odlican clanak o spavanju i budjenju

Started by martina, December 11, 2013, 08:50:24 PM

Previous topic - Next topic

monochrome

ma ne kazem ja da je iskljucivo moderna tehnologija krivac, ali sigurno utice...

Zumbulica

Ja nemam problema sa uspavljivanjem, mada idem kasno na spavanje vec poluuspavana. Ustajem rano, bez velikih problema. Spavam kao top, duboko .... MM spava jako plitko, toliko da je u snu u stanju da obavi sasvim normalan razgovor  :lol: Cesto se nocu budi jer je opterecen poslom i u san ubaci uvek dosta polusvesnog razmisljanja o poslu, tako nekako. Oboje imamo neverovatno zivopisne i bogate snove  :rofl:

A deca - uvek su kasno odlazile u krevet i rano ustajale  :-[ Ema je kao beba jako malo spavala. Ema oseti kad joj je vreme za spavanje i sama se povuce, spava plitko i lako se budi, potpuno organizovana. Jelena se i kao mala trosila do poslednjeg atoma snage i u sekundi prelazila iz budnog u stanje sna. Spava jos dublje od mene, ako je to moguce. Sada na raspustu spava dugo, kao manja se i kad je raspust budila oko 8-9
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

mirkic


disco2000

#48
Ako je uteha... :lol:
"Ne tako davno, pre samo 200 godina, pa unazad, duboko u istoriju, ideja o zdravom osmočasovnom snu nije postojala..." http://www.lovesensa.rs/clanci/psihologija/prirodni-ritam-sna

emge

I živjeli dosta kraće od nas :lol:

ali ovo sa popodnevnom dremkom je tačno, ja se sjećam kao mala, kako tata posle ručka prilegne, kao čita novine i dremne makar pola sata :)

Praslin

Quote from: disco2000 on January 11, 2014, 11:20:43 PM
Ako je uteha... :lol:
"Ne tako davno, pre samo 200 godina, pa unazad, duboko u istoriju, ideja o zdravom osmočasovnom snu nije postojala..." http://www.lovesensa.rs/clanci/psihologija/prirodni-ritam-sna
Pa, ovo je sjajno! Kao da je za mene pisano!
Odu sutra ću pokušati da uvedem bar dnevne dremke. To ranije nisam mogla, ali sada primećujem da ipak mogu da zadremam tokom dana.

Hvala za tekst!  :bighug:"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Zumbulica

Meni je jedan period kad sam bila mnogo vise opterecena nego sad bilo neophodno da se popodne resetujem, odremam 15 min i kao nova sam.
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Saska

preko dana nikad nisam mogla da spavam, pogotovu ne tako "na minute", ono 15-20 min. Ako slučajno i zaspim, to je sat-dva tri. Tu izuzimam one periode kad su deca bila bebe i kad su me cimali po celu noć, onda sačekam popodnevno spavanje, pa legnem i ja sa njima.

Praslin

Ni ja ranije nisam mogla preko dana da spavam, čak ni kad je Vid bio beba. Uspavljivanje je bilo mučenje, spavanje predugo, budila bih se komirana.
Sada sam valjda omatorila, i/ili sve teže podnosim taj hronični umor, pa mi se desi da imam takvu dnevnu dremku i probudim se prilično osvežena. Moram od toga da napravim što redovniji dnevni ritual  :think:"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Finalina

Quote from: Zumbulica on January 12, 2014, 09:02:01 AM
Meni je jedan period kad sam bila mnogo vise opterecena nego sad bilo neophodno da se popodne resetujem, odremam 15 min i kao nova sam.
i ja sam tako mnogo ranije sebi pravila dva dana u jednom ( nocu kasno lezem pa tako i spavam malo, danju aktivna, popodne presecem snom i nastavljam kao nova tj kao da mi je novi dan), a slicno sam i dok su bili maleni kad god sam mogla

Xe

U poslednje vreme primenjujem tu dnevnu dremku, ovih par dana sam nadoknadila sve propusteno, pa se dnevna dremka produzila na sat, sat i po  :crazy:  inace, ako tako legnem, obicno spavam oko 20 minuta, pola sata maksimum.
Malo sam posle  :blink:  ali se brzo oporavim. I prija mi.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Beatrix Kiddo

I moji mama i tata su redovno drijemali popodne.
A mi smo imali zadatak da ih budimo posle 15 min do pola sata, sa kaficom :)

Meni je uvijek bilo cudno kako im je dovoljno tako malo vremena, jer ja nisam voljela da me bude prije sat i po spavanja :girl_haha:
Sad redovno dremnem i ja popodne, klinci me obicno bude kad god im nesto treba, pa to bude ta kratka dremka, i dovoljno je...
Mada, otkad sam promijenila ishranu, mnogo manje mi tijelo trazi popodnevni odmor. Desavalo se da po navici legnem posle posla, ali ne mogu da zaspim :girl_haha:
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

Plava Baklava

Za spavanje i uspavljivanje Silva metoda ima tehniku. Kad je Vasa bio mladji, vežbali smo tehnike disanja. I dok je skoncentrisan na disanje, zaspi za 5 minuta. Posle kursa Silva metode, koristili smo njihove tehnike sa istim efektom. Sad odavno nismo ništa, ali planiram čisto zbog relaksacije, jer ni jedno od nas nema problema sa spavanjem.

Ja se teško vraćam u mod ranog ustajanja, posle one glupave mononukleoze još su mi energetske rezerve mizerne, ali sam se tad sjajno osećala. I tu mi je dosta pomagala neka vrsta meditacije koja je doprinosila da budem puna energije a malo spavam. Kad sve to znam samu sebe nerviram kakos e sad razvlačim i nikako da primenim iste tehnike za restart  :wall:


moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/