Main Menu

Krvno srodstvo i svojatanja

Started by Manfred, January 16, 2011, 11:47:06 AM

Previous topic - Next topic

zelena

Bijele pcele su svi dalji potomci od cukununuka, zar ne?

I ja sam baba odavno, i to visestruka, najstariji unuk (unuk moje sestre od tetke) ima 21 godinu.  :crazy:
Martin  17.04.2002.
Jana     10.08.2006.

maxic

Interesantno, znaci sin brata od stirca ti je prvostepeni bratanac?
Bas sam nedavno pricala sa jetrvom, ja cu njenim unukama/unicima biti cousin, i moja djeca ce njenim unicima biti cousin, tj ne prenose se odnosti iz primarne porodice na stepene, nego su svi samo rodjaci, pa onda ide stepen.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Nanny Ogg

Sve, ali sve ovo sam znala  :diva:

Jedno vreme me je to bas interesovalo, a posto imam veliku porodicu, bilo mi je lako da zapamtim jer sam za svaki od ovih slucajeva imala primer u okolini :)

Ajte zene, ne dram'te

emge

Quote from: Elanor on January 16, 2011, 02:13:08 PM
ja sam mislila da su 'bele pcele' deca cukununuka, a ne cukununuci :ces:

Ja koliko znam jesu, bijele pčele su djeca od čukununuka, moja jedna kuma je bila bijela pčela, ali njena baba je par godina mladja od moje majke. I njena baba je već 9 godina prababa :)

Manfred

Ima i šira podela, muška linija:
1. Otac
2. Deda
3. Pradeda
4. Čukundeda
5. Navrdeda
6. Kurđel
7. Askurđel
8. Kurđun
9. Kurlebalo
10. Sukurdol
11. Sudepač
12. Parđupan
13. Ožmikura
14. Kurajber
15. Sajkatava
16. Beli orao

Ženska linija:
1. Majka
2. Baba
3. Prababa
4. Čukunbaba
5. Navrbaba
6. Kurđela
7. Askurđela
8. Kurđupa
9. Kurlebala
10. Sukurdova
11. Surdepača
12. Parđupana
13. Ožmikura
14. Kurajbera
15. Sajkatava
16. Bela pčela

Nanny Ogg

Ja svojim precima (i sa oceve i sa majcine strane) znam imena samo do cukundede/babe

A vi?

Ajte zene, ne dram'te

Finalina

sa moje znam malo i dovoljno :D, ali zato sa mm-ove ne možemo da zaboravimo nikoga jer oni imaju i knjigu o sebi  :rofl:

Elanor

Quote from: Finalina on January 17, 2011, 01:10:12 PM
sa moje znam malo i dovoljno :D, ali zato sa mm-ove ne možemo da zaboravimo nikoga jer oni imaju i knjigu o sebi  :rofl:
mislim da i moj stric ucestvuje u takvom nekom projektu :rofl:
zapravo, mozda vec i postoji knjiga o babinoj familiji :think:, a pominjao je i neke sertifikate o poreklu i slicno, nisam ga dobro upratila.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Saska

sa mamine strane znam dosta generacija unazad zahvaljujuci ujaku koji je svoje penzionerske dane posvetio da napravi porodicni rodoslov. on je ziveo u NS i koristio je arhiv Matice srpske. Sa tatine strane znam samo do babe i dede, ali i tako ih ima dosta-tata ima 2 sestre i 3 brata, pa njihova deca, pa sad i unuci.

Glitter

ja cu da sednem jednom sa roditeljima i da popisem rodjake, velika nam je familija 80%ljudi (koji su zivi) ne poznajem

Deda

Ja imam dokumentovano  :lol: poreklo do 1812 god.od kad nam potice prezime ...ko bi ih sa'vatao pre toga
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Elanor

Quote from: Deda on January 17, 2011, 02:40:08 PM
Ja imam dokumentovano  :lol: poreklo do 1812 god.od kad nam potice prezime ...ko bi ih sa'vatao pre toga
super kad su tolike generacije nosile isto prezime :)
tatin brat od tetke mi je jednom pokazivao dokumenta (krstenice, vencane listove i umrlice) svojih predaka, one do kojih je mogao da dodje. isti covek je rodjen pod jednim imenom i prezimenom, vencao se pod drugim a umro pod trecim (ili trecim imenom i pocetnim prezimenom). sve je to zavisilo od toga ko je u tom trenutku bio notar: da li je bio nemac, madjar, srbin ili hrvat. tako je to bilo u banatu.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Manfred

Prezimena u prošlosti su najčešće menjana zbog straha od krvne osvete.

Elanor

ne u mom kraju. tamo su menjana bilo po politickoj direktivi (oduzimanje 'ic', na primer), bilo iz racuna :D

u slicnu kategoriju promenjenih prezimena spadaju i ona smesna prezimena u bosni, smisljena u inat 'svabama' (ili radi utaje poreza, kako kazu neke price), koja su posle ostala zauvek.

Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Summer

Dovoljno je da kazem da mi je tata direktor Arhiva Hercegovine  :rofl: Znamo sva kolena unazad, iskopao je sve postojece podatke  :rofl: Sa mamine strane slabo znam, ne dalje  od pradede i njegovih potomaka. A mamina porodica ima to pogrdno prezime, sto je cest slucaj u Herc. Ranije su se prezivali Tomanovic i onda u vreme Turaka postali Sagovnovici. Neki clanovi porodice su se vratili na Tomanovic, vecina ne.

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.