Main Menu

Pravite li Kiš?

Started by AnaK, May 12, 2009, 12:12:46 PM

Previous topic - Next topic

AnaK

Ja vam nisam prijavila da sam počela da pravim male, mini kišiće, u plehu za mafine sa četvrtastim udubljenjima. Sa hotovim lisnatim testom, pošto više nema onog gotovog sipkavog.

Ako neko vidi ovako nešto:

Nek' me obavesti :) To bi trebalo da mesi ta testa bez ruku  :-[ Zove se Dough ili Pastry blender
Janko 23.7.2002.

Xe

http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

AnaK

Janko 23.7.2002.

Deda

I jaooo, sto je dobar...to mi je prvi sledeci projekat
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

janavi

Quote from: MissL on October 13, 2011, 10:02:56 AM
Ju ju ju sto bi se nas dvoje lepo slagali
http://www.gastronomad.rs/recepti34.html

Kiš Loren

Za 4 osobe

Testo
300 g brašna
½ kašičice soli
3 kašike svinjske masti
kašika margarina
4 kašike vode

Fil
200 g slanine
200 g punomasnog sira
150 g praziluka
150 g spanaća
4 jaja
2 dl pavlake za kuvanje
so i biber

Dekoracija
sveže povrće

Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

Lani

Da ostavim ovde link za recept, pravila sam ovo večeras, planulo je.  :lol:
Em se zbućka za 3 minuta em je ukus odličan, baš kao pravi kiš.

http://allrecipes.com/recipe/quick-quiche/detail.aspx

AnaK

Jao, hvala, bez testa, savršenstvo  :girl_in_love: :kiss1:
Janko 23.7.2002.

Lani

Da da.  :)
A smesa je zahvalna, može i u male kalupe za mafin, probaću tako sledeći put.

cici

Ovo sigurno moze u male kalupe.Super.

Deda

Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Lani

Jao hvala ti Dedo što si digla temu, baš sad smišljam šta još da spremam za Ivin rođendan.  :clap:

Glitter

Quote from: janavi on May 16, 2009, 11:07:13 AM
stig'o recept za kišić (kako kaže moja tetka ;))
iseckaš praziluk na kružiće (jedan srednje veličine) + pečurke na listiće, prodinstaš malo
ostaviš da se ohladi
iseckaš 200g šunke/ili drugog suvog mesa još bolje

umutiš 4 jaja+1 pavlaku (kiselu)+1 šolju (2dl) mleka - ne mora mikserom, ja imam onu žicu, pa njom mešam

puterom namastiš pleh
prostreš testo - gotovo sipkavo testo je već razvijeno i okruglo, lisnato treba da se razvije prethodno, debljina  oko 2-3mm (milimetar, nije moj muž :P)
viljuškom izbuškaš testo
ako je sipkavo, stavim u rernu da se prvo malo peče samo, oko 10 min na 150
(da se ne podigne, stavim zrna pasulja preko)
izvadim, sklonim pasulj
ako je lisnato, njega ne pečem prethodno

onda na testo koje se prohladilo stavim prvo povrće
pa preko seckanu šunku

onda polako kašikom, u krug sipam fil od jaja i pavlake (on nije mnogo redak, pa da se lepo rasporedi po celoj površini)

pečem na 150 oko 1h
ili dok korica odozgo ne ispucka i porumeni
Quote from: AnaK on May 18, 2009, 02:00:04 AM
Probala, sviđa mi se. Dakle, dijetalni Kiš, za kalup prečnika 24 cm:

- 2 jaja
- 1 kisela pavlaka
- 1 kockica feta sira (oko 30 g)
- malo pečene seckane piletine (par komadića, usitnjenih)
- 1 oljušten iseckan paradajz
- 1/3 tikvice iseckane na kockice
- 1/2 pečene parike iz tegle (dakle, kiselkasta)
- lisnato testo

Umutila sam žumanca sa pavlakom i zgnječenim sirom, poslolila i dodala malo ruzmarina (ne volim origano). Odvojeno umutila belanca i sjedinila. Kalup obložila lisnatim testom, sipala pola smese od jaja. Ravnomerno pobacala piletinu i povrće. Pekla u rerni zagrejanoj na 160C oko 45 minuta.

Sledeći put ću probati sa sipkavim testom, i pećiću ga prethodno. Ovde mi je testo najslabiji deo, kao da je polupečeno  :think:
Quote from: Bebel on May 22, 2009, 12:39:12 PM
evo jednog divnog recepta, doduse mesi se testo. Ali ako sam ja ovakva bangava uspela da napravim pravo remek delo, moci cete i vi. Fenomenalno je. Mozda postavim i slicicu

voala!  :innocent:

KIS SA SUSENIM PARADAJZOM I MASLINAMA

TESTO (slano frola) * Umesite 250gr brasna (meko belo), prstohvat soli i 120gr omeksalog putera (sto se mene tice moze komotno i manje) u granulastu masu. Dodajte jedno jaje i umesite u glatku masu. To sve zajedno traje 5 minuta. Uvijte u providnu foliju i stavite u frizider na pola sata (moja preporuka i duze)
FIL * Pomesajte 100gr mladog kajmaka sa jednim jajetom, 100gr izmrvljenog belog sira i 0.5dl mleka. Dodajte 12 vecih maslina (pise crnih, ja imala zelene i ok je skroz) isecenih na komade, i 6 ocedjenih (dooooobro ih ocedite) na tracice iseckanih susenih paradajza. Operite par strukova vlasca i iseckajte ga makazama (sto nepravilnije to lepse).

Razvucite testo po radnoj povrsini i prebacite ga u kalup za tart (ivice oko 3cm) Ja sam stavila na pek papir umesto da podmascujem pleh. Pek papir dobro nakvasite vodom i ocedite, malo prebrisite i onda ga lepo oblikujte po plehu. Isecite visak testa koji prelazi preko ivica i izbockajte dno viljuskom. Srucite smesu od jaja, kajmaka i sira, preko pobacajte suseni paradajz, masline i vlasac i pecite u zagrejanoj rerni, na donjoj precki 40 minuta na 180.

Lepo je i toplo i hladno. Vreme pripreme 25 minuta, pecenje 40, za 6 osoba, trosak 353-578din, 475kcal po porciji (ja pojela pola pleha sinoc)  :-X

da pribelezim ovo ovde da ne jurim po temi, kupila sam pleh za tartove/kisove i to jos rupicasto pa se testo mnogo lepo ispece i ne bude gnjecavo ni vlazno

AnaK

Janko 23.7.2002.