Main Menu

a jel planirate nedeljni jelovnik?

Started by monochrome, September 23, 2013, 06:22:42 PM

Previous topic - Next topic

anelore

Quote from: monochrome on September 24, 2013, 04:07:18 PM
pa ne nagadjas namirnice nego ono...kupis sve tacno onoliko koliko ti treba...1 mesecno kupis suve namirnice, smrznute, meso, kemiju bla bla, a onda jednom nedeljno kupis sveze voce, povrce, mlecno i hleb po potrebi/spisku...detaljnim planiranjem moze itekako da se ustedi...mislim, koliko puta bacimo po koju vocku, povrce, jogurt, parce sira, salame etc.
to je bacanje para zar ne...moze se i zaobici...
Ali ja kad kupujem dnevno, bar sto se hrane tice, kupujem tacno ono sto mi treba za kuvanje, ili za veceru i dorucak u naredna 2-3 dana. Hemiju isto ne gomilam, novo kupujem kad je staro na izmaku, mlecne proizvode kupujem skoro na dnevnoj bazi - tim pre sto nemam gde da drzim karton mleka...Opet, razumem ustedu kada se ishrana planira prema nekoj namirnici koja je na akciji - npr. neko meso - pa se ta namirnica tada kupi i zaledi ili iskoristi za rucak/veceru sutradan, ali osim toga sto se ne kupuje brza hrana, za nasu porodicu ne vidim ustedu u mesecnom ili npr. dvonedeljnom planiranju hrane.
Mono, veliki problem kod nas ovde je i to sto uglavnom nemamo puno prostora za drzanje hrane, zivimo u stanovima u kojima kuburimo sa prostorom, ja npr. nemam gde da cuvam dzak brasna, pa cak ni 5 kg brasna, 5 kg secera i 5 litara ulja, ili gde da cuvam vellike kolicine mesa ili smrznutog povrca i nekih testa (mantije, pite), jednostavno nedostatak prostora takodje upravlja nasim potrosackim navikama :innocent:

anelore

Quote from: monochrome on September 24, 2013, 04:11:23 PM
mi nemamo ni grickalice i slatkise u kuci...imamo suvo voce i oraside, a ostalo jednom nedeljno kupimo stelki ili kolac ili po koji slatkis ili cips...em' zdravije (nevezano za nas nacin prehrane), em' jeftinije  :)
To sta je zdravije na stranu, ali bogami meni je Zebra kolac ili kolac sa visnjama bitno jeftiniji (u smislu odnosa cene i kolicine hrane koja se dobije) od 400g badema, i to da ih ja kupim nepecene i napravim slane bademe, koje svi volimo, a smazemo za 20 minuta.
Kolace ne kupujem, to sama pravim, grickalice skoro da ne kupujemo, uglavnom kada nam dodju gosti za neko brzinsko posluzenje i povremeno kokice u gradu, ne secam se kada su moja deca jela cips ili grisine koje sam im ja kupila  :lol: Keks kupujemo, uglavnom Plazmu, i Noblice u pojedinacnom pakovanju, to se lakse dozira.

prevodilica

pa i mi živimo u stanu, ja sam pričala o pravljenu nedeljnog plana i jelovnika, to je od vikenda do vikenda, u životu još nisam kupila više od litre ulja ili 1 kg brašna npr, baš iz istog razloga
a vikend je dobro vreme za akcije, u svim većim marketima, osnovne životne namirnice mogu da se nađu po mnogo povoljnijim cenama nego da ih kupimo svakodnevno
primera radi litar mleka košta u marketu koji je pored nas oko 110 din, a u Rodiću/Maxiju subotom uzmem 5-6 litara po cenama i od 80 do 85din

monochrome

Quote from: anelore on September 24, 2013, 04:23:54 PM
Ali ja kad kupujem dnevno, bar sto se hrane tice, kupujem tacno ono sto mi treba za kuvanje, ili za veceru i dorucak u naredna 2-3 dana. Hemiju isto ne gomilam, novo kupujem kad je staro na izmaku, mlecne proizvode kupujem skoro na dnevnoj bazi - tim pre sto nemam gde da drzim karton mleka...Opet, razumem ustedu kada se ishrana planira prema nekoj namirnici koja je na akciji - npr. neko meso - pa se ta namirnica tada kupi i zaledi ili iskoristi za rucak/veceru sutradan, ali osim toga sto se ne kupuje brza hrana, za nasu porodicu ne vidim ustedu u mesecnom ili npr. dvonedeljnom planiranju hrane.
Mono, veliki problem kod nas ovde je i to sto uglavnom nemamo puno prostora za drzanje hrane, zivimo u stanovima u kojima kuburimo sa prostorom, ja npr. nemam gde da cuvam dzak brasna, pa cak ni 5 kg brasna, 5 kg secera i 5 litara ulja, ili gde da cuvam vellike kolicine mesa ili smrznutog povrca i nekih testa (mantije, pite), jednostavno nedostatak prostora takodje upravlja nasim potrosackim navikama :innocent:

pa da...mislim da je caka u tacnom planiranju kupovine svezih namirnica...ja tako ne volim da bacam, a desi se da brokoli ode u kantu, pa koja breskva...bas me to nervira :crazy:

anelore

Quote from: prevodilica on September 24, 2013, 04:29:39 PM
pa i mi živimo u stanu, ja sam pričala o pravljenu nedeljnog plana i jelovnika, to je od vikenda do vikenda, u životu još nisam kupila više od litre ulja ili 1 kg brašna npr, baš iz istog razloga
a vikend je dobro vreme za akcije, u svim većim marketima, osnovne životne namirnice mogu da se nađu po mnogo povoljnijim cenama nego da ih kupimo svakodnevno
primera radi litar mleka košta u marketu koji je pored nas oko 110 din, a u Rodiću/Maxiju subotom uzmem 5-6 litara po cenama i od 80 do 85din
Prevodilice, ja ovo mono objasnjavam, ne tebi, ona prica o mesecnom planiranju.
Da, ja imam Vero u blizini, tu su stalno neke akcije, mi ovih dana pijemo Meggle mleko, bilo je valjda 89 dinara, za te pare mi se ne isplati da idem u Rodic.

monochrome

pricam i o nedeljnom :rofl:
nama je sezonska kutija uslovljavala jelovnik i otkazali smo...

anelore

Quote from: monochrome on September 24, 2013, 04:31:35 PM
pa da...mislim da je caka u tacnom planiranju kupovine svezih namirnica...ja tako ne volim da bacam, a desi se da brokoli ode u kantu, pa koja breskva...bas me to nervira :crazy:
Tja, ja ne mogu da se iznerviram zbog neke vocke ili povrcke koja zavrsi u kanti, desilo se i da sam pre neki dan bacila punu serpu gulasa jer sam ga ostavila celu noc i pola dana van frizidera...Sta ja znam, meni nije cilj da 100% iskoristim svu hranu koju imam u frizideru, tim pre sto se desi da moj svekar donese neko voce sa placa, a posto je ono neprskano i netretirano, cesto se pokvari brze no ono koje kupujemo na pijaci ili u supermarketu, nekada se i malo ugruva na putu od placa do kuce, pa bukvalno do sutra ujutru nije ni za sta  :innocent:

prevodilica

ma ja pričam generalno
i mi pijemo trenutno Meggle, u maloj Rodi koja je nama blizu je bilo na sniženju :girl_haha:
htedoh samo da kažem da ovo ne pričam napamet, u fazonu jeftinije nam je ovako, mi smo stvarno par meseci pratili troškove nabavke hrane i kroz račune videli da jeste jeftinije imati plan, okvirni, barem za nedelju dana
naravno da bude replaniranja, npr. danas sam tek videla jelovnike u vrtiću i školi, pa ne moram sutra da pravim špagete jer će sutra to biti u školi za ručak, a prekosutra u vrtiću, kao i onoga da nešto ostane za sutradan ili ne ostane, ali se isplati svakako

monochrome

a kad kazem mesecno ne mislim na 5 kg brasna nego na kemiju etc. kafu, caj ili ajde da to objasnim ovako...sto vise izleta u prodavnicu, vise bacanja i love i namirnica...bar je kod mene ovako...uvek vidis nesto sto ti ne treba :crazy: pa hleb na kraju dodje ko kupljen usput :lol:

monochrome

ja se bome iznerviram kad moram da bacim hranu...

anelore

Quote from: monochrome on September 24, 2013, 04:36:43 PM
a kad kazem mesecno ne mislim na 5 kg brasna nego na kemiju etc. kafu, caj ili ajde da to objasnim ovako...sto vise izleta u prodavnicu, vise bacanja i love i namirnica...bar je kod mene ovako...uvek vidis nesto sto ti ne treba :crazy: pa hleb na kraju dodje ko kupljen usput :lol:
A ne, ja sam te potrosacke nagone savladala.

anelore

I to zasto sto zivimo blizu dobro snabdevenog supermarketa, tu kupujemo skoro svakog dana, da kupujem stihijski, bankrotirali bismo.

monochrome

Lani

Quote from: monochrome on September 24, 2013, 04:36:43 PM

Mi svakako kućnu i ostalu hemiju, neke namirnice koje mogu duže da stoje i slične stvari kupujemo po hipermarketima. Međutim, nikako da uvedemo naviku da kupujemo hranu i zamrzavamo pa onda vadimo kad šta treba, ručak uvek planiram tog jutra, u najboljem slučaju prethodne večeri.  :crazy: Ne znam koliko bi mi bilo jeftinije da kupujem meso u većim količinama npr. vikendom p ga onda zamrznem od ove kupovine svaki dan u mesari ali da bi mi život bio lakši, bio bi.

monochrome

pa i to je znacajna stavka lani...usteda na vremenu  :-[