Main Menu

Vera...

Started by jel, May 14, 2009, 11:04:44 AM

Previous topic - Next topic

jel

Krstimo Zoju u subotu :)

svestenik insistira da je okupa celu?? :o
ja se pobunila (ispadam paranoicna majka, a nisam, da se mm pita: daleko-ti-crkva)

i objasnila mu da imamo operaciju (strabizma) za nekoliko nedelja i da ne sme infekcija oka, ni da se prehladi...
on mi odgovara da je to 'sveta vodica' i da nemam veru...da ce sve biti ok

uh, ovo je bas tesko
da li imam veru??
My name is Luton, Robin Luton :lol:

mango

Ja ti nisam neki primer, moja deca nisu krstena, nisam ni neki vernik, ni u deo o svetoj vodici ne verujem... a i prvi put cujem da kupaju celo dete, zar nije dovoljno samo malo po glavici?

janavi

uh...

ja nemam veru
ne bih dozvolila da ne budem sigurna, nego samo da verujem
prosto mi to nije dovoljno dobro

sačekala bih posle operacije

mada i ja nisam "neki primer" sve kao mango
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

Dusica

I ja prvi put cujem da kupaju celo, jedno mi je krsteno u katolickoj, drugo u pravoslavnoj crkvi i ni u jednoj nisu kupani celi, samo malo po glavi.
Ne znam sta da ti kazem, ali mislim da ne bi trebalo da bude problema sa zdravstvene strane, nije hladno, ali za svaki slucaj ako pristanete cim je okupa odmah je uvijte u neki peskir pa neka popa nastavi.

MissL

Gde treba da je krstite?
Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

lilit_depp

U poslednje vreme sam cula da se dosta dece krstilo tako sto su ih "kupali" cele, tj. pravi se analogija sa porinucem u reku Jordan, pa kao i tamo je tako, a i ovde treba da zagnjure.
E sad, iduci tom logikom, meni isto da li je u pitanju voda iz case ili porinuce u cesmovacu (sveta vodica je u oba slucaja, a nijedna nije uzeta iz Jordana).
Nisam pametna, al pred operaciju ne bih previse rizikovala.

Btw, mene je jednom stomak zaboleo nakon sto sam popila malo vodice u Crkvi Svete Petke pre 15-ak godina, al to mozda i nije bilo zbog vode nego zbog moje "predrasude". :mrgreen:
L, L, K

Deda

Jos se niko nije razboleo od svete vode, ja ne bih imala dilemu
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Dada

Mi smo se krstili u Grckoj pravoslavnoj, kupali su nas, tj ulazili smo u bazencic i pop nas je onda gnjurio  :)
Ja ti isto nisam relevantna jer smo to uradili zbog zelje djece da budu krsteni  :innocent:
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.

Pepi

Nisam čula da se neko dete razbolelo nakon kupanja svetom vodicom, ali isto tako nisam čula, niti znam nekog da je ceo okupan. Kadgod sam prisustvovala krštenju, uvek je sveštenik malo pokvasio glavu i nogice deteta...
Da se radi o mom detetu, ako sveštanik insistira, ja bih pristala, naročito sada kada je toplo vreme.

jel

krstimo je u beogradu, u jednoj slatkoj crkvici na Zvezdari :)

valjda ce biti ok, pisacu vam
nadam se da nece previse da place

vise me brine moja vera
bas me zamislio taj svestenik

ja sam inace po svemu buntovna
i uvek imam 'sumnju'
i uvek je to nesto sto mislim da je moje licno, da ne treba da idem u crkvu itd

jos da dodjemo po krstenju, u nedelju da se pricesti

kako to izgleda??

Pepi

Samo da se dopunim...pošto se ovde radi o operaciji, koja sledi nakon toga, probala bi da se dogovorim sa sveštenikom, ili da odložim krštenje nakon operacije...

Pepi

jos da dodjemo po krstenju, u nedelju da se pricesti

kako to izgleda??
[/quote]

Pričećše?

negde pred kraj službe, sveštenik pozove sve koji su se pripremali za pričest postom i molitvom, da priđu...Prekrstiš se, kažeš ime, Prekrste se ruke, prikloniš glavu svešteniku, on ti da kašičicu vina, a drugi sveštenik naforu ( parče hleba)...

jel

hm

a deca? isto vino? da liznu?

MissL

Quote from: jel on May 14, 2009, 11:24:31 AM
krstimo je u beogradu, u jednoj slatkoj crkvici na Zvezdari :)
Obicno u gradskim crkvama obavljaju obred drugacije, odnosno ne kupaju decu nego im pokvase glavice, mada mislim da to rade i u zavisnosti od uzrasta deteta. U manastirima bi ih kupali bespogovorno, jer je tako pravilno. Logicno je da ce svestenik dovesti u pitanje bilo ciju veru ako krenes da postavljas pitanja o infekcijama i prehladama, ali je isto tako jos stosta logicno da ti uradis i da se zapitas kad je rec o detetu  :innocent:. Ipak, nijedno dete se nije prehladilo na krstenju, rekao bi ti moj tata - Stefan je krsten sa 2.5 meseca u februaru. Ne brini  :love32:
Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

linga

I deca isto. To je sveto, ne sme ni kap da se prospe.
Sto se tice kupanja, ja bih pristala.
Ako smatras da moye da je ugrozi, odlozi krstenje za posle operacije.
Licno, ja verujem da nece nista da joj bude.
Ja sam u 6 mesecu trudnoce maltene bosa isla do gornjeg Ostroga, smrzla se(neplanirano, nisam znala da ce da bude toooliko hladno), nista mi nije bilo, a inace sam jaaako osetljiva.

Sto se vere tice, nisam pristalica krstavanja, odlazaka u crkvu i sl. bez duboke vere u ispravnost onoga sto cinis. Ako sam nisi siguran, neces ni detetu preneti veru na pravi nacin, ni uvesti ga u zajednicu crkve, a onda je bolje da pustis dete da kasnije samo donese odluku... A samo ti sama, u sebi mozes da promislis i vidis cista srca da li je to trenutak majcinske brige, ili stvarno sumnjas.
Mada, ja stalno sumnjam, ne u veru, vec u mnoge druge stvari, u meni je stalno borba i ne smastram sebe manje vernikom zbog toga .