Main Menu

da li se zena izgubila??

Started by monochrome, June 13, 2012, 12:06:36 PM

Previous topic - Next topic

monochrome

Quotesamo sam htela da kazem da zenstvenost ( nema veze da li si na njivi, u kuci, na balu ili u kancelariji) uglavnom nema mnogo veze sa onim sto radis ( govorim o sadasnjem vremenu)

a veoma cesto cak ni kad jesi u poziciji da "biras"  zenstvenost kao pojam, nije ti od Boga dato da umes i da je sprovedes u delo....ako pricamo o fizickoj manifestaciji zenstvenosti..to je ono "ili jesi ili nisi"

ne znam zasto se "zenstvenost" brka sa razmazenom lenjivom dupetarom koja se razvlaci na minderlucima i ne radi nista, ima sluge i zanoveta

eto...da kvotiram unu...

Lani

Quote from: Unabebili on June 13, 2012, 02:11:19 PM
ali me i dalje volis, jel da?  :innocent:

niko ne spori da je mogucnost izbora dobra stvar, ali prosto mislim da smo zaboravile da se zaustavimo u borbi za "zenska prava"...pa sad, kad smo se zaigrale u "ravnopravnosti", muskarci slegli ramenima i povukli se...sad djavo nam kriv sto smo izmozdene, slomljene i preopterecene...

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Always  :kiss1:
Znam da ovde govoriš o muškarcima uopšteno ali, na mikroplanu to može da se uredi. Ne povuku se svi muškarci... sve je stvar dogovora i podele posla, pa ako toga ima ne moramo da budemo izmoždene i preopterećene. Nisam za ravnopravnost po svaku cenu jer ona i nije realna. Mm i ja smo u nečemu jednaki u nečemu nismo. Kao što se ja ne otimam s njime za šrafciger da popravljam po kući, tako ni on ne mesi kiflice. :lol:
I nekako, ko natrpa sebi previše obaveza, mislim da nije u redu da krivi feministkinje i da govori eto, tako nam i treba, već isključivo sebe ili muža/dečka što je dozvolio da ona bude zatrpana. Ako neko razume šta hoću da kažem. :think:

martina

ja sam s anom, elanor i lani, samo da kazem

nemam bas mnogo sta drugo da dodam
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Saska

Quote from: martina on June 13, 2012, 02:40:55 PM
ja sam s anom, elanor i lani, samo da kazem

nemam bas mnogo sta drugo da dodam
takodje

Finalina

Vila

Ja se ovde definitivno svrstavam među one koje biraju emancipaciju, iz već nabrojanih razloga izbora, obrazovanja itd. Slažem se da je to donelo i ovu težu stranu, da nam je teško da se izborimo sa svim obavezama tog prava izbora, ali svakako mi je draže da mogu da biram, pa makar mi bilo i prividno teže.
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

vojka

jos jedna za emancipaciju
gledala sam pre par meseci Staklenu menazeriju od Tenesi Vilijamsa u Narodnom,
podsetila se i izasla posle predstave jako zahvalna sto zivim u ovom vremenu gde sa moje dve ruke i onim sto imam u mozgu mi je omoguceno da mogu da obezbedim zivotnu egzistenciju i za sebe i za svoju decu, sto ne moram da zavisim od drugih
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

monochrome

Quote from: Finalina on June 13, 2012, 02:57:50 PM
queer

ma nije mi to problem...imam osecaj da je toga bilo i prije otkrivanja, ako me razumes, nego mi se nekako gubi ta zena :)

martina

a ja mislim da su zene uvijek i samo rintale, vecinom, i niko ih nista nije pitao, uglavnom

bude ponekad neka sretnica da nista ne radi, kao u romanima jane austen, ali to su izuzeci koji potvrdjuju pravilo. a i tada ti je status u drustvu zavisi iskljucivo od oca i muza.

mislim, kad usmes da procitas malo http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Wollstonecraft, njena knjiga Vindicatios of a rights of a women, recimo - jasno ti je da ta zenstvenost manje vise romatizirano prepricavanje proslosti za vecinu zena - eto zene iz osamnaestog stoljeca prica, crno na bijelo, kako je stvarno
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

maxic

Meni je i ta emancipacija prilicno nedefinisana. Lijepo je imati prava, samo je pitanje koliko se ona sustinski koriste i koliko se igdje zakine da bi se toboz koristila. Mogli bi sad da sirimo temu o poslovima , poslodavcima, pa sa primjerima iz ovog i onog okruzenja, ali mi se sve cini da smo o tome vec pricale.

Licno nemam problem sa heklerajem i klavirom, sasvim mi odgovara u ovom trenutku, za njivu nisam sigurana.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

vojka

Quote from: martina on June 13, 2012, 04:05:46 PM
a ja mislim da su zene uvijek i samo rintale, vecinom, i niko ih nista nije pitao, uglavnom

bude ponekad neka sretnica da nista ne radi, kao u romanima jane austen, ali to su izuzeci koji potvrdjuju pravilo. a i tada ti je status u drustvu zavisi iskljucivo od oca i muza.

mislim, kad usmes da procitas malo http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Wollstonecraft, njena knjiga Vindicatios of a rights of a women, recimo - jasno ti je da ta zenstvenost manje vise romatizirano prepricavanje proslosti za vecinu zena - eto zene iz osamnaestog stoljeca prica, crno na bijelo, kako je stvarno
:rofl: :rofl: bas sam razmisljala o Jane Austen i sestrama Bronte, i Marija Juric Zagorka, koliko u svim tim romanima, i onima slicnim, provejava stres koje su imale te zene, a i njihova rodbina, po pitanju udaje i da li ce ili nece postati usedelice koje ce pasti na grbacu rodbini
ili ukoliko se nesto desi njihovim muzevima, ko ce brinuti o njima i hraniti njihovu decu
meni je to mnogo veci stres
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

Unabebili

Quote from: maxic on June 13, 2012, 04:55:49 PM
Lijepo je imati prava, samo je pitanje koliko se ona sustinski koriste i koliko se igdje zakine da bi se toboz koristila.

najzad  :innocent:

Quote from: vojka on June 13, 2012, 05:05:50 PM
:rofl: :rofl: bas sam razmisljala o Jane Austen i sestrama Bronte, i Marija Juric Zagorka, koliko u svim tim romanima, i onima slicnim, provejava stres koje su imale te zene, a i njihova rodbina, po pitanju udaje i da li ce ili nece postati usedelice koje ce pasti na grbacu rodbini
ili ukoliko se nesto desi njihovim muzevima, ko ce brinuti o njima i hraniti njihovu decu
meni je to mnogo veci stres

kako se to resavalo ranije? ozbiljno pitam

ranije , prioriteti su bivali drugaciji i oko njih se brinula identicna briga koja se brine oko danasnjih prioriteta

njima se mozda cinilo da bi im bilo bolje sa ovim pravima, meni se mozda cini da bi mi bilo bolje da nisam dobila prava  ;)

ili...njima se cinilo da zive apsolutno kako treba, a nama se cini da mi zivimo apsolutno kako treba

a mozemo da pricao i o tome koji su prioriteti kome bitniji i zasto 

Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

martina

Quote from: maxic on June 13, 2012, 04:55:49 PM
Meni je i ta emancipacija prilicno nedefinisana. Lijepo je imati prava, samo je pitanje koliko se ona sustinski koriste i koliko se igdje zakine da bi se toboz koristila. Mogli bi sad da sirimo temu o poslovima , poslodavcima, pa sa primjerima iz ovog i onog okruzenja, ali mi se sve cini da smo o tome vec pricale.

Licno nemam problem sa heklerajem i klavirom, sasvim mi odgovara u ovom trenutku, za njivu nisam sigurana.

kako mislis da ne znas gdje se prava koriste?
pravo da glasas - koristis da glasas
pravo da ides  u skolu - koristis da ides u skolu
pravo da donosis sama svoje odluke - koristis da donosis svoje odluke

kao sto anak rece - to sto ti ne radis TI si izabrala, nije ti niko zabranio da ides da radis, a to je velika razlika
isto tako, ako ti bude u zivotu trebalo - mozes da radis... to bi li ti to voljela ili ne je drugi par rukava

zamisli da ti je sa 17 godina dosao tata i pokazao ti buduceg muza i rekao: to je to. a tebe ko pita!
ili da muz hoce da ima svake godine jedno dijete, i ti nemas tu sta da kazes

puno toga sto mi danas podrazumijevamo prije samo 100 godina je bilo nemoguce

da ne pricam da su ljudi najozbiljnije mislili da su zene, naprosto, nesposobne da razmisljaju logicki i razumno ( o tome prica volstonkraft)
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

Unabebili

Quote from: martina on June 13, 2012, 05:46:28 PM

da ne pricam da su ljudi najozbiljnije mislili da su zene, naprosto, nesposobne da razmisljaju logicki i razumno ( o tome prica volstonkraft)

zar se ovo promenilo?  :rofl:
i zar ovo ne govori vise o muskarcima, nego o zenama?  ;)

sve nekako mislim da sam ja onim figurativnim pominjanjem Klare Cetkin temu odvela u pogresnom pravcu i da sam shvacena najbukvalnije

ja pricam o tome u kojoj meri su zenska prava donela benefite, a ne DA LI su ih donela...to je valjda ocigledno

ja shvatila da je maksicka  pitala koliko se sustinski  prava koriste i koliko se i gde zakine da bi se toboz koristila, a ne gde se koriste  :-[

bice da sam ja pogresno razumela
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

Finalina

zena bi se bez emancipacije samo bolje usavrsila, onako prirodno, ali radi ravnoteze u istoj ipak je trebalo da se malko izjednaci sa muskarcem, ako se razumemo