Main Menu

Salate

Started by AnaK, May 17, 2009, 12:28:58 PM

Previous topic - Next topic

AnaK

Koje su vam omiljene?

Juče videh reklamu za ovu knjigu:

Pa nešto mozgam :)
Janko 23.7.2002.

Glitter

volim salate sve :diva:
i zimske i letnje
volim salate cudnih ukusa, kiselo slatke kombinacije
volim volim salatu od hobotnice u ET pizzeriji  :girl_in_love:

Lani

Uh, volim ih milion. Da stavljam recepte?  :girl_smile:

janavi

jedina salata koju ne volim, je kiselo povrće iz turšije
sve drugo obožavam
leti mi ceo obrok dođe salata :)

recimo salata od crvenog pasulja, letnji ručak bez šporeta:

konzerva pasulja
konzerva tunjevine usitnjena
praziluk na krugove zimi, ili zelena salata, ona iceberg čvrsta isečena na uske tračice
crne maslinke bez koštica (ili da jurite koštice)
maslinovo ulje+sirće+so
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

AnaK

Janko 23.7.2002.

Lani

Ok, prvo omiljena EVER

SALATA OD PILETINE

SASTOJCI: belo meso, 2 crvene paprike, struk mirodjije, pavlaka, majonez, jabukovo sirce, 400 g feta sira, beli luk

DRESING: Pomesati jedan majonez, jednu pavlaku, 3-4 kasike jabukovog sirceta, struk iseckane mirodjije i u to dodati 2-3 izgnjecena cena belog luka. Smesa ne treba da bude mnogo gusta, ako vam se ucini da je gusta a ne biste da dodajete jos sirceta slobodno dodajte malo jogurta. Ostavite u frizideru da odstoji najmanje dva sata (a moze i preko noci).
PRIPREMA: Belo meso obariti i iseckati na kockice. Feta sir takodje iseckati na kockice a papriku na kolutice. U posudu redjati slojeve sledecim redom: piletina-feta-dresing-paprika. Na kraju ukrasiti kolutovima paprike i mirodjijom. Vratiti u frizider da se dobro ohladi.

Pa onda ostale...

SALATA S MOCARELOM

2 srednje velika paradajza
pakovanje bebi mocarele
malo bosiljka
maslinovo ulje

Paradajz oprati, pa ga iseći na tanje kolutove, kao i mocarelu. U tanjir ređati: kolutove paradajza, kolutove mocarele, posuti sitno seckanim bosiljkom (ako nema svež onda sušenim) i preko toga staviti nekoliko kapi maslinovog ulja. Slagati materijal dok se ne potroši.

SALATA OD KUKURUZA

SASTOJCI: 2 kesice smrznutog kukuruza, 300 g sunke , 300 g kackavalja, biber, majonez, pola pavlake
Kukuruz obariti i dobro ocediti, pa mu dodati iseckanu sunku, rendani kackavalj i malo bibera. Sve promesati i sjediniti sa majonezom i pavlakom.

SALATA OD KUKURUZA II

SASTOJCI: 2 kesice smrznutog kukuruza, 300 g sunke , 300 g kackavalja, majonez, pola pavlake, 200 g pecurki iz tegle, 3 jajeta
Kukuruz obariti i dobro ocediti, pa mu dodati iseckanu sunku, iseckane pecurke i tvrdo kuvana rendana jaja. Sve promesati i sjediniti sa majonezom i pavlakom.

SALATA OD PRAZILUKA

SASTOJCI: 2 praziluka, 300g praske sunke, majonez, pavlaka, sok od 2 limuna, 5 jaja
Praziluk ocistiti, iseckati na kolutice i politi limunovim sokom. Ostaviti da odstoji pola sata. Sunku iseckati, jaja tvrdo skuvati I izrendati a majonez I pavlaku pomesati. U posudu redjati na sledeci nacin: praziluk-sunka-majonez+pavlaka-jaja.

MILANSKA SALATA (posna)

SASTOJCI: pakovanje sampinjona, 1 crvena paprika, smrznuta Frikomova zlatna mesavina, konzerva tunjevine, biber
Sampinjone obariti i sitno iseckati. Obariti i zlatnu mesavinu. Papriku (sirovu) iseckati na kockice. Sve sastojke sjediniti i dodati im tunjevinu (zajedno sa uljem) i malo bibera.

LETNJA SALATA SA TESTENINOM

SASTOJCI: 300 g skoljkica, 300 g praske sunke, 300 g kackavalja, 1 svezi krastavac, majonez, pavlaka, persun
Skoljkice obariti i dobro procediti pa im dodati seckanu sunku, seckani kackavalj, seckani krastavac (ostaviti koru da salata bude sharena), majoneza i pavlake po ukusu i ukrasiti persunom ili origanom.

SLATKO-KISELA SALATA SA PARADAJZOM

SASTOJCI: paradajz, crni luk, ulje, sirće, so, biber, šećer. Paradajz i luk iseći na tanke kriške a ostale sastojke dodati po ukusu.

SALATA S KRASTAVCIMA

SASTOJCI: svež krastavac, sirće, aleva paprika, beli luk. Krastavac izrendati na tanke (providne) kriške i dodati mu sirće, malo aleve paprike i čen belog luka. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi, najbolja je kad je ledena.

SALATA SA KROMPIROM

SASTOJCI: 3 krompira, 100 g šunke ili suvog vrata, 3 jaja, 1 kašičica senfa, 1 mala kesica majoneza, drška celera, peršun, so, biber.
Krompir obariti i iseckati na kocke, dodati mu iseckanu šunku, jaja izmrvljena viljuškom i celer. Dodati i prestale sastojke i dobro ohladiti.
U ovoj salati šunka može i da se proprži pre stavljanja u salatu, i tako je lepo i ukus je malo jači.

Nanny Ogg

Ja sam upravo napravila nekakvu "prolecnu salatu" : izrendala sargarepu, jabuku i roktvice, prelila limunovim sokom i masl. uljem.
Cekam da se detetu zavrsi crtani pa da probamo :)

Ajte zene, ne dram'te

Lani

Quote from: Nanny Ogg on May 17, 2009, 01:44:11 PM
Ja sam upravo napravila nekakvu "prolecnu salatu" : izrendala sargarepu, jabuku i roktvice, prelila limunovim sokom i masl. uljem.
Cekam da se detetu zavrsi crtani pa da probamo :)

Ovako slično pravi moja sveki  :girl_smile:

Xe

Volim i cesto pravim - i "zimske" s majonezom i pavlakom, i "letnje", lagane, s uljem i sircetom.
Najvise volim tzatziki :) leti, da je ledena kao sverkvina dusa :lol:
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

AnaK

Hvala, Lani. Baš ima divnih :nyam:
Meni je dodatni problem što ne jedem majonez, pa mi mnogo potencijalno lepih salata otpada. Mada pavlaka sa malo senfa često može da ga zameni.
Kupila sam posude koje drže hladno par sati, pa planiram da nosim salate za rani ručak na poslu.
Janko 23.7.2002.

Lani

Iz svih ovih mojih može komotno da se izbaci majonez. Ni ja nisam neku ljubitelj, uvek stavljam minimalnu količinu ili mešam s pavlakom.

Dada

Ja najvise volim salatu sa bijelim pilecim mesom, sampinjonima i pavlakom :girl_in_love: i rusku s tim sto se trudim da sto vise majoneza u njoj zamijenim pavlakom  :innocent:

Sir, paprike (svjeze) i luk ne jedemo  :-[
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.

Glitter

danas sam pravila moju omiljenu prolecnu: krastavci, beli luk, mirodjija, so, malo ulja, cedjena pomorandza i kiselo mleko

Masha

Moja trenutno omiljena
Belo meso grilovano, pa iseceno
krastavac
paradajz
rendana sargarepa
malo rendanog celera
zelena salata isecena na rezanca
malo prepecenih usitnjenih oraha
Dresing od pavlake, masl ulja, malo limunovog soka, soli

AnaK

To kao varijacija na čuvenu Cezar?  :think:  :balavi: