Ta divna stvorenja - kućni ljubimci

Started by senka, January 14, 2011, 07:18:00 PM

Previous topic - Next topic

jel

hmm...prihvatio mi je fotku, ali ne moze da nadje para

samo da ne ispadnem neki hrt  :lol:
My name is Luton, Robin Luton :lol:

jel

My name is Luton, Robin Luton :lol:

NenaS

Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

nelly

...okrenuću lice prema suncu i senke će ostati iza mene ...

senka

M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

Xe

http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Kafica

Ana 25.10.2004.
Zakon o održanju energije :girl_smile:

NenaS

Kaže (privremena) gazdarica da ima oko kilo i dvesta i od sledeće subote je moja.  :girl_in_love: Sad samo molim boga da se Ava opet ne ponaša kao divljakuša i da prihvati bebu. Ma smejurija :love32:, mačka mi ima 3.5 kg, duplo je teža od nje..
Aleksandra   14.09. '87.

senka

M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

NenaS

Aleksandra   14.09. '87.

Praslin

Rasa se zove "grupa autora"  :lol: :lol:

Preslatka je  :love32:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

maripoza

Kafice, Neno, preslatki su. :love32:
Lupi lici na ovog mog stvora, samo je malo cupaviji. :girl_haha:
Old enough to know better, but too young to care.

Praslin

Ja ću sada biti možda dosadna, ali moram da iskoristim trenutak i da apelujem da svi koji imaju ženke, a ne nameravaju profesionalno da se bave uzgojem pasa, porazmisle ozbiljno o ranoj sterilizaciji.

Teorija - neka se pari jednom, zbog zdravlja - već decenijama ne pije vodu.
Jedno parenje kuji ama baš ništa ne znači zdravstveno. Ne znače ni dva, ni tri.
U suštini, parenja odnosno štenjenja ženki psa ne donose ništa u zdravstvenom smislu, ali donose nove štence, što opet, pogotovo u današnje vreme i kod nas (gde ima neuporedivo više pasa, i rasnih i mešanaca, nego ljudi koji su voljni da se brinu o psima) ima svrhe raditi jedino ako je profesionalno bavljenje uzgojem u pitanju.

Treba imati na umu da 26-28% kuja umire od mamarnog tumora. Incidenca mamarnog tumora je identična za kuje koje su se štenile i za one koje nisu.
Međutim, kuje koje su prošle ranu sterilizaciju nemaju mogućnost dobijanja mamarnog tumora.

Dakle, ako niste profesionalni odgajivač, razmislite da rano sterilišete kujice. Time ćete ih poštedeti mogućnosti dobijanja mamarnog tumora i raka materice, a i poštedećete ih muke zvane teranje (nervoza, smanjenje šetnje, proganjanje mužjaka, agresija mužjaka u okolini i sl.)

:flower:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

NenaS

Apsolutno se slažem sa Praslin u svakoj tački. Dugo smo razmišljali da li da parimo Avu ili ne, ali komplikovanost cele te akcije (najbliži kvalitetan mužjak je u Boru, skotnost i svi rizici koje ona nosi, propadanje ženke posle koćenja, pa onda šta sa štencima) ubedila nas je da je sterilizacija najbolje rešenje za nju. Doduše, malo kasnimo, Ava ipak ima već 6 godina. Malenu Asku ćemo sigurno sterilisati čim bude moguće, s veterinarske strane gledano.
Aleksandra   14.09. '87.

Praslin