Main Menu

Dzem od jagoda

Started by Margarita, May 31, 2014, 04:30:16 PM

Previous topic - Next topic

Glitter

Zumbulica

Quote from: Glitter on May 13, 2016, 05:02:47 PM
ovo bas zvuci interesantno  :good: mogla bih da probam

ja planiram da probam ovo
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2009/jan/25/seville-orange-marmalade-recipe
Nije mi bas najjasnije sta se ovde radi sa koricama i pulpom  :think:

A evo, nadjoh jutros recept od Gorice Nesovic, pa da ne zagubim:

Džem od pomorandže
(nemojte da vas uplaši što ga dva dana spremate, sve je u stvari jako brzo)
5 kilograma zdravih i lepih pomorandži, 2 кilograma šećera, 1 limun, 2 obična džemfixa.
1. dan : oljuštiti pomorandže i kore odvajati u posebnu posudu, pa ih preliti vodom, a takozvano meso stavljati u šerpu u kojoj će se kuvati pa preko njega izručiti šećer, pokriti krpom i ostaviti do sutra. Vodu u kojoj su kore, menjati nekoliko puta u toku dana (kao treba na tri sata, ali u stvari, kad se setite). U vodi će kora omekšati, i izaći će otrovi od prskanja, kao i ona gorčina. Neka sve prenoći..
2. dan: Sa kore skinuti onaj beli deo, koji se sada lako skida, a onaj lepi narandžasti usitniti u blenderu, tako da bude krupno kao kad se rendaju jabuke. Onda uključiti ringlu sa šerpom u kojoj je meso pomorandže i pustiti da se kuva. Slobodno na jako. Povremeno se promeša, mada nema šanse da zagori jer je sve puno vode. Kuva se jedno 45 minuta.. Kada se pojavi penica, skidati je , a kad se izbistri, štapnim mikserom provrteti po šerpi, da se krupni delovi usitne. (Ako nemate tu napravu, onda kriške narandže pre kuvanja iseći na manje parčiće.). Оnda dodati one usitnjene korice, nacediti limun i kuvati još jedno 15ak minuta. Na kraju dodati ona dva džemfixa. U zagrejane tegle, sipati vruć džem, zatvoriti, okrenuti naopačke na 10 min. Potom ih lepo poređati, prekriti ćebencetom i ostaviti do sutra da se lepo ohlade.
Džem je divan, osvežava, cela kuća miriše, nemojte da vas mrzi da probate, domaći je. Poklonite starijim gospođama iz familije, ako ga nikada nisu pravile...Bolje je da se sipa u manje tegle, ispadne više, a što bi babe rekle "baš je izdašan".
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....