Darkfield mikroskopija (analiza žive kapi krvi)

Started by zeraprinc, September 14, 2010, 08:45:19 AM

Previous topic - Next topic

zeraprinc

S obzirom da se u medijima forsira mamografija i još razni vidovi kontrole koji mogu nekada naneti i više štete nego koristi, a sve se predstavlja kao prevencija, iako to nije, jer je prevencija kada bolest sprečimo da se pojavi, dok na ove načine doktori otkrivaju bolest koja je već prisutna samo u različitim stadijumima; predstavljam vam Darkfield mikroskopiju.

Darkfield analiza krvi predstavlja modernu analizu "žive" kapi krvi. Ovom metodom se može mnogo toga saznati o Vašem opštem zdravstvenom stanju.

Analiza žive kapi krvi je stara medicinska metoda kojom se vrsi pregled kvaliteta krvi. Zanimljivo je spomenuti da je Treponema Pallidum bakterija koja izaziva sifilis, otkrivena baš na ovaj način. Na ovom pregledu uzima se kap krvi iz prsta i stavlja na pločicu koja se odmah, bez ikakve obrade posmatra u tamnom mikroskopskom polju. Možemo uočiti da se ćelije krvi kreću, tj. krv je još uvek živa i mi je tada posmatramo. Analiza ovako uzetog uzorka krvi može se vršiti u dužem vremenskom periodu, i iako je nazvana živom, mi u stvari posmatramo našu krv kako umire. Samo na osnovu toga može se zaključiti o našem opštem zdravstvenom stanju. Jasno je da će kod mladih i zdravih ljudi krv sa svojim osnovnim elementima ostati u nepromenjenom obliku jako dugo, nekada i više časova, dok će krv ljudi sa ozbiljnim degenerativnim bolestima podleći propadanju već u toku jednog minuta.
Na slici 1. vidi se krv koja je jako kvalitetna, možemo da uočimo zdrave ćelije krvi, crvena krvna zrnca (eritrocite).

Pored crvenih, na ovom pregledu posmatraju se i bela krvna zrnca koja čine naš imuni,  tj. odbrambeni sistem ( leukociti) slika 2.

Veoma je bitna brzina pokretljivosti belih krvnih zrnaca. Na sledećem filmu mogu se uočiti bela krvna zrnca kako vrše svoju ulogu odbrane organizma.

Ćelije krvi plivaju u tečnosti koja je najvećim delom sastavljena od vode, ta tečnost mora biti sasvim bistra. Baš kao na slici 3.

Ove slike koje ste videli spadaju u retkost i češće su uočene kod starije populacije koja život provodi u planini na čistom vazduhu i tamo gde je mir i blagostanje jedini imperativ. Nažalost, danas su mladi ljudi i deca izloženi životnom stilu koji nekada ubija.

Ovo su neki od primera koje najčešće u praksi srećemo.

Potpuno nepravilan oblik eritrocita - najčešće posledica neke virusne infekcije, preteranog pušenja ili boravka u zadimljenim prostorijama, slike 4 i 5.

Ili možda ova situacija, kada su naše ćelije zaista ugrožene, kada smo veoma umorni, a svi ostali lekarski testovi ne pokazuju značajno odstupanje od normale  sl.6.

Pogledajte ove ćelije : ovo je krv jedne mlade žene koja radi puno radno vreme, na poslu ima dosta stresnih situacija, nema vremena za sebe i svoju porodicu.... Koliko dugo će njen organizam sa tim moći da se bori? Ovde je promena stila života preko potrebna.

Usled dugogodišnjeg konzumiranja veće količine masnih namirnica u krvi se nakupljaju trigliceridi. Na sledećoj slici prikazana je krv sa jako povišenim nivoom triglicerida. Možete da uočite da je ono što je uobičajeno tamna pozadina ovde sasvim belo, sastavljeno  od sitnih beličastih elemenata koji se haotično kreću i pripadaju mastima. Ljudi koji imaju ovakvu krv hitno moraju početi sa lečenjem.

Još jedna tema koja je veoma interesantna je da li ima mikroba u našoj krvi. Većina nas pomisliće da je to sasvim nemoguće, ali oni koji se bave hirurgijom znaju zašto koriste zaštitne rukavice, kroz našu krv pliva mnoštvo mikroorganizama!

U nekim situacijama prisutna je jaka zapaljenska reakcija u organizmu praćena povećanjem nivoa proteina u krvi. Na sledećoj slici može se uočiti velika količina fibrinskih niti.

Važno je naglasiti da promene u izgledu osnovnih ćelija krvi nastaju nekoliko godina pre pojave prvih znakova bolesti. Ovaj pregled je zato od izuzetnog preventivnog značaja.
Pobednik traži način, gubitnik opravdanje!

Deda

Bokte, citava nauka o zivoj krvi. Bas je zanimljivo  :ok:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

AnaK

Ja sam to pre pola godine čak i zakazala, za sina. No, do realizacije nije došlo zbog prilično komotnog ponašanja zaposlenih u YUBCu prema zakazanim terminima. Nažalost, cela ta akcija mi je ostala u veoma ružnoj uspomeni, i bez željenih informacija.
Janko 23.7.2002.

janavi

Quote from: AnaK on September 14, 2010, 09:02:40 AM
Ja sam to pre pola godine čak i zakazala, za sina. No, do realizacije nije došlo zbog prilično komotnog ponašanja zaposlenih u YUBCu prema zakazanim terminima. Nažalost, cela ta akcija mi je ostala u veoma ružnoj uspomeni, i bez željenih informacija.
sećam se toga...
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

gasha

Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

Finalina

disco2000

maripoza

Bas je interesantno. :) Zna li neko gde to moze da se odradi?
Ali ja bih da mi dozvole da i ja malo zvirnem kroz mikroskop, a ne samo da mi daju rezultate.  :ljut:   :lol:
Old enough to know better, but too young to care.

AnaK

QuoteU Beogradu anakiza žive kapi krvi može da se uradi u Beofit-u u ulici Bulavar mihajla Pupina 10a lokal 27, u ordinaciji Kardial u Meklenzijevoj 79 i u ordinaciji Brams u Dalmatinskoj 62, sprat III, stan broj 7.
Zakazivanja se vrše na telefon 011-311-71-92.

U Novom Sadu, analiza se vrši u Quality Life Centru u Hadži Ruvimovoj 42, a telefon za zakazivanje je 021-6310011

Odavde

Inače, gledaš  :girl_in_love:
Janko 23.7.2002.

zeraprinc

Quote from: maripoza on September 14, 2010, 04:10:32 PM
Bas je interesantno. :) Zna li neko gde to moze da se odradi?
Ali ja bih da mi dozvole da i ja malo zvirnem kroz mikroskop, a ne samo da mi daju rezultate.  :ljut:   :lol:

Ti zajedno sa lekarom/kom gledaš svoju krv na monitoru. Uzima se jedna kap  iz domalog prsta ili palca, stavi na pločicu i preko mikroskopa koji je vezan na kompjuter na monitoru se vidi sve. Zakazivanje u Nišu i Negotinu možete kod mene. Za članove Cv košta 1600, a za ostale 2000 dinara.

maripoza

Hvala oboma!
Ako moze da se gleda, planiracemo.  :turpija:  :girl_haha:

zeraprinc

Nema na čemu.

E, ali nemoj da žmuriš kada te bocnu u prst. :) Dešava se da ljudi i povlače ruku nazad. :D

maripoza

Cuj, da zmurim. :lol: Ja obicno buljim u spric i kad mi vade krv iz vene, pogotovo od kako su uveli one epruvetice koje menjaju kad je potrebno uzeti vise uzoraka. :lol:
A da ne pricam o tome kako su mi jednom vadili krv drzeci samo iglu makazama, pa pustili da kaplje u epruvetu. :rofl:  Nisu imali spriceva, valjda.  :crazy: