Main Menu

Deca i mobilni telefoni

Started by Urbana, December 26, 2013, 11:35:44 AM

Previous topic - Next topic

Lani

Quote from: emge on January 14, 2016, 10:28:31 AM
Stačka, obavezno mu aktiviraj neku promociju. Sam kredit se odmah potroši.

Iva je na nekom VIP paketu gde imaš jedan broj koji odabereš (mora da bude isto VIP) i čak i kad ti nestane kredita, uvek taj broj možeš da pozoveš ili pošalješ sms.

stacka

Mi smo svi u MTSu, tako da ja druge operatere i ne razmatram. :think:
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

linga

Dacko, mi porodično koristimoVIP postpejd, Jana ima neki pospejd sigurica 500 dinara je pretplata, za to ima 1.000 dinara kredita, kad potroši, može da se uplati kao običan kredit. Mada mi ne uplaćujemo jer s nama ima besplatno minute kada potroši ove. Zadovoljni smo.

Deda

Mi smo kod TElenor lopova svi, sisaju nas i mi i dalje volimo da smo ovce  :lol:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

senka

K. je imala vip siguricu, često je ostajala bez kredita, A. je imala pripejd, pa je opet često ostajala bez kredita
sada su obe postpejd u telenoru preko firme, pa sa mm-om imaju besplatne pozive, net imaju kao što poza kaže, kad iscuri smanji se brzina, ali opet imaju

meni je važno da one imaju tel. žao mi je što mi nismo imali u tim godinama
imam i sina ima i on tel. ali kako je sve oko njega nestandardno tako i ova priča, da ne ulazim u detalje  :rofl:

tel. se ne nosi na rekreativnu, u školama je isključen do trenutka kad se jave da su krenuli kući i nedajbože zatreba
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

senka

Telenor od 1.2. poskupljuje + će naplaćivati 4g  :crazy:
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

Deda

Kako 4 g  :blink:
Ja sam  ubedjena da su me tajno cipovali u Telenoru, ciim udjem svi se keze i skacu da mi se nadju (od skoro), verovatno im blinka na ekranu :ludaca, ludaca, ludaca
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Nanny Ogg

Opet potpisujem anelore  :girl_haha: i V. i mm imaju LG, ja se Nokie za sada ne odričem iz sentimentalnih razloga  :lol:, ali kad budem menjala, verovatno ću i sama uzimati LG

Ajte zene, ne dram'te

Urbana

LG meni deluju dosta jaki a po ceni najvise mi odgovaraju za male pocetnike. Nego zar taj postpaid ne ispadne mnogo vise nego prepaid .... ovde su se roditelji hvatali za glavu od racuna...moje imaju prepaid i wifi svuda ...sta ja znam na godisnjoj bazi 30-40 eu.

Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

anelore

Pa evo mi na nekoliko strana objasnjavamo da NE ISPADNE u Srbiji, iz raznih razloga.
A o tome da sva deca imaju wifi svuda kao legitimnoj ideji u Srbiji nemojmo danas.

Lani

Quote from: linga on January 14, 2016, 10:46:21 AM
Dacko, mi porodično koristimoVIP postpejd, Jana ima neki pospejd sigurica 500 dinara je pretplata, za to ima 1.000 dinara kredita, kad potroši, može da se uplati kao običan kredit. Mada mi ne uplaćujemo jer s nama ima besplatno minute kada potroši ove. Zadovoljni smo.

To je ovo što Iva ima. Samo što ja nisam na VIP-u ali mm jeste pa onda može makar njega da zove kad nešto treba a nema kredit.

maripoza

Dacko, ja bih detetu uzela na primer Mix S: https://www.mts.rs/privatni/mobilna/tarife/postpejd
(Poskupeli su im ovih paketi, odnosno za ove najmanje vise nije popust bas upola manji kao sto je ranije bio, za vece jeste.)
I ako potrosi onih 100 minuta, ostace mu 1000 min za razgovor u mrezi, sto znaci da ce vas uvek moci da pozove. Meni licno nema poentu kupovina mobilnog detetu ako ce da mu se desi da ne moze da pozove roditelje u bilo kojoj situaciji (sto sa pripejdom moze da mu se desi itekako).

Imas i pakete "Kontrola troskova", gde je najjeftiniji 250 din: https://www.mts.rs/privatni/mobilna/tarife/kontrola-troskova
medjutim, tu se pozivi obracunavaju u novcima, minut razgovora je 7,89 din, a uspostava veze 6,99 - sto znaci da ima manje od pola sata ukupno mesecno (zbog uspostave veze i zbog toga sto je obracunski interval 1 minut). I to moze da bude ok ako procenjujes da tvoje dete nema potrebe da prica vise od na primer 15-20 minuta mesecno.

Sto se telefona tice, tu ne bih savetovala. Jasno mi je da se deci uzimaju telefoni, izmedju ostalog, i da bi se uklopili u drustvo, te tu treba onda gledati sta je njima interesantno, sta im je vazno da imaju, sta najvise koriste....
Ako se odlucis za neki telefon sa Android operativnim sistemom, nemoj uzimati sa 1 GB RAM-a, uzmi barem sa 2 GB. I ocekuj da ce za oko godinu dana maksimalno vec poceti pomalo da otkazuje poslusnost (radice sporije, ponekad ce se i zaglavljivati) ukoliko dete telefon bude zaista koristilo. Telefoni sa 3 GB RAM-a su vec jako skupi cak i za nas odrasle.
Telefoni sa iOS (iPhone) i Windows operativnim sistemima su bolje optimizovani, te tu mozes da ocekujes solidan rad i sa 1 GB RAM-a. Nevolja je u tome sto je iPhone nepotrebno skup i ne mozes da ga nadogradjujes ni na koji nacin, nego kad prestane da zadovoljava potrebe moras da uzmes novi. Kod Windowsa moze da bude problem sto dijapazon raspolozivih aplikacija nije bas tako raznolik kao kod Androida, mada ove najpopularnije postoje, a kod manje popularnih takodje uglavnom postoje neke slicne kao kod Androida. Ali ako sva deca koriste Android, onda on tu moze da dodje u problem sto nece moci da instalira bas sve identicno kao i oni, ali, s druge strane, moze i da mu bude prednost sto ima neke specije koje druga deca nemaju. Mislim, to sve zavisi od toga kako i za sta njegovo drustvo koristi telefon i koliko im je bitno da imaju iste mogucnosti, aplikacije i slicno....
No, ja mislim da je on jos mali i da ce mu za pocetak biti ok bilo sta jer mu je to prvi telefon. Posle ce, kad se upozna sa radom i mogucnostima pametnih telefona, i kad malo i poraste, poceti sam da ti trazi odredjene mogucnosti.

Takodje, moras imati na umu da uz ove najjeftinije postpaid pakete i nemas bas mnogo telefona za dinar u ponudi. Ja sad ne znam sta tacno moze da se uzme, pregledaj po sajtu ili pitaj u nekoj poslovnici. Ali sustina je: sto skuplji paket, to manja cena telefona, i obrnuto. Tako da si i tu ogranicena sa izborom. Obrati paznju i na trajanje ugovorne obaveze u oba slucaja: i kad uzmes telefon od operatera, i kad ga ne uzmes. Treba sesti pa izracunati sta se najvise isplati na duze staze (dok traje ugovorna obaveza).

Ovo sto sam ti napisala je mahom teorijski. Sto se tice izbora telefona i mogucnosti koje telefon pruza, to ce te bolje ostale devojke savetovati jer imaju iskustva kako to sve kod dece funkcionise.
Old enough to know better, but too young to care.

Dacko

Hvala. :kiss1:

Quote from: maripoza on January 14, 2016, 02:17:07 PM
No, ja mislim da je on jos mali i da ce mu za pocetak biti ok bilo sta jer mu je to prvi telefon. Posle ce, kad se upozna sa radom i mogucnostima pametnih telefona, i kad malo i poraste, poceti sam da ti trazi odredjene mogucnosti.
Da, da, mora prvo na nekom budžetnom da sam shvati šta će uopšte raditi s tim i šta mu jeste bitno a šta nije da bi uopšte imalo smisla jednog dana kupovati neki skuplji, npr. šta bi mu sad značila ne znam kakva kamera ako se ispostavi da uopšte nema želje za snimanjem.
Sećam se svog prvog kompjutera i konfiguracije koju mi je sklopio prodavac kao za prosečnog korisnika dok ja nisam imala pojma šta mi zapravo treba, da bih tek služeći se tim kompjuterom shvatila kakav zapravo želim i naredne konfiguracije sam pravila sama i bila zaista zadovoljna njima.
Quote from: anelore on January 14, 2016, 10:41:11 AM
Dacko, ako nesto vredi moje iskustvo  :girl_haha:, LG telefoni imaju stvarno dobar odnos cene i kvaliteta, ja imam LG duze od 2 godine i zadovoljna sam, zato smo ga uzeli i Savi, i uglavnom je u tim paketima i sa karakteristikama koje bi Borisu bile dovoljne jeftiniji od Samsunga ili ima malo bolje karakteristike za iste pare. Naravno, ima tu i jeftinijih opcija, ovo cisto kao razmisljanje ako dodjes do toga da se dvoumis izmedju LG i Samsunga.
Naravno da vredi, sve sam pribeležila. :good:

Na kraju će sve zavisiti od toga šta lokalni dileri budu imali u ponudi, a razmišljam i da se prvo raspitam po široj familiji ima li neki tinejdžer dobar telefon koji je izgustirao i više mu ne treba pa da nam ga ustupi, proda ili makar pozajmi na koji dan koliko da se obučimo. :girl_haha:

Mm inače još nije sebi kupio onaj koji je letos planirao - ponavlja se priča sa mašinom za sudove. :crycry:

maripoza

Quote from: Dacko on January 14, 2016, 02:29:32 PM
Sećam se svog prvog kompjutera i konfiguracije koju mi je sklopio prodavac kao za prosečnog korisnika dok ja nisam imala pojma šta mi zapravo treba, da bih tek služeći se tim kompjuterom shvatila kakav zapravo želim i naredne konfiguracije sam pravila sama i bila zaista zadovoljna njima.Naravno da vredi, sve sam pribeležila. :good:

I ja sam pristalica ovoga, cak i danas, kada deci mozemo da obezbedimo i napredniju tehniku. Iz prostog razloga sto se na taj nacin najbolje uci. I sama sam zahvaljujuci krpljenju naucila kako sve funkcionise. Naravno, bitna je i motivacija, ali svakako su sanse da se bazicni principi nauce mnogo vece kad moras ispocetka da cackas peske, nego kad odmah dobijes spravu koja sve sama radi.

Mislim da neces pogresiti sta god da mu uzmes za pocetak, i da ne treba na to da dajes mnogo novca. Vremenom ce on sam vec videti sta mu je bitno. Ono za RAM kod Androida sam ti napisala za slucaj da se odlucis da das malo vise novca sada, pa da ne bi dosla u situaciju da mu za kratko vreme kupujes drugi telefon.
Old enough to know better, but too young to care.

anelore

Kamera obicno bude pristojna u novijim telefonima, vazno je da ima dovoljno memorije, posto verujem da ce osim Viber-a skinuti bar 2 igrice koje ce moci da igra. Super je ako uspes da nadjes neki koji vam odgovara sa 2 GB RAM. Sto se snimanja tice, to jedino ako planira da bude Youtuber   :lol: