Najbolje vreme za kretanje u vrtic ili jaslice

Started by Blue, December 30, 2013, 03:23:21 PM

Previous topic - Next topic

Elanor

moji su krenuli sa sedam meseci oboje (mislim da su samo rafini krenuli ranije) i smem da garantujem da su bili manje bolesni od veeeelike vecine forumske dece.
oko tog razboljevanja se takva fama dize... a belgijanke samo slegnu ramenima i kazu: normalno je, tako stice imunitet.

blue, zar nije kod vas skolica obavezna nesto veoma rano?
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Blue

elanor, koliko je meni poznato, obavezna skola je tek sa 4 god., ali moguce da nisam informisana potpuno. mada to ni nije prava skola, vec vise neke aktivnosti zabavnog i edukativnog karaktera. nema stresa uopste, cak i deca koja ne znaju jezik nimalo, se ludo provode u tim pocetnim razredima (pricao mi je kolega, koji se upravo doselio i cija cerkica ne zna jezik, da obozava da ide).

oko razboljevanja - pa ako mogu to nekako da izbegnem, ja bih. znam da to nije strasno i da neki nemaju izbora, ali ne bih ga izlagala, ako ne moram.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Elanor

ali ne mozes da izbegnes :innocent:
bice bolestan prvu godinu u kolektivu, kako god okrenes i s koliko god godina da krene. jedino sto mozes je da gledas da krene na prolece i da to bude u vreme kad jos uvek imas izbor i nekog da ga cuva kad se razboli, jer ce ti u suprotnom biti veliki problem. i da se ne sekiras oko toga, jer su decije bolesti sastavni deo odrastanja.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Lani

Blue, da izbegneš ne možeš, a možeš da ublažiš. Dobila si ovde dobre savete.  :kiss1:

Urbana

A Blue u kojoj zemlji ti zivis?

Ovde deca od druge godine odlaze u peuterspeelzaal 2-4 puta sedmicno po 2,5 sata i super se socijaliziraju i uce.....mnogo bolje nego u vrticima, a mnogo manje kosta.
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

Blue

urbana, hvala na info  :flower: - bas sam danas (koja koincidencija :) ) dobila istu informaciju i preporuku od koleginice pa bas sada googlam :)

linga

Quote from: Elanor on December 31, 2013, 12:58:21 PM
moji su krenuli sa sedam meseci oboje (mislim da su samo rafini krenuli ranije) i smem da garantujem da su bili manje bolesni od veeeelike vecine forumske dece.
oko tog razboljevanja se takva fama dize... a belgijanke samo slegnu ramenima i kazu: normalno je, tako stice imunitet.

blue, zar nije kod vas skolica obavezna nesto veoma rano?

Razboljevanje je normalna stvar, ono što je meni problem je odsustvo s posla koje to razboljevanje vuče.
Moja Jana je krenula sa 11 meseci, Aleksa sa 20, Sara sa dve godine. Samo je Jana imala problrem sa zdravstvenom adaptacijom, verujem najviše jer je bila prvo dete i nijie bila u kontaktu sa virusima.
Što se tiče pak socijalizacije, meni je 2,5 do 3 godine prava mera za polazak u vrtic. idealno bi mi bilo kada bi dete moglo da bude nekoliko sati i vrticu, pa onda da mozemo ili mi da ga uzmemo u neko normalno vreme, ili bake/deke. Ali to je samo san  :girl_sad:
No, kad sve saberem mi smo imali super vaspitače, deca su volela i vole da idu (Aki ne, ali to je do njega a ne do vrtica), svašta su lepo naučili, ja jedino imam zamerku na broj sati koji tamo moraju da provedu (10)

monochrome

Quote from: AnaK on December 30, 2013, 03:40:27 PM
Na jesen oko trećeg rođendana.

ovako...stelka se nije razboljevala...ono, di koji smrc...sve regularno...

Blue

meni to cesto i dugotrajno razboljevanje u najmladjem uzrastu definitivno nije pozeljna pojava. prosto zbog toga sto se dete lose oseca. neka deca verovatno mogu da steknu imunitet i bez dugotrajnih bolesti. primeri od dacko i monochrome (a i moj licni, a ja nikada nisam isla u vrtic niti sam ikada imala upalu usiju) mi idu u prilog tome. te ako ikako mogu, ja bih nekako da to izbegnem ili da makar minimalizujem sanse tj. da ga izlozim tome kada bude sto stariji.

ko ne moze da bira, naravno da ce poslati dete u vrtic onda kada mora. i da se nece mnogo uznemiravati sto je dete bolesno (primer moje koleginice koja mi prica da zapaljenje usiju i povisena temperatura kod bebe uzrasta od sedam meseci nije nista strasno), ali ja imam izbor da ga posaljem onda kada je za njega to optimalno, zbog toga sam i pitala. kapiram da su skoro svi jednoglasni da je za dete idealno da krene u vrtic sa 2,5-3 godinice :)

linga

Ne znam Blue, to što kažeš stoji, sve je stvar imanja ili nemanja izbora. Ali, imam utisak da dete prosto mora da preleži sve te kolektivne viruse u ma kom uzrastu da krene u kolektiv, pa makar to bila i škola. Jedino što je bar meni se čini bolje kad je bolest u pitanju da je dete starije jer može makar da kaže šta mu fali, lakše saraduje oko terapije, manji je strah od konvulzija... A što se tiče upale ušiju i ostalog, nema pravila, svako dete ima "slabu tačku" mojima to nisu uši, uglavnom se sve završava na temperaturi i grlu. Ali zavisi mnogo odo toga koje je dete po redu, kakav mu je imuni sistem i sl. Mene je od svega najviše bolelo kad se razbole pa nemamo luksuz da se ljuski oporave, nego manje više sa imunim sistemom u neravnozeži krenu ponovo i onda su naravno podložniji virusima...

Ako imaš mogućnost da taj polazak malo odložiš i da bude modifkovan, dakle da ide skraćeno i sl, ja bih to svakako uradila.  Ali opet kaad čitam mišljenja Sveđana i Finaca o vrtiću i bolestima, ne znam šta da mislim i da li mi tim " čuvanjem pod staklenim zvonom" pomažemo ili škodimo deci  :ces:

monochrome

ja moram da budem iskrena i da kazem da me nervira kad ta smrcanja i poneku upalu, povisenu temp nazivate bolestima :baba:

martina

a sta kazu svedjani i finci, linga?

moja titi je krenula sa 6 mjesci. bila je bolesna jedno 2 mjeseca ( od 6-9 mjeseci) - i nikad vise.
luka i martin su krenuli sa 9 mjeseci, u proljece. jedino sto su zakacili pljuskavice, ali to bi ionako dobili od titi koja je isla u obdaniste svakako... tj ja mislim da su od nje i dobili, jer su ih jedino oni imali u bebecoj sobi

ja stvarno nisam sigurna da sam veliki ljubitelj obdanista, mislim da smo mi zavrsili s varijantom obdaniste jer je mm bio dijete cija mama nije radila, i on je uvijek smatrao da djeca treba da idu u obdaniste, a ne budu s mamama i babama. meni bi u sustini bilo i lakse, a kasnije i jeftinije da smo imali tetu za kuci

mene je, opet, mama koja nije ( dat) radila, poslala u obdaniste s 2 godine, jer je smatrala da previse vremna provodim s odraslima, smatrala je daje to nezdravo

ko ima nekoga kuci da pricuva dijete i ne mora da uzima slobodan dan kad je dijete bolesno, pola dana bar nekoliko puta sedmicno mi se cini sasvim ok i za dijete od 18 mjeseci - ako nema drugu priliku da se druzi s djecom

s djecije tacke gledista, titi je obozavala obdaniste. luka i martin bas i ne... da nisu krenuli rano, s 9 mjeseci, stvarno ne znam kako bi ih iko s tri godine ubijedio da ostanu tamo

tako da stajaznam, valjda je najgore kad imamo mogucnost izbora, pa pokusamo da skontamo nesto idealno, a to nema ionako
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

vojka

Quote from: martina on January 07, 2014, 10:09:32 PM

tako da stajaznam, valjda je najgore kad imamo mogucnost izbora, pa pokusamo da skontamo nesto idealno, a to nema ionako
:good:
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

martina

Quote from: monochrome on January 07, 2014, 03:11:29 PM
ja moram da budem iskrena i da kazem da me nervira kad ta smrcanja i poneku upalu, povisenu temp nazivate bolestima :baba:

joj, suti, moja titi je imala prvo upalu uha, pa stomacni grip, pa od svega diaper rush
taj stomacni grip je grozan kod beba koje ne doje...

sta da ti kazem, ja sam za ta dva mjeseca smrsala sa preko 60 na 50 kg... da sam znala sta me ceka, ne bih to radila ni sebi ni njoj... zato sam za luku i martina uzela i onaj neplaceni dio osustva i odmor... tad je to kod nas dobacivalo na 9 mjeseci... i sreca pa poceli u aprilu... meni je nekako ostalo da je proljetni polzak u obdaniste bolji...

pa cak i te pljuskavice, koje su dobili, nisu imali neki problem s njima, sve je bilo lako nekako

ili sto sam ja prosla taj horor s titi, pa i meni poslije vise nista nije bilo problem...
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Urbana

Blue ja ne vidim potrebu da ako je na raspolaganju onaj vid cuvanja koji si navela potrebu za vrticem. Ja licno nisam nesto posebno bila odusevljena tim vrticima, a peuterspeelzaal je super ... Cula sam da sad imaju i neka vve udruzenje ili kako ih  vec zovu ali ja tamo ne bi dete vodila jer su tamo samo alohtona deca. Kad krene u skolu sasvim je dovoljna godina dana da doradi dete jezik i prica super.
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma