Main Menu

Vakcina protiv varicele

Started by irma, October 18, 2010, 01:16:09 PM

Previous topic - Next topic

lilit_depp

Quote from: maripoza on October 18, 2010, 07:35:31 PM
Lilit, bitte, kad stignes. :)

Naravno, ne mislim na situacije kada je jasno da je bolja vakcina (kao kod Koleta).
Ako si negde vec o tome pisala (a verujem da jesi), daj putokaz. :lol:

Ne mislim da je bolje, a ni gore. Zavisi od roditelja, sta mu je blize.
U sustini, u nase doba, vakcine nije bilo. Danasnja vakcina je dobra, nema nekih specijalnih nus-efekata (otprilike ko i druge vakcine), 2 doze pruzaju zastitu kao kad ih prelezis. Mislim da bih sad vakcinisala i Laru i Luciju (da nisu vec prelezale), a Koleta cu sigurno (i definitivno sam se priklonila teoriji da decu s bilo kakvim problemima neuroloske prirode uvek treba vakcinisati).
E sad, ima tu i toga da mi se ne aka s varicelom, temperaturom, itd...i mozda se cini da sam oportunista :rofl:, ali ako je vakcina OK, ne vidim sto bih se akala s bolescu. Nek celice imunski sistem na virusima prehlade i klasicnim bakterijama, a sto se tice zoster-varicele, to moze da se resi i vakcinacijom. Tako nekako.
L, L, K

irma

Pozo bre, ne me zbunjujes! ja razmisljam da joj dam vakcinu bas da ne bi dobila... ili si ti mislila da li je bolje da na prirodan nacin steknu imunitet, zbog kasnije? ili uopste pitas da li je ok vakcina? u svakom slucaju, cekam(o) Lilit  :)
rafo  :kiss1:

Ljubav koju dajemo je jedina ljubav koja ostaje u nama.

irma

Quote from: lilit_depp on October 18, 2010, 08:43:53 PM
Ne mislim da je bolje, a ni gore. Zavisi od roditelja, sta mu je blize.
U sustini, u nase doba, vakcine nije bilo. Danasnja vakcina je dobra, nema nekih specijalnih nus-efekata (otprilike ko i druge vakcine), 2 doze pruzaju zastitu kao kad ih prelezis. Mislim da bih sad vakcinisala i Laru i Luciju (da nisu vec prelezale), a Koleta cu sigurno (i definitivno sam se priklonila teoriji da decu s bilo kakvim problemima neuroloske prirode uvek treba vakcinisati).
E sad, ima tu i toga da mi se ne aka s varicelom, temperaturom, itd...i mozda se cini da sam oportunista :rofl:, ali ako je vakcina OK, ne vidim sto bih se akala s bolescu. Nek celice imunski sistem na virusima prehlade i klasicnim bakterijama, a sto se tice zoster-varicele, to moze da se resi i vakcinacijom. Tako nekako.

obozavam te!  :love32: samo da nam i dr da zeleno svetlo i vakcinisemo se.
hvala jos jednom svima

Despina

dvoje starijih su prelezali bas lako, bez temp., Sonja je imala 6.mjeseci i nije ih dobila. ovde vakcina nije u redovnom programu.
A, L, S

maripoza

Quote from: irma on October 18, 2010, 08:45:14 PM
Pozo bre, ne me zbunjujes! ja razmisljam da joj dam vakcinu bas da ne bi dobila... ili si ti mislila da li je bolje da na prirodan nacin steknu imunitet, zbog kasnije? ili uopste pitas da li je ok vakcina? u svakom slucaju, cekam(o) Lilit  :)
rafo  :kiss1:
Prvo pitanje me je interesovalo, a Lilit je evo vec sve objasnila. Ne moze vakcina sama po sebi da ne bude ok ako ce Kole da se vakcinise. :)
Danke, Lilit.
Old enough to know better, but too young to care.

emge

Ja sam primila jednu dozu. Sačekala 6 nedelja, odradila IgG i vidjela da imam zaštitu :)
Kad sam bila trudna, pojavile su se u vrtiću, a ja sam bila mirna :) Nije ih ni Marta dobila, ali mi ne bi bilo svejedno svakako da nisam bila vakcinisana.

irma

Nisam jos uvek konsultovala dr-ku, ali mi je prijateljica upravo poslala uputstvo za varilrix... bolje da nije    :nokti2:  aj sto pise svasta nesto o mogucim nus pojavama, alergijama i ostalim "strasnim" stvarima (to pise i na mnogo bezazlenijim lekovima, pa sam valjda oguglala). al' pise da je to ziva vakcina  :nokti2: Lilit, sorry na smaranju  :kiss1: molim makar primer koju je moje dete zivu vakcinu primilo do sada? i da li je uopste i primila tako nesto? meni, laiku srednje ime panicarka, to zvuci bas nekako...hm... opasno  :-[ a opet znam da ti sigurno ne bi dala Koletu nesto opasno... i da, pise da 2 doze stvaraju "dugotrajniju zastitu"... ne pise trajnu, al' to verovatno ne pise ni u jednom uputstvu za vakcine.

post mi je skroz euforican i konfuzan, izvinjavam se... al' na poslu sam, a mejlovi samo pljuste i dekoncentrisu me

ps. mogu da okacim ovde to uputstvo, ako jos nekog interesuje... je l' to dozvoljeno?

Tchi

dok ne dodje lilit, mmr i bcg su zive vakcine
ja licno, sem u slucaju da dete ima neke probleme imunoloske, neuroloske ili kakve druge prirode, ne bi davala, sve se to da prelezati, ali ja nisam dala ni mmr pa ne spadam u "normalnu" kategoriju  :D

lilit_depp

da, mmr i bcg jesu zive, s tim sto je bcg bakterijska. od virusnih je i oralni polio takodje "ziva". to "ziva" znaci da je virus unutra ziv, ali atenuisan (napravljen takvim da ne moze da izazove bolest). kod virusnih vakcina je bitno da su "zive" posto se tako stvara najbolji i dugotrajni imunitet.
i to dugotrajni moze da se posmatra filozofski. :) ja smatram da dete dobije potpuni imunitet i posle jedne doze mmr-a ili varilixa, ali druga se daje zbog statistike (nekima se, iz milion razloga, ne primi prva doza..tipa, sestra zameni spric i slicno). naravno, imas odredjeni procenat ljudi koji ni posle dve doze ne stvore imunitet, kao sto ima i onih koji 2x dobiju varicele (retko, ali statisticki moguce). btw, mrzim statistiku. :rofl:

ja bih detetu koje ima bilo kakav problem (s tim sto tu treba biti oprezan kod kojekakvih imunodeficijencija) pre dala vakcinu nego onom koje nema, upravo iz razloga sto je tok bolesti uvek tezi od nus-reakcije na vakcinu. naravno, argument protiv moze biti da se to dete nikad nece susresti s odredjenom bolescu, ali, u doba kad puno roditelja izbegava davanje odredjenih vakcina, prosto ne zelim da rizikujem.
ovo sve, naravno, zato sto mislim da sama vakcina nije stetna. recimo, nijednom detetu ne bih dala danasnju vakcinu protiv lajmske bolesti, pa da me neko i tera na to.

takodje, vakcinu protiv varicele bih sad dala u svakom slucaju, bilo kom (svom :lol:) detetu posto ne bih mogla sebi da dozvolim 3 nedelje van vrtica, to je lose za moj mozak. :lol: salu na stranu, sve to se da prelezati, to jeste tacno i zato i rekoh da davanje ove vakcine zavisi od roditelja i kako on razmislja. meni su obe varijante potpuno prihvatljive.

L, L, K

Lukina mama

nisam ni znala toliko puno o vakcinama  :-[ ovde u USA je to obavezna vakcina, i ne pitaju te, jer ako dete nema sve vakcine imace problem prilikom upisa u skolu....

:bighug: ako ti imas bilo koji strah, onda bi rekla da joj das tu vakcinu. Luka je to primio, ne znam tacno kada, kalendar vakcina mi je kuci, ali nije imao nikakvih problema.
Luka ,09 April 2005

lilit_depp

@irma,

u sustini, ovo nije vakcina koje MORA da se da. ali nije stetna ako se da. znaci, ona ne spada u grupu: tetanus, difterija, veliki kasalj, polio - gde bih ja roditelje u zatvor ako deci ne daju te vakcine. :lol:

ovo spada u grupu sa mmr-om, meningitisom, prevnarom...znaci, vakcine za bolesti koje nisu nuzno smrtne i mogu, relativno lakse (kako koja), da se preleze.
L, L, K

disco2000

Quote from: lilit_depp on October 19, 2010, 05:45:18 PM
da, mmr i bcg jesu zive, s tim sto je bcg bakterijska. od virusnih je i oralni polio takodje "ziva". to "ziva" znaci da je virus unutra ziv, ali atenuisan (napravljen takvim da ne moze da izazove bolest). kod virusnih vakcina je bitno da su "zive" posto se tako stvara najbolji i dugotrajni imunitet.
A inaktivisan polio u Pentaximu? :think:

lilit_depp

Quote from: Marty Maraskino on October 19, 2010, 06:14:38 PM
A inaktivisan polio u Pentaximu? :think:

On je mrtav.
IPV vs. OPV moze da se nadje na R. :)
L, L, K

disco2000

Hvala :)
Kazes da "zive" daju najbolji i dugotrajni imunitet, a deca ovde uglavnom dobijaju Pentaxim...

Saska

taj pentaxim je u zadnjih x godina. kad je mina bila beba nije bilo da se bira. a to je bilo pre 8 godina. ona (i jova) nisu primili ni vakcinu protiv meningitisa, a ni protiv hepatitisa B dok jova nije krenuo u skolu, pa su "delili" vakcine tj. nije imala da se kupi za jednog nego su delili jednu ampulu (i kao bila je obavezna, ali ne i besplatna). Pa npr. Jova je primio revakcinu mmr sad u 6. razredu, a Mina jos prosle godine. Imam utisak da se jako "luta" sa tim sta treba, a sta ne.