Main Menu

Vaspitavanje

Started by Blue, September 21, 2013, 04:29:17 PM

Previous topic - Next topic

Praslin

Kali je potrefila moju muku. Vid nema ... ne znam ni kako se to kod nas kaže - "assertiveness". Mnogo je mekan. Ima tu foru da ne čuje, a ako se ja nešto naljutim, on nema makar malu, zdravu dozu suprotstavljanja, nego se rasplače.  :girl_sad:
Mislim da će mu to, ako se ne promeni, prilično smetati kasnije u životu, u privatnim i poslovnim odnosima. Ovako kako je, on je u stanju da uredno prati naredbe dece koja su mlađa od njega, čak i kad mu ne odgovaraju. Devojčice uglavnom takođe sluša šta mu narede. Ništa mi se to ne sviđa.

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

kalimero

Quote from: Praslin on September 22, 2013, 09:20:46 AM
Kali je potrefila moju muku. Vid nema ... ne znam ni kako se to kod nas kaže - "assertiveness". Mnogo je mekan. Ima tu foru da ne čuje, a ako se ja nešto naljutim, on nema makar malu, zdravu dozu suprotstavljanja, nego se rasplače.  :girl_sad:
Mislim da će mu to, ako se ne promeni, prilično smetati kasnije u životu, u privatnim i poslovnim odnosima. Ovako kako je, on je u stanju da uredno prati naredbe dece koja su mlađa od njega, čak i kad mu ne odgovaraju. Devojčice uglavnom takođe sluša šta mu narede. Ništa mi se to ne sviđa.

e, to! kao da Batu opisujes.....  :girl_cray:
potpuno isti sistem..... prvo ne cuje a kad povisim glas njemu oci momentalno ko kod bambija i pune suza....

Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

emge

Moji su oboje sa dvije godine krenuli da idu u kaznu - u sobu na minut-dva kad im je ponašanje neprihvatljivo.
Ili kad su imali periode bacakanja po podu i dranja (tantrume) - isto u sobu, pa da tamo plaču koliko oće - baš sam široke ruke :girl_haha:

Meni su djeca već sa dvije nekako razumna bića, pa očekujem da počnu da prihvataju "ne može" kao odgovor.
Marko i sada zna da otkuka/otplače neko neću, ali sve manje.

Zumbulica

Quote from: Praslin on September 22, 2013, 09:20:46 AM
A Ema je jako saradljivo dete. Za nju drugo ili trece ne uvek ne. Ali kao da ima neki filter, propusta nevazno ali kad joj je do necega stalo zna da bude vrlo srcana. Svidja mi se njen karakter, a o Jeleninom prihvatanju ne ne bih da pricam  :crycry:
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Praslin

Quote from: vrana on September 22, 2013, 08:57:06 AM
Koji su to roditeljski zahtevi na koje mislite da bi dete trebalo da odgovori na uzrastu od godinu i po,dve?
Praktično nikakvi.
Ja bih bila prezadovoljna ako bi dete umelo da izvršava neke jednostavne naloge, tipa: donesi to i to i stavi to tamo i takođe bih bila prezadovoljna ako bi dete minimalno sarađivalo u spemanju sobe.
Uopšte ne očekujem od deteta na tom uzrastu da ume da sebe čuva (da ne dira šta ne treba da dira, da ne leti niz stepenice i slično), a pogotovo ne očekujem da ume da čuva stvari, ili da bude pažljivo prema ljudima i životinjama.

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

kalimero

Quote from: Zumbulica on September 22, 2013, 09:40:26 AM
A Ema je jako saradljivo dete. Za nju drugo ili trece ne uvek ne. Ali kao da ima neki filter, propusta nevazno ali kad joj je do necega stalo zna da bude vrlo srcana. Svidja mi se njen karakter, a o Jeleninom prihvatanju ne ne bih da pricam  :crycry:

e, ovoga kod Bate (a pretpostavljam i kod Vida) nema..... bar se nije jos desilo....

a zato se plasim puberteta, nemoguce da se provucem i kroz to tako lako  :lol:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Praslin

Quote from: kalimero on September 22, 2013, 09:43:14 AM
e, ovoga kod Bate (a pretpostavljam i kod Vida) nema..... bar se nije jos desilo....

a zato se plasim puberteta, nemoguce da se provucem i kroz to tako lako  :lol:
:crycry:

kalimero

Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Praslin

vrana

Pa dobro,sa tim ignorisanjem tantruma se slazem.ali koji je to roditeljski zahtev koji oni na taj nacin uspevajy da ispostuju?

Meni ti zahtevi o kojima praslin prica deluju razumno,ali ja to i ne dozivljavam kao zahtev nego kao podticaj u razvoju govora,vizuomotorne koordinacije itd.donesi ovo,stavi to tu - na tom uzrastu muslim da to prvenstveno sluzi za vezbanje nekih radnji a ne za vezbanje poslusnosti

Raspremanje igrecaka mi je isto ok,kao zajednicka igra sa odraslim.ne bih ocekivala od deteta tog uzrasta da samo sklanja igracke posle igre.pa njima je tada jos uvek nered prirodno okruzenje.
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

emge

Meni je nered i dalje prirodno okruženje :lol:

Pa da zna da stane - kad kažem stani, da ide u istom pravcu kao i ja, da ostavi nešto što ne treba da dira...
da jede samo, da počene samo da se oblači, da krene kući kad kažem 'idemo kući' , na spavanje- kad je vrijeme za spavanje...
ništa od ovoga ne treba da radi ko robot, ali mi je sa dvije godine polako vrijeme da se učimo poslušnosti... marko i sad nekad kaže da neće da spava, da neće kući.. ali u principu više sluša nego ne sluša.

Praslin

Ja i rekoh da minimalno pomaže.
Mislim, to su stvari koje očekujem od deteta u tom uzrastu u smislu saradnje. U smuslu vaspitanosti - ne očekujem ništa. Deca u tom uzrastu su nevaspitana, to je ok, tek treba da se vaspitaju.

vrana

Meni je recimo sa vasom najtezi period bio izmedju trece i cetvrte godine,pisala sam o tome ovde. Ali to se nekako poklopilo sa vujinim rodjenjem i bilo je prosto cupavo iz svih uglova. Znam da sam se tada brinula da sam previse blaga i da cu time napraviti ozbiljne propuste u vaspitanju,ali sada mi se cini da su svi moji tadasnji napori urodili plodom tek sada.najvaznija stvar koju sam u tom periodu promenila i koja je,cini mi se,na njega delovala kao penicilin,je to sto sam prestala svaku zabranu i zahtev da mu obrazlazem nasiroko i nadugacko nego bih samo kratko rekla sta imam i zatim odsecnije ponovila ako me ne bi poslusao,bez daljevrasprave i ubedjivanja
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

vrana

Trebalo mi je sto godina da napisem post pa propustih prethodna dva

Do poslednjeg slovca de slazem sa praslin a ovo sve sto su emgici znali da rade sa dve,vasa je znao tek sa tri.
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

Praslin

Imaš li šta da kažeš na priču o Bati i Vidu?  :nokti2: