Main Menu

Disciplinovanje - moje dileme

Started by vrana, June 09, 2012, 11:15:03 AM

Previous topic - Next topic

AnaK

Ma ja te potpuno razumem, u smislu u tim nekim periodima sam uvek imala samo njega, a muka mi je bilo da pomislim na šetnju kao gonič. Al' realno, dok ne nađeš načina da ga sprečiš da beži, ili dok ne izraste tu potrebu, neka ti to bude fokus  :kiss1:
Na moru si sve vreme imala jednog odraslog na njega, pa je opet pobegao 4 ili 6 puta. Meni to nekako zvuči ipak da nisi za njega dovoljno jasno pokazala šta o tome misliš.  :kiss1:
Edit. Odnosno da nisi preduzela dovoljno čvrste mere zaštite da se to ne desi. Apelujući na njegov zdrav razum i dogovor  :kiss1:
Janko 23.7.2002.

Praslin

Identican slucaj kao sa drugim detetom moje najbolje drugarice.
Kod njih je dodatna otezavajuca okolnost cinjenica da je tata umro pet dana pre rodjenja malog bate.

Mogu samo da se slozim sa prethodnim komentarima, da ti kazem da pouzdano znam da ce biti bolje, da ti pozelim mnogo snage i da :bighug:

I jos nesto- on je inteligentan i odlicno govori, ali je realno maaali i nezreo. Ne precenjuj i ne uzimaj preozbiljno njegove reci, ne oslanjaj se toliko na razgovore i dogovore, vec vise na neverbalnu komunikaciju.

:*

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

vrana

ma svaki put je pobegao mojoj mami. slazem se sa tobom. ona prosto nije navila na takvu decu, ne ocekuje to, iznenadi se svaki put njegovim ponasanjem koje je za mene recimo potpuno predvidivo i preduzmem odgovarajuce mere.

mm i ja smo dobar tim u tome, ali da li je moguce da je jedino resenje da svuda moramo da idemo ucetvoro? da ne govorimo o tome da se izlasci cesto pretvore u pravu agoniju. naravno, dok se u izlasku od njega ne ocekuje nista sto on ne zeli, tj sto mu ne prija (da se posluzim njegovim eufemizmom), on je divan, zabavan, veseo, sarmantan i kako to vec ide
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

vrana

Praslin, on je izrazito verbalni tip, meni se bas cini da to kod njega najvise pali, zato se toliko oslanjam na to, jedino sto ja prosto nisam uvek u mogucnosti da sa njim vodim razgovore i ubedjujem se. mislila sam da cemo do ovog uzrasta to prevazici, al vidim da sam se prevarila.

ne znam, nekad mi se ucini d amoram pod hitno nesto da promenim, jer se plasim da ce biti sve teze nauciti ga nekim stvarima, a nekad mi se ucini da ipak treba da iskuliram malo. tako sam i zimus ovde kukala kad je bio ljubomoran, cinilo mi se da je situacija bas zabrinjavajuca, vi ste mi govorile da ce proci, a ja nisam verovala :lol:

a proslo je, i to prilicno brzo... :bighug:

Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

Elanor

Quote from: Xe on June 09, 2012, 12:28:12 PM
Mis mali, sigurno mu je tesko  :love32:
e pa vrani je teze.
i treba to sama da shvati
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

vrana

Quote from: Elanor on June 09, 2012, 01:05:05 PM
e pa vrani je teze.
i treba to sama da shvati

to i moja mama kaze. ali mi smo toliko toliko razlicite da je meni bas tesko da primenim njene savete i metode. uopste ne mogu da ih nekako stvarno usvojim, iako razumem logiku.
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

AnaK

Očigledno jeste jedino rešenje, ali privremeno, na par nedelja. Dok ne nađete način na koji ćete ga sprečiti  :kiss1: Nađi nešto što ga 'boli', ja bih išla na to, a da ima neke 'prirodne' veze sa bežanjem - dakle, ne bacanje igračaka, već ostavljanje kod kuće kad ti ideš na mesta koja on voli, npr. Uz priču: nemam živaca da se plašim za tebe da li ćeš pobeći i tome slično.
Verujem da ti teško pada da ga lišavaš lepih stvari, i verujem da te grize savest. Ali, pomisli kako bi se osećala, i da li bi te grizla savest što ga nisi zatvorila u kuću do punoletstva da mu se pri jednom od tih bekstava, daleko bilo, desi nešto loše?
Prosto, kratkoročno lišavanje prijatnosti je za njega dugoročno dobro. Kad to prihvatiš suštinski, sve će ti represije lakše padati, i manje će te gristi savest  :kiss1:
Janko 23.7.2002.

AnaK

Quote from: vrana on June 09, 2012, 01:04:09 PM
mislila sam da cemo do ovog uzrasta to prevazici, al vidim da sam se prevarila.

Za ovo moram da ti kažem sledeće: Ovaj nivo zrelosti koji Janko ima sada, sam ja očekivala od njega sa šest, kad sam o tome razmišljala dok je on imao tri. Kakve sam manifestacije zrelosti očekivala sa polaskom u školu, da se ni ne prisećam :lol: On sad ima skoro deset, i već neko vreme poštuje dogovore :)

Meni su život olakšale i ulepšale mango i limun. Njihovi sinovi su slični Janku, a dve godine stariji. Ja njih poznajem i znam da nam je sistem vrednosti, prioriteti, vaspitni stil sličan. I onda već godinama samo gledam u ta dva dečaka, i znam šta mogu da očekujem za dve godine. Nema više 'zanošenja'  :girl_haha: :kiss1: Nađi neki sličan malo stariji primerak u okolini, i po tome se ravnaj  :kiss1:
Janko 23.7.2002.

vrana

bojim se da cu sad zvucati kao ni ljudi sto svaki savet odbijaju po principu eee ali ne znate vi kako je to tesko i neizvodljivo,

ali evo npr ovaj tvoj predlog je meni skroz ok: ne mozes da ides sa mnom zato sto se plasim da ces mi opet pobeci. sa tim ne bih imala problem, i ne bi me grizla savest. ali znam sta bi se desilo. on bi sizeo, plakao i bacao se, ja bih to ponovila jos par puta i sigurna sam da bi on ipak zbrisao cim bi mu se ukazala zgodna prilika.

ovo stvarno govorim iz iskustva, nije do sada bilo situacija sa bezanjem, ali bilo je sa histerisanjem na ulici, trazenjem da mu se nesto kupi i slicno. ustvari, ne znam, sad kad razmislim, mozda nije bilo dovoljno puta ponovljeno - ali evo sad konkretno: koliko puta recimo mislis da bi trebalo da ga ostavim kod kuce da bi on to shvatio i usvojio?
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

AnaK

Da ga ostavljaš kod kuće kad idete sami dok, recimo, 5 puta kad idete učetvoro, jedan za drugim, ne pokaže da možepš da mu veruješ i ne pobegne nijednom. Ako pobegne, opet 5 puta. Možda će odustati posle prvih 5, možda posle 11 puta po 5, ali će odustati. Garantujem.
Samo je bitno da probaš da to izvedeš bez vidljivih emocija, sa objašnjenjem da brineš za njega, i da je to, dok ne pokaže da to više ne radi i da možeš da mu veruješ, nažalost jedini način. Bolje da plače od besa, nego od bola.  :kiss1:
Janko 23.7.2002.

Finalina

vrana :bighug: .... uzeo vas je pod svoje, ali samim tim sto si problem otvorila popravices ti to svim svojim tehnikama i umecem, kako profi tako i roditeljski. Prvo, ti moras biti cvrsca i odrediti granice kako bi ih i on sam znao. Razumes me? Tvoja blagost i toplina su tvoje obelezje, ali i pored toga tvoja (vasa) pravila treba da postoje i da se praktikuju , ali pre svega treba i on da ih upozna, ako se slazes. Često se događa da se malo dete navikne da mu je sve pristpačno i obezbedjeno na gotovo i da mama/tata vode računa o svemu što on radi, a da se od njega ništa ozbiljnije ne očekuje već samo da mu bude lepo. Kada malo porastu oni jednostavno ne znaju šta će sami sa sobom, a roditelji tek tada postave pred njih očekivanja koja oni ne mogu da ispune jer ne znaju. Hoću reći, miljenčda često postanu problematična jer se okolina malo zanela u omiljavanju, a dete se pogubi što ne ume da bude samostalno već se nervira što ne ume da uradi ono što se od njega očekuje i besni kada se ljute na njega... i tako ...
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Praslin

Quote from: vrana on June 09, 2012, 01:04:09 PM
Praslin, on je izrazito verbalni tip, meni se bas cini da to kod njega najvise pali, zato se toliko oslanjam na to, jedino sto ja prosto nisam uvek u mogucnosti da sa njim vodim razgovore i ubedjujem se. mislila sam da cemo do ovog uzrasta to prevazici, al vidim da sam se prevarila.

ne znam, nekad mi se ucini d amoram pod hitno nesto da promenim, jer se plasim da ce biti sve teze nauciti ga nekim stvarima, a nekad mi se ucini da ipak treba da iskuliram malo. tako sam i zimus ovde kukala kad je bio ljubomoran, cinilo mi se da je situacija bas zabrinjavajuca, vi ste mi govorile da ce proci, a ja nisam verovala :lol:

a proslo je, i to prilicno brzo... :bighug:
Mislim da je to zamka za roditelje izrazito verbalne dece.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Primer: ako ima obicaj da pobegne, ti kad ga nadjes, ne stanes da pricas i pricas u nedogled, nego kad ga konacno stignes, samo ga zgrabis za ramena, malo potreses i uplasenim glasom mu kazes da je svasta moglo da mu se desi. Lepo ga isprepadas. Posle, kad se sve smiri, ti mu saopstis ukratko koje su opasnosti i tacka - nema pregovora, dogovora i razmatranja opcija. NARAVNO da on veruje da njemu nista ne moze da se desi. Pa, zasto su najludji bombasi u II svetskom ratu imali po 12 godina?
Mozda ovo sve deluje previse drasticno, ali meni je i dalje manje drasticno od svega onoga sto moze realno da mu se desi.

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

cici

Pa ne moze to da se izbroji unapred.
Ne bih da davim ali se slazem sa AnomK time out i lisavanje onoga sto voli pa neka histerise i baca se, prestace.Znam da je tesko gledati i slusati ali meni drugo ne pada na pamet.

Finalina

Quote from: Praslin on June 09, 2012, 01:24:20 PM
Mozda ovo sve deluje previse drasticno, ali meni je i dalje manje drasticno od svega onoga sto moze realno da mu se desi.
upravo ovako i sto se mene tice bez milosti sam prema bezanju/struji/visini/vatri

Finalina

Quote from: vrana on June 09, 2012, 01:14:47 PM
ne mozes da ides sa mnom zato sto se plasim da ces mi opet pobeci. sa tim ne bih imala problem, i ne bi me grizla savest. ali znam sta bi se desilo. on bi sizeo, plakao i bacao se, ja bih to ponovila jos par puta i sigurna sam da bi on ipak zbrisao cim bi mu se ukazala zgodna prilika.
nisi probala, pricas napamet i unapred se brines radi njegove reakcije koju neces da prihvatis u toj meri da je on uz tvoju pomoc odbaci ... hocu da kazem, "dete, ti ostajes kod kuce jer neces da ides za ruku i besnis, ne mozes sa mnom/sa nama dok se tako ponasas ". ..npr ovako... i hoce on besneti, ali ti se ovde ne bojis njegovog besa nego svoje slabosti da joj pokleknes i ponovis isto tj popustanje gde te on vata pod svoje, ako se razumemo ... nije strasno da tako nesto pokusas nekoliko puta, ocenices i sama kako ti ide to ostavljanje kod kuce tj nevodjenje u radnje i na mesta gde on ume da luduje  (samo pazi da li ces voditi bebca sa sobom dok ga budes preobrazavala) ... ovu vasu simbiozu moras ti da razbijes, mozda i uz nasu pomoc  :bighug: