Main Menu

Organska hrana

Started by Lani, May 03, 2014, 11:14:19 AM

Previous topic - Next topic

Lani

Pošto nemamo temu o organskoj hrani a nisam našla nijednu gde bih mogla ovaj link da udomim, evo ovde - šta se preporučuje da se kupuje organsko a šta ne mora.

http://www.refinery29.com/2014/05/67293/organic-food-pesticides

Glitter

ja cu na ovoj temi da se bavim samo onim sto tamo kupim organsko, a mogu i da pokacim fotke moje baste, koja za sada raste bez ddjubriva i pesticida  :girl_in_love:

Lani

NenaS

Quote from: Glitter on May 03, 2014, 11:40:04 AM
ja cu na ovoj temi da se bavim samo onim sto tamo kupim organsko, a mogu i da pokacim fotke moje baste, koja za sada raste bez ddjubriva i pesticida :girl_in_love:

:good:

Takodje se trudimo da proizvodimo organsko povrce, da gajimo svoje pilice, imali smo prosle godine i imacemo opet i curke - super je kad u zamrzivacu imas meso za koje znas poreklo :good: Jeste vise posla ovako (nema prskanja - znaci stalno ima trave koja mora da se ukloni rucno), ali je i ukus neuporedivo bolji. :innocent:
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

kalimero

Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Zumbulica

Ja imam malo parce baste, pokusaj drugi .... Cilj mi je da imam blitvu, rukolu, persun, zacine, tikvice, krastavac isl. Volela bih da imam malo jagoda i malina. Inace, mislim da uspevam da iskontrolisem poreklo 50% hrane koju jedemo, drugim delom se trudim da se ne opterecujem. Sve sto mozemo kupimo u Prijepolju, sumsko voce, a maline i crne ribizle nam svekar gaji, teletinu i jagnjetinu tamo kupujemo, sir, razna integralna brasna, ukljucujuci i heljdino ....I za jabuke, krompir, kajsije i sl. se trudim da imamo proverene izvore ...
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

kalimero

mama nam je u svojoj maloj basti obezbedila luk, blitvu, spanac, zelenu salatu..... :girl_in_love:
od komsinice na placu uzimamo koziji sir, jaja i ponekad pilice.....

Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

jel

Svaka cast za temu  :clap:
Mi bas lose stojimo sa organskim, trudim se da meso nabavim da je provereno
A kao povrce sa pijace,prodavnice  ali...te salate najlakse naprskati, nemam pojma gde da nabavljam povrce I voce koje trosimo dnevno :(

Imam svekrva basticu na Kosmaju, al to nije dovoljno...
Kakva je NBg pijaca, ima organski deo?
My name is Luton, Robin Luton :lol:

Lani

Sećam se da je vrana pisala da je naručivala svojevremeno od nekih koji donose na kućnu adresu ali nisam sigurna da li još uzima od njih, valjda će videti temu.

AnaK

Ne uzima više, naći ću post. Pijaca u Bloku 45 vikendom okuplja dosta organskih proizvođača, moguće je da stalno postoji neka tezga. Na Paliluskoj pijaci ima jedna organska tezga. A i ovo je zanimljivo:

http://citymagazine.rs/clanak/hrana-iz-obliznje-baste/
Janko 23.7.2002.

disco2000

Da probamo? :think: mada je mala ta kutija, 15x19cm...

AnaK

Našla:
ja nesto nista ne verujem u tu organsku proizvodnju u srbiji
kupovala sam sve organsko kad je vuja bio beba, ali sad bogami jok
nit im verujem nit mislim da su normalni sa cenama
Janko 23.7.2002.

Glitter

ja sam generalno stava da organska prozivodnja nije odrziva, ne samo ovde nego igde u svetu. jesam posadila bastu, ne koristim pesticide ni djubrivo, jagode  branim mrezicama ne hemijom isl ali opet ne znam i ne kontrolisem poreklo semena, a i zemljiste je toliko zatrovano.

u uk sam par put bila u farm shopovima gde prodaju organski gajenu hranu, vidi se po prcmoljcima od krompira da stvarno nisu ga djubrili nicim, ali cene su im daleko od normalnog. jedino sto sam videla bas drasticnu razliku je beli luk, obican je smrdeo, bilo je neupotrebljiv tacno nakon roka sa etikete, dok je organski bio fin, imao je normalan miris belog luka i bio je upotrebljiv i posle datuma na etiketi.
ne znam za vas ali meni taj estetski momenat po marketima bas ide na zivce, npr sve sargarepe iste velicine, sav brokoli potpuno identican, sve paprike babure ide velicine oblika i boje...hebem mu sunce to je priroda i to su biljke, kao sto se svaki covek rodi razlicit odakle sve paprike potpuno iste :crazy:

e to me bas nervira :lol:

a okacicu fotke baste sutra :D

emge

Ja naručujem ponekad odavde: http://www.freewebstore.org/Organska-Farma-Laf

Kod njih je i Vrana naručivala. Koliko sam shvatila kad krene ljeto, onda stvari koje dostavljaju nisu baš u dobrom staju. Sad dok još nije jako vruće, ok je.

U hipermarketu u Merkatoru ima organski dio, ali tamo je sve to organsko ko sa slike, pa mi malo čudno :) I ima prodavnica u starom merkatoru koja takodje ima lijepu organsko hranu :)

cici

Bila je u Kursulinoj prodavnica, na samom pocetku sa neparne strane, nisam obracala paznju da li ima jos uvek.