Main Menu

Vaspitavanje

Started by Blue, September 21, 2013, 04:29:17 PM

Previous topic - Next topic

Blue

Kada ste vi poceli sa vaspitavanjem svoje dece i kada smatrate da treba poceti?

Neke mame (pogotovo ovde gde zivim) su izricitog stava da treba poceti od 1. dana zivota.  Dr. Sears pak kaze da tek nakon 6 meseci. Dok recimo neki roditelji nikada ni ne krecu sa vaspitavanjem, deca se "vaspitaju" sama.

Mislim da cu ja definitivno biti u kategoriji ovih trecih, previse sam blaga a i jos nisam pocela  :diva:

Pre nekoliko dana mi je u poseti bio jednoipogodisnjak, koji je napravio pravi tsunami. Njegova mama je sve vreme vikala "Ne, ne, ne", ali on kao da nista ne razume i nastavlja dalje sa destrukcijom. Niti te slusa, niti se moze tako malo dete kazniti, jer ne kapira sta radi. To me je nateralo da razmisljam na ovu temu i kako postici da malenice reaguju na "Ne". Da li ga reci glasnim i izricitim tonom, da se prepadne ili dranjem? Da li treba voditi racuna da "Ne" ne bude svako malo, vec samo kada mora?

Da li je bolje stan prilagoditi detetu (tako da ni nema opasnih stvari, koje ne sme da pipa) ili dete treba nauciti sta sme a sta ne sme da dira?

Eto tako, pa ako neko ima neki savet ili razmisljanje, dobrodosao je...

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

vojka

predpostavljam na sta mislis kad kazes vaspitavanje
ali ja licno mislim da samim nasim postojanjem mi vec vaspitavamo dete, a to znaci vec od prvog dana
svojim primerom i energijom mi ih vec oblikujemo, koliko to vec ide u sklopu njihovog karaktera
a za drugo pitanje
mi smo stan delimicno obezbedili, a delimicno ne
obezbedili u smislu da su sve uticnice pokrivene, da nema ostrih ivica o koje bi mogla da se zvizne i sl
a opet za neke stvari, ucim je da no no znaci no no (vise manje, u zavisnosti od mog licnog umora  :lol:, mirnim glasom  :lol: i vracanjem tih stvari na mesto)
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

Blue

Quote from: vojka on September 21, 2013, 04:59:39 PM
obezbedili u smislu da su sve uticnice pokrivene

ovaj moj cupa tu zastitu da bi gurao prstice u uticnice :rofl:

sada mu je najnovije da uzme moj prst sebi u usta i iz sve snage ga zagrize, samo sto ga ne otkine. vrisnem koliko me boli, kazem "ne", ali vidim da mu nista nije jasno  :crazy:
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

vojka

mi smo navili one sto ni mi ne mozemo da izvadimo iz uticnica  :lol:
jedino sa kljucicem se vade  :good:
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

AnaK

Quote from: Blue on September 21, 2013, 04:29:17 PM
To me je nateralo da razmisljam na ovu temu i kako postici da malenice reaguju na "Ne". Da li ga reci glasnim i izricitim tonom, da se prepadne ili dranjem? Da li treba voditi racuna da "Ne" ne bude svako malo, vec samo kada mora?

Da li je bolje stan prilagoditi detetu (tako da ni nema opasnih stvari, koje ne sme da pipa) ili dete treba nauciti sta sme a sta ne sme da dira?

Ozbiljno i odsečno, ne nežno i mazno.
Mi smo stan prilagođavali, tako da bude što manje ne. Imam utisak da se 'ne' nekako izliže kad se stalno ponavlja. Ja sam ga čuvala za bezbednosno ozbiljne stvari, ne može se sve ni skloniti. Od utičnica sam ga sklanjala, uz ne, iako su bile zaštoćene dok je tako mali.
Janko 23.7.2002.

maxic

Uticnice pokrivene da ni ja nisam molgla lako da iscupam. Sve sto je moglo da se zastiti zastitili smo.
Tako malo djete, ne moze bas NE da ukapira , tj i ako ukapira bas ga briga, dakle samo ga fizicki mozes skloniti od necega sto ne treba da radi, uz ovo Ne kako je AnaK opisala.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

vrana

blue, ja ne znam koliko je staro tvoje dete, ali gotovo da sam sigurna da je previse malo za vaspitavanje  :)

od tog vaspitavanja od prvog dana, a i od sestog meseca mi se dize kosa na glavi, posto znam sta tacno podrazumeva to "vaspitavanje"

detetu do dve godine ionako ne mozes nista objasniti, potpuno je besmisleno ocekivati neki dogovor i pregovor sa njim. logicno je da u tom uzrastu sklonis van njegovog domasaja sve potencijalne opasnosti, a i tada ces uglavnom morati da ides za njim i da motris na njegovo ponasanje. usput bi trebalo da mu stalno objasnjavas i tumacis razne stvari koje se desavaju, i u okviru vase interakcije, i u okviru nekog njegovog sponatnog istrazivanja okoline. tako ces mu povremeno za neke stvari objasniti da su opasne tako sto ces odsecno reci NE! ili PEC! (ne vikom, nego kratko, odsecno i ozbiljno), za neke stvari ces mu objasniti da su dobre i pozeljne tako sto ces se obradovati i pohvaliti ga.

i to je sve sto mozes u tom uzrastu da uradis od vaspitavanja. Sve sto radis u tom uzrastu, polako se kumulira i dace rezultate kasnije, kada dete bude svesnije, komunikativnije, razumnije i zrelije

posle dolazi faza u kojoj dete krece da ti se u svemu suprotstavlja, sto takodje ne treba "prevaspitavati", to je normalna i POZELJNA razvojna faza kojoj nikako ne treba stati na put

nemam pojma da li sam odgovorila na pitanje
ovo sam malo uopsteno pricala, jer ne znam tacno kog uzrasta je tvoje dete

ovaj malac sto je napravio cunami u stanu je, ako je suditi samo po toj jednoj informaciji, savresno normalno, zdravo i spontano dete  :girl_in_love:

Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

Lani

Quote from: Blue on September 21, 2013, 04:29:17 PM

Devojke su sve već pre mene lepo rekle, ja samo na ovo da odgovorim sa da! Nema vajde od pričanja u ovom uzrastu, mislim on će i uz savršeno bezbedan stan i padati i udarati se i sl, ti samo gledaj da takve situacije svedeš na minimum time što ćeš obezbediti stan. Mi imamo one utičnice što se toliko zabiju unutra da posle mogu samo ključem specijalnim za njih da se vade. Sa Ivom mi to nije bilo potrebno, dok je Una opsednuta utičnicama, of kors.  ;D Isto tako, tek skoro smo prestali da zaključavamo kuhinju (zbog noževa i sličnih stvari) i kupatilo (zbog kućne hemije), jednostavno mnogo mi je bilo lakše da držim kupatilo stalno zaključanim nego da razmišljam da li dira Domestos, pušta vodu, gura ruke u wc šolju i slično. Zezala sam se da ću da okačim ključeve oko vrata ili oko struka na kaiš, pa da budem kao neka upravnica zatvora.  :lol:

Vrano, baby Blue ima oko 10-11 meseci.

vrana

jao pa baby blue je bebac bre  :girl_in_love:

opusti se, blue, nema vajde od vaspitavanja, tek kad bude imao 3, 4 godine ces da vidis sta je patnja  :girl_haha:
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

Praslin

Moje dete nije imalo tu fazu suprotstavljanja, bar ne onako kako sam ocekivala. Ostaje mi nada u pubertet :lol:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Lani

Una je sad u toj fazi.  ;D U smislu da kad joj govoriš ne, ona te gleda u oči i radi baš to.  :girl_haha:

kalimero

praslin, ni bata nije imao tu fazu...... nema je ni sad, samo sad voli da polemise do beskraja  :rofl:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

AnaK

Upravo sam saznala kako se zove to nešto što Janko ima sve vreme  :lol: :crycry:
Janko 23.7.2002.

Praslin

Ovaj nije ni polemisao. Kad bolje razmislim, mozda je to cutanje bilo njegova pobuna. I vrlo je efikasno, mogu da vam kazem, ne mo's mu nista :crazy:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

vrana

nisu vam nikad govorili "necu"?

ma zaboravile ste  sto posto, davno bilo  :girl_haha:
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.