Main Menu

muski vs. zenski poslovi

Started by kalimero, March 07, 2014, 02:03:12 PM

Previous topic - Next topic

kalimero

.... da li imate podelu na muske i zenske poslove? i da li zivite na taj nacin?

Sinoc sam shvatila da imam teski bag u glavi......pre 2 mesecca sam bila sokirana sto je Bata kod bivse sveki za slavu pomagao njoj da prave ukrase za slavski kolac, jer je po meni to bio posao za njenu cerku, a on je trebalo da dedi pomogne da odu u nabavku pica ili sta li vec muski rade taj dan.....

e, juce sam mu rekla da prostre ves, na sta mi je on zbunjeno odgovorio da ne ume, da je to zenski posao....

e, sad, nije problem u njemu, nego u meni, ocigledno mu i ja saljem dvostruke signale, za razlicite standarde ponasanja.....s jedne strane mislim da su muski sposobni za sve kucne poslove, i da to treba njega i tako malog da naucim, i da brise prasinu, i usisava i pegla i pere prozore i baca djubre, i pusta masine i pere sudove, postavlja sto, ide na pijacu.....

s druge strane, nekako su mi kuvanje, sivenje, nekako to su mi stvarno zenski poslovi, mada to verovatno potpuno sumanuto zvuci....

ja sam odrasla u porodici koja je nekako tako imala podelu, .... kod bm se tacno znalo sta su muski a sta zenski poslovi, a sad opet tamo dozivljava te kulinarske momente (pravi i tortu sa tetkom  :blink:)...sad zivim sa covekom koji je stavom i pojavom bas onako "balkanski" primerak, i u kuhinju ga zivog ne bi pustila sem da opustosi frizider, a opet, hiljadu puta je pedantniji i uredniji od vecine muskaraca koje znam.... :ces:

ne kazem da sam u pravu, nego sam zbunjena svojim stavovima.....od kad sam dobila Batu naucila sam da vise ni o cemu nemam jasan  i fiksan stav dok to ne dozivim, jer sam mnogo puta demantovala sebe  u ovim roditeljskiim zavrzlamama  :girl_haha:

kakav je vas stav? pure feminizam i ravnopravnost ili krajnje tradicionalna podela? ili negde izmedju?
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Margarita

negde izmedju

ima stvari koje radi samo mm (popravke po kuci, oko auta i sl.) a sve je manje stvari koje radim samo ja :-[
otkako ne radi, sve cesce on kuva, pravi palacinke, ispegla ponesto... ja pravim sarmu i torte :lol:
deca vole da se upuste u sve, i u majstorisanje, i u kuhinju... ne sprecavam ih u tome :turpija:
cak ni za haos u kuhinji vise ne roncam, samo udjem, raspremim i gotovo :girl_sigh:

e sad, dok smo oboje radili podela je bila dosta tradcionalnija, tj. vecinu tih kucnih poslova sam ja obavljala

Finalina

ukratko, smatram da deca treba da probaju sve, a vec prema sklonosti i nekim porodicnim navikama&pravilima, uspece i da nadju svoje mesto pod suncem zvanim "kucni poslovi" ... takodje, mislim da zivot u gradu ne treba da podrazumeva tu podelu na muske i zenske poslove, ali na selu je vec svakako druga prica i to bi morali imati na umu, ako se razumemo u pogledu korena za slucaj nesporazuma kako ko shvata ovu podelu...

naravno, u porodicama gde zene ne rade vecina poslova je zenska  :girl_haha: , ali to je tek posebna prica kada su oboje zaposleni ... je li tako?  :turpija:

Finalina

eh evo je mardz :kiss1: , istovremeno istovetno odgovara  :rofl:

Lani

Ja nisam za to da postoje podele na muške i ženske poslove. Mislim da kad postoji takva stroga podela tipa da žena ne dozvoljava muškarcu da skuva ništa više od kafe ili da usisa kuću, briše prašinu... mislim da će se i najbolji i najpažljiviji muškarac opustiti i vremenom lepo izmaći i pustiti nju da radi i ono malo što je njemu prepuštala. A takvog se ponašanja gnušam najiskrenije. Ono, dođe kući s posla, sa vrata više šta ima za ručak, izvrne se i gleda TV, taj fazon.
Kod nas podele nema  ;D s tim što sam za neke poslove talentovanija ja a za neke mm. Ja recimo nikad ne bih njemu dozvolila da puni veš mašinu jer bi verovatno prao svoje crne čarape sa kuhinjskim krpama :lol: kao što ni on meni ne bi dao da popravljam stvari po kući, menjam osigurače i sl. jer bih napravila neko s***nje.
Prirodno je da ću ja više i češće da kuvam, idem u prodavnicu i na pijacu u nabavku, ili da ću da idem po decu u školu/vrtić jer sam kod kuće ceo dan ali zato on često sve to preuzme na sebe vikendom ili popodne kad dođe sa posla. Ume solidno da kuva i sam traži i eksperimentiše sa hranom, a ko sam ja da mu branim. :turpija:

monochrome

kod nas nije ni do feminizma, ni tradicionalizma, ni statijaznam, ali oboje smatramo da svaki posao treba da odradi onaj ko je za to sposobniji, ko ce brze i efikasnije da ga uradi, a i do onoga je...koliko ko voli nesto da radi...ja obozavam da se bakcem po kuhinji, on voli da preslaguje (dokumente, knjige,ornamente, cd-e...)
stella ima redovne obaveze, radi same obaveze, a i dzeparca...
md inace obozava svoj posao, a zapravo ih ima 3 i vecinu vremena provodi radeci, a ja volim ono sto radim za novac, ali ne toliko da bih se sad bas pokidala od rada :girl_haha:
tako da su na meni vecinom kucne obaveze...it's only fair, ali nikako nije striktna podela, neg' nekako prirodna :girl_haha:
da imam sina, odgajala bih ga isto k'o i stelku...super je kad deca nauce i da siju, i da kuvaju, peru, peglaju...ako nista, dobro ce im doci ak' odu negde dalje na faks ili poslom...nikad ne znas zasto moze zatrebati...stelka npr. barata i alatom...kad je neki manji DIY dajemo joj da pokusa, a i dok je bila mala kupovala sam joj i autice (jos ih ima :love32:) i alat...

Pepi

Kod nas ne postoji podela, ali nekako vise stvari ja radim, jer sam vise kod kuce. Ono u  sta se ne mesam je auto, to mm vodi racunakad treba sta popraviti, sipati gorivo i sl. Ali vrlo ccesto ja odem da kupim neki rezervni deo, jer on ne moze da stigne. Ranije je kuvao povremeno, nesto jednostavno, tipa supa iz kesice i krompir, ili jaja, a kad god sam ja bila u bolnici, on je uz pomoc telefonskih instrukcija umeo da skuva i komplikovanija jela. Sad nema vremena. Ume da stavi ves u masinu, rasiri ga tako da samo nabaca na zicu    :crazy: ali sam naucila da ocutim  :D Kod njih u porodici nije postojala ta podela na muske i zenske poslove, kraljica ih je terala i naucila da sve rade. Mog tatu ne mozes naterati da udje u kuhinju, ali mislim da je to zato sto uvek ima neko zensko da to radi. Da je nuzda, radio bi i on. Sa druge strane, brat sve zna, sve radi, i super kuva jer je kuvar po profesiji.
dasa pomaze oko skupljanja vesa, namestanja kreveta, postavljanja stola i voli da kuva sa mnom...naucicu ga sve sto bude hteo i zeleo da radi kad poraste.

Elanor

imamo dve stvari gde imamo vrlo tradicionalnu podelu: ja ne kosim travu i ne pada mi na pamet da pocnem, on ne pegla. doduse, ni ja se ne pretrzem od peglanja.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Glitter

Ja imam coveka koji je proveo 25 godina u vojsci. Apsolutno zna sve da radi i ne samo da ume nego i radi. Kuva nam, pere, pegla, mesi, šije itd. Poslove delimo na to koliko je ko zauzet necim drugim u tom momentu, npr ako ja kuvam on ce prati, ako sam zauzeta necim (makar to bilo i gledanje filma) on ce peglati.
Akija ucimo da se ne stidi ni jednog posla, da sve sto uradi je doprinos nasem malom timu kojeg je deo. Stavlja svoju garderobu na pranje, rasprema i slaze popeglano, slaze sudove u i iz masine, postavlja, rasprema sto, brise prasinu, sredjuje svoju sobu, pomaze nama kad sredjujemo celu kucu. Stiv mu je tu jako dobar role model.
E ja nemam nista protiv da mali muski pomazu u kuhinji. Ne volim te podele.

NenaS

Ne verujem u podele i trudim se da svu decu svemu naucim - pa ko sta zeli i za sta je talentovan. Kad su Ana i Joka otisle apsolutno su sve znale po kuci, Ana jako dobro kuva i voli to, Joka vec manje ali uci polako. Tamo ima ko da kuva pa joj se ne zuri. Muski takodje uce da spreme nesto manje komplikovano, sloze sudove u masinu i isprazne je, sloze ves iz susilice, ponekad operu svoje carape ako im je bas zurno, a ja nisam stigla da pustim masinu, stariji opegla duks ili majcu kad mu treba... Mm apsolutno sve zna da radi - mozda bas kolace i torte ne bi pravio, ali da kuva zna super. Radimo ko sta stigne u tom trenutku.
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

disco2000

Vrlo rado bih delila poslove na muske i zenske, ali u situaciji sam da sve moram sama da odrintam... tako da... :lol: postoji posao koji mora/treba/nece sam da se odradi. I postoje oni drugi koje necu da radim :lol: i to je sve. Deca ne rade nista.

monochrome

Quote from: Glitter on March 07, 2014, 04:03:48 PM
Ja imam coveka koji je proveo 25 godina u vojsci. Apsolutno zna sve da radi i ne samo da ume nego i radi. Kuva nam, pere, pegla, mesi, šije itd. Poslove delimo na to koliko je ko zauzet necim drugim u tom momentu, npr ako ja kuvam on ce prati, ako sam zauzeta necim (makar to bilo i gledanje filma) on ce peglati.
Akija ucimo da se ne stidi ni jednog posla, da sve sto uradi je doprinos nasem malom timu kojeg je deo. Stavlja svoju garderobu na pranje, rasprema i slaze popeglano, slaze sudove u i iz masine, postavlja, rasprema sto, brise prasinu, sredjuje svoju sobu, pomaze nama kad sredjujemo celu kucu. Stiv mu je tu jako dobar role model.
E ja nemam nista protiv da mali muski pomazu u kuhinji. Ne volim te podele.

svidja mi se ovo za gledanje filma...tako je i kod nas...desilo se x puta da je dragi radio ceo dan, jeli...recimo ja kuvala, a onda se zavalila u trosed i dohvatila mansarde...on bi sredio kuhinju i ves, bez ikakvih tenzija...ono...ti sedis, forumasis, a ja se naradio...to mi se najvise i svidja u nasoj vezi...sto jedno drugog dajemo prostora i prihvatamo se medjusobno bas onakvi kakvi jesmo :clap:

Lukina mama

mi smo nekako cudan spoj, popravke, sklapanja i elektronika su moja area, muz apsolutno nema pojma niti zelje da se bakce oko toga, a to je nekako gledano kao"muski posao"  mm ubaci ves da se opere, usisa, pocisti....ali u kuhinju na zalazi  :girl_haha:

kod nas kuci se znalo sta radi mama a sta tata, kod nas je sve pomesano i posto oboje radimo, uskladili smo prilicno dobro, bar mi se tako nekad cini...
Luka ,09 April 2005

monochrome

ja uglavnom kuvam...em' volim, em' ne volim da mi se iko prcka u kujnu :turpija:
( :-X...sve sam fleksibilnija tho'...ocd polako jenjava)

rafa

Nemamo podele. Imamo stvari koje on (peglanje, pranje kupatila) I ja (sve oko auta, svakojako rmpanje I nosenje) mnogo ne volimo da radimo pa to uglavnom radi onaj drugi, ili neko treci.  :D

Sad igrom slucaja on I kuva na dnevnoj bazi, a nije nikad, ponekad nesto opegla (uglavnom zena), dosta sredjuje, a ja popravljam automobile, vozim na servis, regulisem saobracajne, menjam ulje, I tako.  :girl_sigh:

Decu ne ucim podelama niti u tradicionalne podele u danasnje vreme vise verujem, prosto su nemoguce.

Ali mi je legitimno da neko nesto manje, vise ili uopste ne voli da radi.  :innocent:
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception