Main Menu

recepti za uvaljivanje povrca deci

Started by talas, February 05, 2014, 11:46:40 AM

Previous topic - Next topic

talas

Molila bih ako imate ideju kako deci podvaliti povrce da je podelite sa mnom.
Bar neki obrok da pojedu bez ubedjivanja i raspravljanja.
Sargarepu narendam pa kuvam do besvesti da se raspadne, paradajz izmiksam pa ukuvam, boraniju isto :crazy:
Ponekad i ne moraju da znaju sta pojedu ;D

Zumbulica

Kod ove teme meni je kljucno serviranje .... sve sto sam im servirala drugacije i neocekivano pocele su da jedu.
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Zumbulica

Recimo, integralni hleb sam im uvek sekla na male trouglice, imamo i neke tradicionalne sendvice sa kajganom i  pavlakom na trouglicima integralnog hleba.
Nisu htele ni da probaju cveklu dok im jednom nisam iznela iseckanu na poklopcu od tegle  :lol: tad su pocele da jedu, jele su jedno vreme iskljucivo tako serviranu, posle su je jele i obozavale.
Kad sam pocela da im cedim sok od cvekle/sargarepe/jabuke/limuna znala sam u startu da je ideja osudjena na propast da sam im sipala u obicne, svakodnevne case. Tad sam pocela da cedjeni sok sluzim iskljucivo u casama sa stopom, i obavezno se kucnemo  :lol:

Deci je u razvoju izuzetno potreban taj element igre, sustina je u tome da im se neke stvari priblize na taj nacin, posle sve lakse ide. Izuzetno je jak i urodjen taj njihov otpor prema novinama kad je hrana u pitanju i potrebno je bas puno vestine (strpljenja i mastovitosti) da se razbije.
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

vojka

Ne znam kolika su ti deca
Meni kod coke nista nije pomagalo, a svasta Sam probala , jedino kako jede je iz ubedjivanje
A sama procedura jedenja trajeeeeeeeee I trajeeee
Dujka je vec jesnija, ona recimo voli da moze sama da drzi I stavlja u usta
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

cici

Kdo Sofije je proslo na foru da ce da se prolepsa :D jela je ali se nije odmicala od ogledala :lol: doduse ni sad nije neka razlika to sa ogledalom :rofl:

Pepi

Mi nemamo problem sa povćem nego sa mesom  :crycry:
Uopšte ne jede meso.
Probali da meljemo, mešamo sa povćem, neće, ispljune  :crazy:
POjeo je neki dan na prevaru jedan zalogaj, sad danima samo priča kako je jeo meso,pa će da bude veliki kao tata  :wall:

Summer

Kod nas je jedini uspesan metod - krem corba (za Davida, Sara obozava povrce i nikad ne odbija da proba nesto novo  :))

Ja ubacujem sve sto imam - sargarepu, tikvice, kelerabu, paskanat...stavim teletinu, koju nakon kuvanja izbacim, povrce izmiksam stapnim blenderom, pa vratim sitno iseckanu teletinu. Ovo im pravim bar jednom nedeljno, a nekad i cesce. Onda razne krem corbe - od karfiola, tikvica, brokolija, bundeve...gde takodje ubacim jos raznog povrca, ali jedno dominira.

Za sveze povrce je malo tezi slucaj, David ga ne prihvata ni u kom obliku, pa tu nemam savet.

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

kalimero

bata kao coka, samo na teranje i uz celicne zivce.... :wall: povrce hoce samo sveze....
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

AnaK

Moj si je kralj među nećejedima, a voće i sveže povrće voli. I mislim da je to zaslužna tzv. voćijada i/ili povrćijada koje su imali u vrtiću. Razne vrste voća i povrća su bile na ovalima, oljuštene, iseckane... i svi su birali. On i dalje najviše voli da jede tako, par vrsta, obavezno.
Janko 23.7.2002.

talas

Imaju  7 i 9 godina, do skoro su jeli svo povrce skuvano, sirovo nikada ali i ovim sam bila zadovoljna. Miksam, pasiram, zagovaram, kao da su bebe.

monochrome

ja bih ti savetovala da ne prekuvavas povrce...tako se izgube svi vitamini i minerali...
mozda da ukljucis decu u prirpemu...zajedno gulite, seckate, ribate, slazete/aranzirate i onda zajedno grickate...ovo za sveze, a mozete i da kuvate zajedno...

Pepi

Mozda da pravis pljeskavice od povrca i ispeces ih u rerni.

senka

Quote from: monochrome on February 06, 2014, 10:06:21 AM
ja bih ti savetovala da ne prekuvavas povrce...tako se izgube svi vitamini i minerali...

ovo htedoh i ja da kažem, zaista nema svrhe kuvati rendano povrće, pa pasirati...
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

Lani

Kakvo crno pasiranje sa 7 i 9 godina. Samo onda praviš sebi dodatni problem ako se navuku da jedu to pasirano.