Main Menu

Vaspitavanje

Started by Blue, September 21, 2013, 04:29:17 PM

Previous topic - Next topic

Urbana

Ma znam ja martina sta ti pricas i jasno mi je da ono sto je meni ok ni ne treba celom svetu da bude. Zato ja i rekoh da ja ne volim, ali mi smeta kad mi se kao pre neki dan jedna mama pozalila, a sustina je ( a to sam joj i rekla i ona se slozila ) .... ti znas da bi trebala dete da izvedes napolje, ali se ni tebi ne ide, pa onda igras na kartu dete odlucuje, a i sama znas sta ce da odluci, pa onda kazes ( lazes ) da si ti svoju roditeljsku duznost obavila....i ako ti je to ok super, ali ako nije onda menjaj sebe pa ce i dete da se promeni.
Inace volim isto kad dete trazi da se poigra ( pod pretpostavkom da to roditelj radi redovno ) da ako ti se neda i ako nisi u raspolozenju kazes detetu, nego da mu pricas i navodis neke posebne razloge.....jednostavno .... mama/tata je umorna , nemam nesto volje za igranje i sl.

A sto se tice prilagodjavanja okoline, apsolutno sam za to....ja sam imala i na donjim delovima kuhinje one ikeine "katance" , pa kad sam u raspolozenju otvorim i dopustim da bubnja....uticnice su na svu srecu u starom stanu bile visoko pored prekidaca, a cak su i kupatilo i sve sobe imale extra rezu ( na 1,8m ) za vrata, jer je igranje bilo dozvoljeno u hodniku ( 7m dugacak  vozile su cak i elektricni auto u njemu ) i njihovoj sobi dok sam ja zauzeta poslovima u kuhinji. 
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

vojka

urbana, a ja tako ne volim da se bavim kako drugi ljudi vaspitavaju svoju decu
imam svoju, njih treba da vaspitavam  :innocent:
dovoljne su to obaveze za mene, nego da se jos bavim i drugima  ;)
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

Urbana

Quote from: vojka on September 24, 2013, 08:08:39 PM

Pa nije to bavljenje, zena mi se zali kako joj je dete fizicki neaktivno, da sa 5 godine ne zna da vozi bicikl, da slabo izlazi napolje, a vidim da se on pita uvek za misljenje....i da se njegovo "necu" uvazava. A pozalila mi se da nerado ide i na organizovane sportske aktivnosti, stalno mu menja ....

Praslin

Šta si se toliko zalepila za tu vožnju bicikla? Neki jednostavno ne vole i to je to.

Što se tiče organizovanih aktivnosti - mnoga deca sa 5 godina nisu dovoljno zrela da u tome učestvuju, a menjanje je sasvim normalna stvar.

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

martina

a ja tako ne volim da se bavim kako drugi ljudi vaspitavaju svoju decu

nazalost, cesto moras da se bavis... kad dodjes u koliziju neku... to mi je stvarno najgore

mi smo prije par godina isli na odmor s prijateljima, i njihovi sinovi gnjave s hranom necuveno. bas ih je tesko hraniti, i to na razlicite nacine - jedan je mrsav, ali pojede koliko pojede i nije toliko izbirljiv, a drugi je debeljuskast, ali jede tri stvari i obroci traju beskrajno... i to nije toliko bio problem kad jedemo kuci, kuhamo sta oni jedu, pa malo nadodamo, al izbor restorana je bio bas nocna mora... mislim, mogli smo mi da idemo svako na svoju stranu, ali eto, kao hocemo zajedno... ajme majko...
a nismo bili u poznatom mjestu, svi nam restorani novi... pa kad ta prijateljica krene analizu i sintezu, meni je stvarno dolazilo da se upucam... jos mi kazemo, aj nema veze, birajte vi, mi sve mozemo, pa ona onda s njima krene... pa to do kraja ne znas jel ides na veceru ili ne...

a bas volimo da se druzimo, i mi i djeca... al odsad samo kod kuce  :lol:
i kad mi ona nasiroko prica sta im je sve kuhala i sta ko jede, malo se iskljucim :rofl:

al sve to kad je receno, ja ne mislim da ce oni ispasti ubice zbog toga, niti mislim da trebaju da rade s njima ovako ili onako... samo odsad stvarno pazim da se ne ukljucujem ni u sta gdje njihova ishrana dolazi na radni raspored
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Urbana

Ma nije to bavljenje....a tema je vaspitavanje....pa pricamo sto o svojim, sto o nekim drugim iskustvima, svako ima neki svoj sablon koji je svakako podlozan promeni....recimo ja idem skoro svake dve godine na kurs dva meseca....razmena iskustva i tako to i definitivno sam se naslusala od zena da one fore ( koje ja nisam koristila ) sa time out nikome nisu uspele i da su ih deca ismevala.

AnaK

Evo, meni je TimeOut super funkcionisao. Doduše, tek posle knjige Seting limits to a stronf-willed child.
A generalno, ni ja ne obraćam mnogo pažnje kako to drugi rade. Nešto mi je blisko, nešto nije, ali mislim da godinama nisam pomislila nešto negativno o nekom tuđem roditeljskom postpuku ili metodu. Prosto, smatram da smo svi različiti, da su deca različita, i da uvek iz nečije kuće znamo samo isečak, nedovoljno da sudimo.
Janko 23.7.2002.

emge

Najviše su mi smetali roditeljski postupci kad je moje dijete bilo malo, oko godine, a njihova djeca velika - odrasla - oko 2-3-4 godine :lol:

Nama je time out supr radio, ali se kod nas zvao "idi u sobu" :)

anelore

Kod nas nista ne radi  :lol: na duge staze i uvek, menjam pristup u zavisnosti od deteta i od situacije, mada je sa Vidom time out bolje radio i radio nego sa Savom, on je uvek pregovarao o pustanju, cvilio, molio, ona odbesni svoje i izadje smirena, kao da se nista nije dogodilo.

Blue

Quote from: AnaK on September 25, 2013, 12:14:21 AM
A generalno, ni ja ne obraćam mnogo pažnje kako to drugi rade. Nešto mi je blisko, nešto nije, ali mislim da godinama nisam pomislila nešto negativno o nekom tuđem roditeljskom postpuku ili metodu. Prosto, smatram da smo svi različiti, da su deca različita, i da uvek iz nečije kuće znamo samo isečak, nedovoljno da sudimo.

ovako i ja. o tudjim postupcima i o vaspitavanju razmisljam samo u kontekstu mog deteta, kako da ja postupim.

ono sto jedino osudjujem je kada je roditelj grub prema detetu na fizicki ili psihicki nacin. protiv sam fizickog kaznjavanja.

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

monochrome

ja ovako...imam neko svoje vidjenje i misljenje, ali znam da svi obozavamo svoju decu i sve radimo iz najbolje namere  :innocent:

martina

neki dan kaze jedan komicar
they tell me dont be judgemental!
FU, dont take away my hobby :lol:

ja sam judgemental, pa sam judgemental u svim domenima... i nije mi to neki poseban napor ili smaranje, prosto mi tako mozak radi: gledam svijet oko sebe, pa sudim sta mi ima smisla, a sta ne, donosim zakljucke, pretresam sa sestrom raznorazne situacije medju prijateljima, pa skupa sudimo, zabave i entertainmenta radi... tracamo bliznje svoje i time iskazujemo brigu za njih

having said that... i dalje kontam da nesto sto je meni sumanuto nekom drugom ima smisla... i nisam posebno u fazonu da svima govorim svoje misljenje... naprosto mi se cini da moja istina i necija tudja istina nisu iste istine
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

kalimero

pa, dobro, I ja uvek imam misljenje..... :rofl: samo sto se nekako uvek ogradim da to ja tako sa mojim detetom I sl, prosto da odmah odbace onaj deo da im kao "popujem" ili sl  :nokti2:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Blue

Quote from: kalimero on September 25, 2013, 10:27:29 PM
pa, dobro, I ja uvek imam misljenje..... :rofl: samo sto se nekako uvek ogradim da to ja tako sa mojim detetom I sl, prosto da odmah odbace onaj deo da im kao "popujem" ili sl  :nokti2:

zapravo, kada bolje razmislim i ja ovako  :good:

trudim se da ne popujem koliko mogu, a misljenje uvek imam. ali sam svesna da ne mora ono uvek biti najispravnije.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Finalina

tudje metode vaspitavanja trudim se da gledam samo kroz filter zadovoljno/nezadovoljno dete i da tu negde zastane moje dalje razmatranje za unosenje u nesto dublje vredno komentarisanja, ako se razumemo

naravno, postoje ljudi sa kojima se dobro poznajem i cesto susrecem tako da mogu da vidim kako im ide sve to sa decom, a i obrnuto važi, ali ipak tu skolu roditeljstva moramo sami da savladamo uz malo vise ili manje srece da smo nesto poneli od svoje kuce i mogućnost da smo spremni da budemo bolji ili drugaciji od svojih roditelja, ako vec mislimo na to da smo negde ipak svesni svojih potencijala i da sa njima treba nesto valjano da napravimo

Quote from: Praslin on September 24, 2013, 08:44:31 PM
Šta si se toliko zalepila za tu vožnju bicikla? Neki jednostavno ne vole i to je to.
:rofl: :rofl: ... evo ja npr ne volim i ne trudim se da zavolim, ali drugi mogu da vole, ukljucujuci i ovo moje dvoje dece