenata za dete i tek onda možeš da ga vodiš kući..Dete ostaje državljanin Rusije, bez obzira na potpuno usvajanje. Kažem, teorijski, praktično svu tu papirologiju odradi (i stvar pogura kad zapne) ovlaštena agencija, kojih kod nas nema, a da li bi pomoglo angažovanje ruske agencije to stvarno ne znam..Ali zamišljam izraze lica zaposlenih u našim Centrima kad bi ušao neko odavde i zatražio potvrdu o podobnosti za usvajanje iz inostranstva.. :hm:
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.