Main Menu

deca i šah

Started by Finalina, May 18, 2009, 12:35:52 AM

Previous topic - Next topic

Finalina

Za mene sasvim novo iskustvo, od sinoc  :innocent:  i to sa mojim ženskim (starijim) detetom  :love32:

Vratila se iz setnje sa malim šahom koji je trazila da kupi kada su obilazili Turbolimač. Posle kupanja, sele smo na krevet i ja sam joj pokazala kako se redjaju figure. Igra je pocela i ona je malo po malo  usvojila sva pravila kretanje figura i poentu jedenja  ;D 

Igrale smo jedno pola sata, ali mladje dete je zvalo da njemu nesto pomognem i ona je ostala da saceka i "razmisli o sledecem potezu". Kako je bilo vreme spavanja, ona je ipak otisla u sobu i rekla " ja idem u krevet. Nastavicu da se igram i zamislicu da si i ti tu " ..... i eto  :love32:

Mnogo mi se svidelo sto je pozelela da proba. Dugo se vec mislim kako da joj pokazem kako se igra šah, a da ne odustane i posustane što joj mladjani brat ne bi dao da diše, mada se i on kao nesto zainteresovao, tako da cu izgleda uskoro poceti da ga igram simultano  :lol:

p.s. ja obožavam šah (kao mala sam ga naučila i baš sam ga dosta igrala) , bas se radujem ako ga i oni zavole

A cemu tema?  :think:   .....Pa ne znam  :turpija:   , ali vi mi ipak recite sta mislite  :rofl:

gasha

Obozavam sah, i

vole da igraju samo se ponekada posvadjaju oko pobede.
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

AnaK

Ja mislim da je šah sjajan sport, i da podstiče nekoliko veoma poželjih i korisnih karakteristika - strpljenje, mirovanje, koncentraciju i razmišljanje.

Janko 23.7.2002.

gasha

Sah je super, podstice mnoge  kongitivne procese u mozgu i

sada vidim da je Anak sve napisala :innocent:
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

Dada

Mene su smorili sahom kad sam bila mala rodjaci velemajstori :hm: i ne mogu na oci da ga vidim a bila sam potencijal, po njihovom misljenju  :lol: Poslije su smarali mog brata dok nije poceo redovno da ih pobjedjuje  :lol: Milica je sama pozeljela da igra i nekih pola godine je isla svake nedelje po 2-3 puta na trening dok joj nije dosadilo. Nisam insistirala da igraju i treniraju ali sam ih naucila da igraju, s teskom mukom, ipak je sah za mene trauma iz djetinjstva  :girl_haha: :-[
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.

Dada

Quote from: AnaK on May 18, 2009, 12:41:32 AM
Ja mislim da je šah sjajan sport, i da podstiče nekoliko veoma poželjih i korisnih karakteristika - strpljenje, mirovanje, koncentraciju i razmišljanje.
Slazem se u potpunosti  :innocent:
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.

Elanor

ja sam naucila da igram s sest, tata kaze da sam bila dobra. imala sam super knjigu o sahu, za ucenje plus prvi problemi, koju nam je neko uzeo pa nikad nije vratio. prestala sam s devet i vise nikad nisam igrala. smatram da je koristan, donekle, ali ne volim sah.
brat mi je bio dobar, drzalo ga je do srednje i nesto duze.

hm, da, to je jos nesto na temu o secanjima iz detinjstva: tata kako igra sah s prijateljima :)
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Elanor

gasho, kako to oni igraju sah? figure su postavljene slb :rofl:
(svejedno, preslatki su :love32:)
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

gasha

Quote from: Elanor on May 18, 2009, 12:51:16 AM
gasho, kako to oni igraju sah? figure su postavljene slb :rofl:
(svejedno, preslatki su :love32:)
:lol: :lol: i igraju slb, odmah igraju sa jakim figurama, pioni im nisu interesantni.
Daleko od toga da bas znaju da igraju, ali vole i privlaci ih i sami da se zabavljaji.
Kada igraju samnom ja im upozoravam na moguce greske i pomazem im da ih izbegnu, ali moj tata igra sa njima najozbiljnije , ponekada me bas nervira , ni mene nikada nije pustao da pobedim.
Ja sam na skijanjima naucila da igram sah.
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

maripoza

Quote from: AnaK on May 18, 2009, 12:41:32 AM

Slazem se. Mene je jedan rodjak, sahista, naucio da igram sah (i jos me maltretirao sa nekim silnim trikovima :D) jos dok sam bila mala. (Ali su mi se vremenom ove prve dve osobine koje si nabrojala negde zagubile. :lol:)

A imam i jednog poznanika sahistu koji ume da igra bez gledanja u tablu. To mi je uvek bilo fascinantno. On inace poducava decu sahu i uvek je pun zanimljivih prica sa casova.
Old enough to know better, but too young to care.

AnaK

Sve treba shvatiti uslovno :lol: U tom ranom uzrastu se i ne igraju maratonske partije, ni celodnevni turniri :)
Janko 23.7.2002.

maripoza

Quote from: AnaK on May 18, 2009, 01:15:27 AM
Sve treba shvatiti uslovno :lol: U tom ranom uzrastu se i ne igraju maratonske partije, ni celodnevni turniri :)

Ma naravno, ali se vremenom razviju te osobine, postepeno. Osim u mom slucaju, kao sto si imala priliku da vidis.  :-[

AnaK

Pa i nisam videla da si nešto nemirna  :think:
Janko 23.7.2002.

maripoza

Sad mi fali neki smajli koji je podigao obrvu i gleda te ispod naocara. :lol:

edit: Ovako nesto, samo ne mora da namiguje :lol: :

Nego, da se vratimo sahu. :D

Finalina