Main Menu

Inkluzija - svete gde smo?

Started by jel, May 08, 2009, 10:53:32 PM

Previous topic - Next topic

maripoza

Quote from: AnaK on October 28, 2010, 11:16:43 PM
http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Osmoletke-nespremne-za-djake-sa-smetnjama-u-razvoju.sr.html

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Zamorcici-modernizovanog-sistema-obrazovanja.sr.html

Dobri su tekstovi, ukazuju na konkretne probleme (koliko li ih je samo kad je u pitanju opremljenost skola :crazy:). Dado, procitaj, pise i za ovo sto si pitala. Ovo je valjda sustina:

Али много већи проблем учитељици и њеним колегама широм Србије представља то што није дефинисано како треба оцењивати ђаке са сметњама у развоју у одељењу редовне школе. Министарство је на сва звона брујало о томе да деца очуваних интелектуалних способности, али са неким оштећењима у развоју од ове школске године могу да упишу редовне осмолетке. А још није проследило правилник о оцењивању тих ђака. Довело их је у куће знања готово уопште неприпремљене за овај озбиљан задатак. Школска здања нису уређена тако да олакшају кретање, боравак и рад ђака са инвалидитетом, неким обликом аутизма, поремећајем вида, слуха...

– Мора да постоји категоризација, да се тачно зна које дете може а које не може да иде у редовну основну школу. А нису сви родитељи спремни за сарадњу и нису ни сви учитељи за инклузију, а то ни са чим није регулисано – коментарише Данијела Ардолић, учитељица која процењују родитељи даје угледан пример увођења инклузивног образовања.

A prica o devojcici koja se izborila za drugara me dotukla. :(
Old enough to know better, but too young to care.

AnaK

Janko 23.7.2002.

Gost51

Quote from: linga on October 28, 2010, 05:11:23 PM
I treca ako racunas izostanak velikog V  :D
htjedoh da kazem, no znala sam da ima i strucnijih

Finalina

sinoc sam napisala post koji je nestao, nema sanse da ponovim

maripoza

jel

evo i mene!

iz ugla roditelja deteta sa pp

Zoja ima cerebralnu paralizu i ne moze samostalno da hoda, niti da stoji, mentalno je ok
Ima 3.5godine
I verovatno je preambiciozno od mene-roditelja da insistiram da se ukljuci u redovnu vrticku grupu,
Ali meni je to skroz bio logican sled stvari> ta vrsnjacka stimulacija njenog razvoja sa jedne strane, a sa druge sto ranije ukljucivanje u drustvo...  :innocent:
Svaki dan posmatram ljude sa posebnim potrebama, uglavnom cerebralce, korisnike jednog dnevnog boravka gde Zoju vodim na vezbe. To je jedna uglavnom vesela i sarolika druzina, tako sklonjena sa strane, pomerena iz svakodnevnog zivota.  :(  Zatvorenici sopstenih kuca cekaju tu svetlu tacku dana kada prevoz dodje po njih odvede ih na par sati do 'dnevnog boravka' i posle ih vrati kuci. Kako se osecaju ti ljudi? Na sta se njihov zivot svodi? I sve to je enorman uspeh! Toliko njih ni ne izadje iz kuce... jer kako ce? Treba se osloniti na roditelja, brata, sestru, zavisiti od necije pomoci?  :(
Ima i izuzetaka, boraca ciji se odlazak na neku aktivnost ili posao svrstava u herojstvo! A to je deo zivota koji svi mi 'normalni' svaki dan i ne primetimo, samo se strcimo niz stepenice... za neke te stepenice su citava planina...
Zasto vam sve ovo pricam? Zar nije ljudski ukljuciti te ljude u drustvo od detinjstva –prilagodjenjem okruzenja, inkluzijom predskolskih i skolskih ustanova?

Naravno da je mnogo tesko! Naravno da je meni 500x lakse da sedim sa zojom kod kuce i ...igram se, kuckam po netu, umesto sto jurimo svaki dan na vezbe, umesto sto sam pored nje dok je u vrticu... na kraju i karijera koju sam pomerila u drugi plan...
Postoje putevi koji su laksi i putevi  koji su po meni jedini pravi...
:bighug:

krenula sam nasiroko, al moram sad da jurcam, nastavicu kasnije  :hello:
My name is Luton, Robin Luton :lol:

MissL

Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

maripoza

Quote from: jel on October 29, 2010, 03:42:35 PM
Zar nije ljudski ukljuciti te ljude u drustvo od detinjstva –prilagodjenjem okruzenja, inkluzijom predskolskih i skolskih ustanova?
Apsolutno. Zato su i potrebni asistenti koji ce pomagati deci da obavljaju one radnje koje ne mogu samostalno.

Ja sam vec pomenula slucaj iz moje skole (skole u koju sam ja isla), slucaj devojcice koja se skolovala u redovnim skolama (ukljucujuci i fakultet), ali samo zahvaljujuci velikom angazovanju roditelja, pomoci zene koju su roditelji placali da brine o detetu van kuce (dovozenje i odvozenje, prisustvo u nekim aktivnostima) i zdravom odnosu njenih drugara iz razreda, koji su je, u kolicima, sami nosili uz stepenice i spustali niz iste. Isla je i na ekskurzije. A to nije nesto sto treba bas 100% prepustiti roditeljima, nastavnom osoblju i drugarima. Mora postojati neki sistem koji ce svakom detetu pruzati mogucnost da se nesmetano skoluje i bude ukljuceno u drustveni zivot, a da to ne zavisi samo od finansijskih i drugih mogucnosti roditelja i od dobre volje okruzenja. Jer, koliko god okruzenje bilo voljno da maksimalno pomogne, to nije uvek izvodljivo - kad su u pitanju raspolozivo vreme, kompetencija itd.

lilit_depp

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.
L, L, K

janavi

Quote from: lilit_depp on October 29, 2010, 04:37:35 PM

Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

AnaK

Janko 23.7.2002.

Xe

I mi smo imali druga u skoli koji je ostao nepokretan kad je nezgodno pao prilikom skoka u vodu. Njega su drugovi nosili uz stepenice, niko nije pravio nikakav problem. Sad, kod nas su stanove dobijali i zaposleni u DES-u (firma koja je zaposljavala iskljucivo osobe s invaliditetom) pa nam nije bilo neobicno sto Elizabetini roditelji ne cuju, na primer. I jesu roditelji najvise odgovorni za teskoce s inkluzijom, jer dozvole sebi da im se predrasude kao zli zmajevi razmahnu u glavama, pa sve izliju na decu.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Summer

Jel, samo nastavi,  :bighug: ja mislim da je bas znacajno da se cuje kako sve to izgleda iz ugla roditelja deteta koje ima neke teskoce u razvoju.

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

Gost51

jel, samo ti pisi
meni je mnogo lakse sa vama :friends:

Deda

Quote from: AnaK on October 29, 2010, 05:19:45 PM

Ni jedno ni drugo, samo ocekivano  :lol:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006