Main Menu

da li se zena izgubila??

Started by monochrome, June 13, 2012, 12:06:36 PM

Previous topic - Next topic

monochrome

sta je danas zena??
zenstvenost??

hmmm...ja nas nikad nisam vidila iste sa muskarcima i pomalo me nervira ovaj kvazi feminizam...sta je to nama emancipacija donela???
zar nije dobro to sto smo razliciti i sto imamo priliku da se nadopunjujemo...mislim, pisite... :)

Unabebili

vidi, ja sam omrazena i na ovom forumu, a i u zivotu zato sto odgovorno stojim iza recenice da je Klaru Cetkin , Rozu Luksemburg i slicne trebalo utuci na vreme  :lol:

mislim, toliko jedna zena tesko stize sve za sta se decenijama bolirla da joj bude dato kao pravo, da je na kraju manje vise, sve to izgubilo smisao...

mogu na ovoj temi da kampujem sa svojim ramisljanjima i znam da se mnogima nece sa mnom sloziti  :rofl:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

monochrome

imam neki ludi osecaj da ja hocu :rofl:

Lani

Quote from: Unabebili on June 13, 2012, 12:37:39 PM
vidi, ja sam omrazena i na ovom forumu, a i u zivotu zato sto odgovorno stojim iza recenice da je Klaru Cetkin , Rozu Luksemburg i slicne trebalo utuci na vreme  :lol:

mislim, toliko jedna zena tesko stize sve za sta se decenijama bolirla da joj bude dato kao pravo, da je na kraju manje vise, sve to izgubilo smisao...

mogu na ovoj temi da kampujem sa svojim ramisljanjima i znam da se mnogima nece sa mnom sloziti  :rofl:

Mene zanima odakle ovaj utisak.  :)

Elanor

izvinite, a kad je zena pa bila (samo) zenstvena, izuzev nobles primeraka iz istorije i americkih filmova pedestih godina? mislim na obicnu zenu.

moja je baba zivot provela na njivi, i bolelo ju je uvo za zenstvenost (osim pre udaje, na ponekom poselu), kao i njena majka pre nje, kao i generacije zena pre njih. slicno je vazilo i za radnicku klasu po gradovima, radilo se od jutra do mraka u ko zna kakvim uslovima samo da bi se prezivelo.

zivimo u najbolje moguce vreme u istoriji, mozda i najmirnije. i zaista mi je lose od romantizovanja proslosti, zenstvenosti, cega god, u cemu je nekad uzivalo max 5% stanovnistva.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

monochrome

ali elanor...zato i pitah...sta je to uopste zenstvenost??

Elanor

btw, moja je prababa potplatila ucitelja i izvukla moju babu iz skole posle drugog osnovne, da bi ona sedela kod kuce i kuvala (jer sta ce zenskom detetu skola). ja zahvaljujem klari cetkin i rozi luksemburg sto se ta vrsta zenstvenosti izgubila :)
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

maggie

ne mogu ni da iskazem koliko se ne slazem, emancipacija zena nije dosla iz nekog hira nego iz preke potrebe. I ranije su zene dirincile po citav dan a bez ikakvih mogucnosti da upravljaju svojim zivotom. Kakva crna zenstvenost u takvim uslovima, A ne zavidim nimalo ni onom promilu zena koji nije morao da radi, u izboru izmedju slobode i zenstvenosti biram slobodu, a zenstvenosti kol'ko preostane :)
Sonja 18.1.2004
Aleksandar 14.1.2008

monochrome

primera radi, mislicete da ja nikako nisam, jer izgledam kako izgledam...da zena koja radi na njivi nije, ali da li su to elementi koji cine zenu zenstvenom!??

monochrome

Quote from: maggie on June 13, 2012, 01:04:39 PM
ne mogu ni da iskazem koliko se ne slazem, emancipacija zena nije dosla iz nekog hira nego iz preke potrebe. I ranije su zene dirincile po citav dan a bez ikakvih mogucnosti da upravljaju svojim zivotom. Kakva crna zenstvenost u takvim uslovima, A ne zavidim nimalo ni onom promilu zena koji nije morao da radi, u izboru izmedju slobode i zenstvenosti biram slobodu, a zenstvenosti kol'ko preostane :)

a kako to upravljamo svojim zivotom, kad smo svako malo pod stresom...kad bi sve da postignemo...

maggie

Pa ne mozemo bas svime da upravljamo u svakom trenutku, ali na glavnim smernicama mozemo.
Sonja 18.1.2004
Aleksandar 14.1.2008

Elanor

mono, aj pogledaj (ponovo) petrijin venac
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Lani

Ja se slažem sa Elanor i Maggie i zahvalna sam na emancipaciji žena, kad pomislim da nekad žene nisu imale pravo glasa, mogućnosti za osnovno a kamoli neko dalje obrazovanje, da se ovima siromašnijima život vrteo oko njive i kuhinje a onima malo srećnijim oko klavira i hekleraja. :hm:
Mono, kako misliš da ne upravljaš svojim životom, zar stres i jurnjava određuju to koliko ja upravljam životom?
Šta evo meni govori da upravljam svojim životom? Recimo činjenica da sam studirala šta želim, udala se za koga želim, da ne moram da dajem platu mužu na ruke pa on da mi daje džeparac, radim šta i koliko želim... nešto ne mislim da bi mi život bio takav da se sve ovo dešava sto godina ranije.

AnaK

A da ne pominjemo da žena danas može da izabere da živi kao nekad - da ne završava škole, da ne radi... A nekada nije mogla da izabere da živi bilo kako drugačije.
Janko 23.7.2002.

Elanor

Quote from: Lani on June 13, 2012, 01:21:16 PM
Ja se slažem sa Elanor i Maggie i zahvalna sam na emancipaciji žena, kad pomislim da nekad žene nisu imale pravo glasa, mogućnosti za osnovno a kamoli neko dalje obrazovanje, da se ovima siromašnijima život vrteo oko njive i kuhinje a onima malo srećnijim oko klavira i hekleraja. :hm:
Mono, kako misliš da ne upravljaš svojim životom, zar stres i jurnjava određuju to koliko ja upravljam životom?
Šta evo meni govori da upravljam svojim životom? Recimo činjenica da sam studirala šta želim, udala se za koga želim, da ne moram da dajem platu mužu na ruke pa on da mi daje džeparac, radim šta i koliko želim... nešto ne mislim da bi mi život bio takav da se sve ovo dešava sto godina ranije.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.